Een EK-pool op het werk: mag dat zomaar?

© Sidra Nargis / Shutterstock.com

Met het EK voetbal voor de deur duiken ze weer overal op: de voetbalpools. Een groot eindtoernooi is voor veel mensen een mooie gelegenheid om een sportweddenschap te plaatsen. De Kansspelautoriteit verwacht dan ook een toename aan weddenschappen en gokreclames deze sportzomer. Veel hoopvolle Nederlanders vullen in hun pool (soms tegen beter weten in) weer Nederland in als winnaar van het EK. Martin Bax, juridisch adviseur bij Vissers Legal, gaat in deze bijdrage in op de regelgeving over online sportweddenschappen en de vraag wat er allemaal wel en niet mag bij een EK-pool.

Voor de legalisering van de onlinekansspelmarkt in 2021 werden deze accounts aangemaakt bij buitenlandse aanbieders, die zich illegaal op Nederland richtten. Sinds de legalisering zijn er een twintigtal kansspelaanbieders die een vergunning hebben om online kansspelen aan te bieden. Zij zijn wel aan hele strenge regels gebonden, zeker ook als het gaat om sportweddenschappen.

Verboden weddenschappen

De voorwaarden bij een vergunning voor kansspelen op afstand zijn voornamelijk gericht op consumentenbescherming en het voorkomen van gokverslaving bij spelers. Bij sportweddenschappen zijn er ook maatregelen genomen ter voorkoming van matchfixing. Zo moet de vergunninghouder monitoren of er gokpatronen zijn die wijzen op matchfixing en deze melden bij de Kansspelautoriteit en de betrokken sportbond. Daarnaast is het aanbieden van weddenschappen op negatieve gebeurtenissen en eenvoudig te manipuleren gebeurtenissen verboden.

Bij negatieve gebeurtenissen kan je denken aan disciplinaire maatregelen zoals een gele of rode kaart of het uitvallen van een speler door een blessure. Eenvoudig te manipuleren gebeurtenissen zijn zaken die door een speler in zijn eentje kunnen worden beïnvloed en geen grote invloed hebben op de uitslag van de wedstrijd. Zo kan je niet inzetten op het veroorzaken van een ingooi, nu een speler dit eenvoudig in zijn eentje kan bewerkstelligen. Het verbod heeft als doel spotfixing, manipulatie van specifieke gebeurtenissen in een wedstrijd die niet gerelateerd zijn aan het eindresultaat, te voorkomen. Deze gebeurtenissen zijn namelijk een stuk minder opvallend en daardoor een stuk makkelijker om te manipuleren. Op andere gebeurtenissen zoals de eerste goal mag wel ingezet worden.

Aanbod van wedstrijden

Kansspelaanbieders mogen vanwege het gevaar van matchfixing ook geen weddenschappen op amateurwedstrijden aanbieden. Hier staat vaak weinig op het spel en de sporters krijgen vaak niet of weinig betaald, wat het risico op matchfixing verhoogt. Zij komen eerder in de verleiding om in te gaan op voorstellen van matchfixers. Daarbij komt dat amateurcompetities vaak minder worden gefilmd of gevolgd door objectieve media, waardoor de externe controle op manipulatie een stuk minder is. Als een vergunninghouder weddenschappen wil aanbieden op een wedstrijd, dan moet hij eerst analyseren of er voldoende waarborgen zijn tegen matchfixing. Grote competities, zoals de eredivisie en het EK, staan op een witte lijst en mogen dus sowieso worden aangeboden.

Fantasy sports

Naast het inzetten op individuele wedstrijden, kan je ook meedoen aan online pools of fantasy sports. Zo kan je bij Scorito voor het hele toernooi voorspellingen doen in een ‘subleague’ met bijvoorbeeld je collega’s. Bij sommige spellen, zoals het tourspel, dien je geld te betalen om mee te doen.

Dit zijn wettelijk gezien alleen geen kansspelen, nu er geen prijzen of premies op het spel staan. De EK-pool bij Scorito is gratis. In dat geval is er wel de mogelijkheid om tot een bepaalde hoogte prijzen aan te bieden, omdat dit wordt gezien als promotioneel kansspel. Het spel dient dan ter promotie van een ander product of dienst van het bedrijf. In het geval van Scorito prijzen ze met de EK-pool de andere fantasy sports spellen aan. Toen Scorito spelers ook wilde laten inzetten én mee laten dingen naar prijzen, moesten zij wel een vergunning aanvragen. Inmiddels hebben zij met hun merk Scori PRO een vergunning, waar spelers dus ook geld kunnen winnen met een EK-pool.

De EK-pool

En die EK-pool op werk of bij de voetbalvereniging dan? Moet daar ook een vergunning voor worden aangevraagd? Zolang de pool in besloten kring, dus onder collega’s of leden van de vereniging, en niet bedrijfsmatig gehouden wordt, is het houden van een voetbalpool zonder vergunning toegestaan, zelfs als deelnemers een klein bedrag moeten inzetten voor de prijzenpot. Zodra de pool ook voor deelnemers van buitenaf openstaat en ook naar buiten toe wordt gepromoot, dan kom je al snel in een wat grijs gebied. Dat geldt helemaal als er dan ook nog eens betaald moet worden om deel te nemen. De vraag is natuurlijk of de Kansspelautoriteit hierop zal handhaven, maar strikt genomen is dat niet toegestaan. Als de organisator grote prijzen weggeeft, kan het ook nog zomaar zijn dat deze kansspelbelasting verschuldigd is. Voor prijzen met een waarde van € 450,- of meer moet de organisator namelijk kansspelbelasting inhouden. Bij een pooltje tussen collega’s of teamgenoten kan je echter gewoon rustig van het EK genieten, zonder dat de Kansspelautoriteit of de Belastingdienst op de stoep staat.

Foto: Sidra Nargis / Shutterstock.com

Over de auteur

Martin Bax is juridisch adviseur bij Vissers Legal en specialiseert zich in onder meer het sportrecht. Vissers Legal is in Nederland hét kantoor op het gebied van het Sport- en Ondernemingsrecht. Ze werken dagelijks met veel liefde voor atleten, sportbedrijven, verenigingen en overheidsinstanties, met één gezamenlijke passie: sport.

Dit is de achtste aflevering van een maandelijkse rubriek rond sport & recht door de specialisten van Vissers Legal. Lees ook deze eerdere bijdragen: