Aanstaande zomer vindt de 25ste en hernieuwde editie van de FIFA Club World Cup, oftewel het WK voor clubs, plaats in de Verenigde Staten. Het format is aangepast: er zullen 32 teams meedoen en het toernooi zal nog maar eens in de vier jaar gehouden worden. Deze aanpassing betekent een flinke uitbreiding van het toernooi en maakt dat het toernooi niet meer in de winterperiode plaatsvindt, maar in juni en juli. Dat zijn niet de enige aanpassingen, want de FIFA heeft ook een nieuwe transferperiode aangekondigd. In dit blog bespreekt Martin Bax wat er is veranderd en welke bijzondere constructies er aankomende zomer mogelijk zijn.
Normaal gesproken is er in de zomer maar één transferperiode, die loopt van 1 juli tot en met eind augustus. In de reglementen voor de FIFA Club World Cup is een bepaling opgenomen die het mogelijk maakt dat bonden een extra transferperiode openzetten. Die periode kan lopen van 1 tot en met 10 juni 2025.
Op dit moment lijkt het erop dat alleen Saudi-Arabië van die mogelijkheid gebruik maakt. Al-Hilal is het enige team uit Saudi-Arabië dat meedoet, maar alle Saudische clubs kunnen spelers halen. Het is niet bekend of er nog meer landen volgen. Normaal gesproken moeten bonden hun transferperiodes uiterlijk een jaar van tevoren aan FIFA doorgeven. Nu is het onduidelijk wanneer zij dit moeten aangeven. Mochten er echter meer landen zich melden, dan zou dat een zeer bijzondere transferwindow met zich mee brengen.
Niet alleen de teams die mee doen aan het WK kunnen in de transferperiode spelers registreren. Dat betekent dat de Saudische clubs begin juni iedere speler die zij willen kunnen vastleggen. Nu is dat voor Nederlandse clubs niet een heel groot probleem, omdat alle competities op dat moment afgerond zijn, maar dat is niet overal zo. In bijvoorbeeld Spanje worden er in die periode nog promotie-degradatiewedstrijden gespeeld. Zo kan het vertrek van een sterkhouder dus van grote invloed zijn op wie er volgend seizoen in La Liga speelt.
Een speler kan gedurende een seizoen slechts bij maximaal drie clubs geregistreerd zijn en voor maximaal twee clubs uitkomen in officiële wedstrijden. Wat nu als een speler dit seizoen al voor twee clubs heeft gespeeld, maar een club die actief is op het WK hem overneemt? Ook daar heeft de FIFA aan gedacht door wedstrijden die gespeeld worden op het WK voor clubs niet mee te tellen.
Deze extra transferwindow opent ook mogelijkheden voor bridge transfers. Dat zijn twee opvolgende transfers van dezelfde speler met als enige doel om bepaalde reglementen of belastingen te omzeilen. De speler wordt dan bijvoorbeeld eerst bij een club geregistreerd die geen trainingsbijdrage hoeft te betalen aan de oude club. Daarna wordt hij weer getransfereerd naar de gewenste club. Zo kan de trainingsbijdrage worden omzeild. Deze bridge transfers zijn verboden.
Wanneer een speler binnen zestien weken na dat hij bij een club geregistreerd is weer getransfereerd wordt naar een andere club, dan bepalen de FIFA reglementen dat automatisch het vermoeden bestaat dat er sprake is van een bridge transfer. Het is dan aan de speler en de clubs om dat vermoeden te weerleggen door aan te tonen dat de transfers niet plaatsvonden om bepaalde regels te omzeilen. Dat kunnen zij bijvoorbeeld doen door te laten zien dat de speler contact heeft gehad met de coachingsstaff, dat de speler wedstrijden heeft gespeeld en naar de stad is verhuisd.
Door de nieuwe transferperiode voor het WK voor clubs kunnen er opmerkelijke situaties ontstaan. Het is immers zeer goed denkbaar dat een bepaalde speler alleen voor het WK gehaald wordt. Als hij dan binnen zestien weken ergens anders tekent, dan wordt automatisch vermoed dat het gaat om een bridge transfer. Dan wordt het dus interessant om te bekijken hoe dat vermoeden weerlegd kan worden. Als hij alle wedstrijden op het WK speelt dan zal dat geen probleem zijn. Maar wat als hij niet speelt of zelfs niet eens op de bank zit? Clubs kunnen bovendien maar liefst 35 spelers voor het toernooi inschrijven. Een speler toevoegen enkel om het vermoeden van een bridge transfer tegen te gaan, is dus ook geen probleem.
De finale van het WK voor clubs is op 13 juli, terwijl voetbalcontracten standaard aflopen op 30 juni. Sommige spelers die aan het begin van het toernooi erbij zullen zijn, zullen dus mogelijk in de knock-outfase niet meer beschikbaar zijn. Clubs mogen deze spelers wel vervangen door andere spelers en zelfs tot 3 juli nog maximaal twee nieuwe spelers toevoegen. Het is dus mogelijk dat bepaalde spelers alleen tijdens de knock-outfase onder contract zullen staan.
De aankomende transferperiode zal mogelijk sommige zeer opzienbarende transfers kennen. Zo is Messi met Inter Miami verzekerd van een plaats, maar Ronaldo nog niet. Dan is het, alleen al vanwege zijn aflopende contract bij Al-Nassr en zijn commerciële waarde, niet ondenkbaar dat een van de deelnemende clubs hem aankomende zomer alleen voor dat toernooi overneemt. Sterker nog, het is mogelijk dat hij alleen vanaf de kwartfinales onder contract staat bij bijvoorbeeld Juventus of Real Madrid. Genoeg voer dus voor de geruchtenmolen.
Foto: Giorgio Rossi / Shutterstock
Martin Bax is advocaat bij Vissers Legal en specialiseert zich in onder meer het sportrecht. Vissers Legal is in Nederland hét kantoor op het gebied van het Sport- en Ondernemingsrecht. Ze werken dagelijks met veel liefde voor atleten, sportbedrijven, verenigingen en overheidsinstanties, met één gezamenlijke passie: sport.
Dit is de negentiende aflevering van een maandelijkse rubriek rond sport & recht door de specialisten van Vissers Legal. Lees ook deze eerdere bijdragen: