Het is mei 2022 en de sportwereld is weer volledig open. De meimaand is ook weer zoals elk ‘normaal’ jaar weer de maand waarin de eindstanden van de competities worden opgemaakt. Kampioenen, degradanten en alles wat ertussen zit. Clubs gaan evalueren en treffen reeds de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. In alle sporten zie je ook de geruchtenmachines op gang komen wie er in het nieuwe seizoen blijven, wie er komen en wat de toekomstplannen zijn.
Bij NOC*NSF kennen we deze periode ook. Niet zo zeer de transfercaroussel, maar wel de bezinning om met de kennis uit het verleden naar de toekomst te kijken. Dit jaar is dat niet anders. Wij werken altijd vanuit een gezamenlijke Sportagenda. Een agenda die aangeeft waar we als Nederlandse sport naar toe willen, waar we voor willen staan en wat we met elkaar willen bereiken. De huidige sportagenda 2017+ was nodig aan revisie toe. De wereld om ons heen verandert, de maatschappij verandert en dus is het ook goed om met elkaar de doelstellingen weer scherp te formuleren.
In de afgelopen periode is daar hard aan gewerkt met alle betrokkenen in de sector en dat heeft geleid tot een hernieuwde ambitie, die aan de leden zal worden voorgelegd, maar in feite in het voortraject al samen met hen tot stand is gebracht. Hoofddoelstelling is dat we in 2032 het sportiefste land van de wereld willen zijn. Waarbij iedereen in Nederland, op alle ambitieniveaus dagelijks, actief of passief, sportplezier heeft! Een ambitie die past bij NOC*NSF in de volle breedte, een NOC*NSF dat midden in de maatschappij staat en daar een positieve impact op heeft.
"Hoofddoelstelling is dat we in 2032 het sportiefste land van de wereld willen zijn"
Ja, wij houden de ambitie om tot de tien meest succesvolste topsportlanden ter wereld te behoren, maar tegelijkertijd willen we dat 12 miljoen mensen minimaal drie maal per week sporten en sportief bewegen en dat 14 miljoen mensen wekelijks genieten van wedstrijden, competities en evenementen als deelnemer of supporter. En dat alles in een sociaal veilige, gezonde en duurzame omgeving. Waarbij de topsport inspireert en iedereen op zijn eigen prestatieniveau positief gestimuleerd wordt. Een grote ambitie, waar we de nodige uitdagingen bij tegen zullen komen.
Belangrijk is dat we het samen doen. Samen met de bonden, maar ook samen met andere aanbieders in de sector en samen met andere sectoren. Vanuit een integere en inclusieve sportcultuur, waar iedereen ertoe doet en waar iedereen zichzelf kan en mag zijn. Wij begrijpen dat het (financiële en tijd) investeringen vraagt om het beoogde resultaat te bereiken en daar zullen we met elkaar de schouders onder moeten zetten. Want alleen ga je harder, maar samen kom je verder.
En het is niet moeilijk om belangrijke onderwerpen te benoemen die aandacht vragen. Integriteit in de sport is wat mij betreft een van de fundamenten om stappen voorwaarts te maken. Er moet een veilige omgeving zijn om prestaties, groot en klein, te leveren. En deze veilige omgeving moet er voor iedereen zijn; voor sporters, voor coaches, voor scheidsrechters en voor publiek. De afgelopen periode heeft ons geleerd, dat we daar met elkaar nog niet zijn. We moeten daarom helder met elkaar definiëren wat 'onze manieren' zijn als we samen sporten en trainen. We mogen dat niet onbenoemd laten en steeds weer bespreekbaar maken om ervoor te zorgen dat iedereen zich thuis voelt in de sport. Want zoals alles in het leven, zijn ook omgangsvormen in de tijd veranderlijk. We mogen er niet vanuit gaan dat alles wat gisteren acceptabel was, morgen en overmorgen nog steeds als ‘normaal’ wordt ervaren. Meegaan met de tijd, meegaan met de 'beleving' in de maatschappij – en waar nodig die van het individu - is daarbij cruciaal.
Tegelijkertijd zal ook de sport haar bijdrage moeten leveren aan verduurzaming. Als eerste kijken we dan meestal naar de accommodaties. Zijn deze duurzaam gebouwd en is de energievoorziening duurzaam? Maar hier spelen natuurlijk ook vraagstukken van mobiliteit een rol. Is het 'logisch' om zoveel vlieguren te maken voor wedstrijden/trainingen of kunnen vergelijkbare omstandigheden dichter bij huis gevonden worden. Gaan we vliegen, met de auto of nemen we een keer vaker de trein. Iedereen kan hier zijn steentje aan bijdragen en dat kan natuurlijk vandaag al beginnen. Ga je met de auto naar de training of pak je deze keer de fiets?
De ambities zijn voorbereid. Het startschot zal gegeven worden als de leden tijdens de Algemene Vergadering op 16 mei instemmen met de Sportagenda 2032. Ik heb de overtuiging dat we de ambities met elkaar waar kunnen maken. Nederland is er klaar voor, wij zijn er klaar voor, de bonden zijn er klaar voor. Samen op weg naar het vitaalste land van de wereld; waar een klein land groot in kan zijn!