Peter Blangé streeft met Rotterdam Topsport naar samenwerking tussen steden

Peter Blangé (54) voelt zich 'reserve-Rotterdammer', maar heeft geen hinder van enig rivaliteit met Amsterdam. "Ik heb mijn halve leven getraind in Sporthallen Zuid, maar ook in Topsportcentrum Rotterdam", memoreert de voormalige top-volleyballer, op 1 september begonnen als directeur van Rotterdam Topsport.

Juist in deze week kan hij zijn hart ophalen in Ahoy, waar het EK volleybal voor mannen losbarst met onder meer drie wedstrijden van Oranje. "Maar er wordt ook in Amsterdam en Apeldoorn gespeeld. Dat vind ik een mooi voorbeeld hoe de samenwerking in Nederland is georganiseerd."

Als opvolger van Hans den Oudendammer, die zo’n twintig jaar Rotterdam Topsport aanstuurde, dient hij nu voor alles de belangen van deze stichting. "Natuurlijk is het prettig als we in Rotterdam mooie evenementen kunnen faciliteren. Maar we beschikken in Nederland in veel steden over een goede sportinfrastructuur. De mogelijkheden die ze bieden en de gelden die daarvoor beschikbaar zijn, komen ten goede aan de ontwikkeling van de Nederlandse topsport. Daar word ik gelukkig van."

Flinke kluif

De afgelopen vier maanden combineerde Peter Blangé zijn functie als technisch directeur van de Skateboard Federatie Nederland waar mogelijk met het meekijken bij de organisatie van Rotterdam Topsport. "Het is voor mij niet een onbekende organisatie. Ik leerde Rotterdam Topsport al kennen toen ik nog binnen de lijnen stond. Eén van de allergrootste evenementen, waarbij Rotterdam Topsport was betrokken, was het kwalificatietoernooi in Ahoy voor de volleybalmannen voor de Spelen van 1992 in Barcelona. Voor het goud in Atlanta wonnen we in 1996 de World League in Ahoy, en daar deelde Hans (den Oudendammer) als wethouder de medailles uit."

"Ik zit nu echt aan de knoppen. Een goede inventarisatie maken van de aandachtspunten, dat is mijn eerste aanpak"

Peter Blangé (Directeur Rotterdam Topsport)

Ook als coach van ORTEC Nesselande, als bondscoach bij de Nevobo van de mannen en als toernooidirecteur van het EK-volleybal 2015 voor vrouwen vertoefde hij regelmatig in de accommodatie naast de Kuip. "Een prachtige sportomgeving. Rotterdam Topsport maakte op mij altijd een prettige indruk, met leuke mensen. Professioneel, meteen oppakken en gaan. Afspraak is afspraak." In hetzelfde centrum heeft hij nu zijn kantoor, als directeur van een inmiddels bijna dertigjarige stichting. "Ik wist dat het een flinke kluif zou zijn. Ik zit nu ook echt aan de knoppen. Een goede inventarisatie maken van de aandachtspunten, dat is mijn eerste aanpak."

'O10 op weg naar Tokio'

Eén van de zaken, die dringend de aandacht vragen, betreft CTO Metropool. Zijn voorganger bevestigde dat al met zijn uitspraak: "Op het gebied van CTO is er nog een wereld te winnen." Ook Peter Blangé beaamt dat volmondig: "Rotterdam zou heel graag ook weer nationale topsportprogramma’s in de stad willen hosten en faciliteren. Het gaat heel goed op het vlak van evenementen. Er zijn ook wel partijen die hier trainen, maar daarin heeft Rotterdam nog wel een stap te maken. Daarin zouden we heel graag ook een meer nadrukkelijke rol willen spelen."

In dat verband past het plan tot realisatie van een vechtsportcentrum naast het Topsportcentrum. "Het combat-center. Daar wordt over gesproken. Dat hebben we nog helemaal niet in Nederland." Het gloednieuwe zwembad op Zuid, zwemcentrum Rotterdam, ontvangt volgend jaar de waterpoloërs voor het Olympisch Kwalificatietoernooi voor Tokio. Met het oog op de Spelen in 2020 lanceerde Rotterdam Topsport, samen met de gemeente, de campagne: '010 op weg naar Tokio'. De actie is bedoeld als financiële ondersteuning van vijftig potentiële Olympiërs uit de stad, onder wie ook kandidaten voor de Paralympische Spelen. "Ze worden direct gekoppeld aan een bedrijf. Dat kweekt heel veel goodwill bij de sporters."

"Nederland is bekend en geroemd om de aanpak van evenementen. Samenwerking in het land tussen steden, NOC*NSF en VWS is daarbij belangrijk"

Peter Blangé (Directeur Rotterdam Topsport)

Rotterdam profileert zich nadrukkelijk als evenementenstad. "Daar is Rotterdam Topsport aan alle kanten bij betrokken." Het WK Volleybal voor vrouwen staat al voor 2022 dik aangekruist op de kalender. "Dat wordt heel groot. Er komt ook nog een WK Shorttrack. Zo pogen we elk jaar een groot mondiaal evenement te hosten. Dat kan een EK, een WK of een andersoortig toernooi zijn zoals volgend jaar de Olympische Kwalificatie waterpolo."

Grand Départ 2023

Op het verlanglijstje prijkt ook weer de start van de Tour de France. Tijdens het meelopen bezocht Peter Blangé in Brussel de Grand Départ van de Franse Ronde. In het bijzijn van onder meer de wethouder en burgemeester Aboutaleb. "De stip aan de horizon staat nu op 2023. De ambitie is duidelijk. De wethouder en de burgemeester hebben dat ook kenbaar gemaakt. We zijn het traject aan het verkennen." De herinnering aan 2010 leeft nog heel sterk in Rotterdam. "Ik ben er zelf ook bij geweest. Op de Erasmusbrug, wat daar allemaal gebeurde, en op de Coolsingel. Het zou hartstikke mooi zijn dat een wielerland als Nederland zo’n groot mondiaal evenement weer zou binnenhalen. Maar er hangt wel ook een prijskaartje aan."

Plannen en doelen in overvloed, waarbij Peter Blangé als directeur van Rotterdam Topsport een bijdrage wil leveren aan Nederland als sport- en evenementenland. "Nederland is bekend en geroemd om de aanpak van evenementen, de zogenoemde Dutch Approach. Samenwerking in het land tussen steden, NOC*NSF en VWS is daarbij belangrijk. Steeds vaker weten we elkaar te vinden en komen we samen tot mooie en goede plannen. Als echte sportliefhebber geniet ik daarvan, en ook hoe we gezamenlijk een gemeenschappelijk doel nastreven."

Foto boven: De Rotterdamse delegatie bij de Tourstart deze zomer in Brussel met in het midden Peter Blangé. Foto via Twitter / Peter Blangé