Athletic Skills Model start met beleidsopleiding

ASM-beleidsopleiding: duurzame toepassing van ASM in lokaal sport- en beweegbeleid

Beleidsambtenaren, vitaliteitscoaches, teamleiders, technisch managers en bestuurders maken zich meer en meer hard voor een goed beleid op het gebied van bewegen, vitaliteit en gezondheid. Om hen daarbij te ondersteunen, start de Athletic Skills Company in 2021 met de ASM-beleidsopleiding. Dit is een vierdaagse cursus van de ASM Academy over de toepassing van het Athletic Skills Model (ASM) in duurzaam en kwalitatief sport- en beweegbeleid.

Het ASM, bekend van de Schijf van 10!, de Skills Garden en van de verschillende PLAYCE-speelvelden- en gymzalen, is een wetenschappelijk en praktisch talentontwikkelingsmodel dat uitgaat van breed motorisch opleiden en veelzijdig bewegen. Sinds 2015 biedt de ASM Academy instructeursopleidingen aan voor professionals binnen het bewegingsonderwijs, bij sportverenigingen en in de zorg. In deze opleidingen leren de cursisten de toepassing en de wetenschappelijke onderbouwing van het ASM in beweegprogramma’s. Later werd daar een meer specialistische opleiding aan toegevoegd voor extra verdieping. Nu breidt de ASM Academy haar pallet aan opleidingen dus uit met de beleidsopleiding.

"Hoe je het ASM inbouwt in het beleid, vraagt altijd om een lokale aanpak"

Martijn Postuma

Plan van aanpak

Tijdens de ASM-beleidsopleiding werken deelnemers aan een eigen plan van aanpak voor een goede en duurzame implementatie van het ASM in hun lokale sport- en beweegbeleid. Onder leiding van diverse experts worden de belangrijkste thema’s voor de toepassing van het ASM in deze plannen behandeld. Eén van de experts is cursusleider Martijn Postuma, voormalig projectmanager van het Almere Kenniscentrum Talent (AKT). Hij deed in Almere veel ervaring op met de succesvolle uitrol van het ASM. "We kregen steeds vaker gemeenten op bezoek die wilden weten hoe je zo’n plan van aanpak bouwt. Maar hoe je het ASM inbouwt in het beleid, vraagt altijd om een lokale aanpak. De ene gemeente richt zich bijvoorbeeld op de openbare beweegvoorzieningen voor haar inwoners, terwijl de vitaliteitsmanager van een groot bedrijf zich meer inzet voor gerichte beweegprogramma’s die aansluiten bij het beroepsprofiel van de werknemers. Er bestaat geen blauwdruk die voor elke gemeente of organisatie werkt. Het is een afweging van eigen doelstellingen, de huidige situatie en (financiële) middelen. Daar helpen we de deelnemers in deze opleiding bij."

Primeur

Naast Postuma komen ook (gast)docenten van Kenniscentrum Sport & Bewegen, oud-wethouders en subsidie-experts hun kennis delen met de deelnemers. Een extra leuke bijvangst voor de cursisten is dat de bijeenkomsten op vier unieke locaties door het land heen worden gegeven, inclusief een rondleiding. De eerste lichting deelnemers volgt hun bijeenkomsten op de KNVB Campus, op de ALO in Amsterdam, in Almere en in Ede, waar zij een primeur krijgen met een bezoek aan de eerste PLAYCE X van Europa. "Als beleidsmaker is het waardevol om verschillende toepassingen van het ASM ook te ervaren", licht Postuma toe. "Daarmee krijg je een kijkje in de keuken en dat helpt om je eigen plannen te bedenken."

Compleet starterspakket

Na de vier cursusdagen, welke zijn verspreid over de maanden mei, juni, september en oktober, wordt de opleiding op een unieke locatie in het land afgesloten met een pitch van alle deelnemers voor stakeholders en een vakjury. Het beste, meest creatieve en inspirerende plan ontvangt een compleet starterspakket voor een vliegende start. Bij de eerste lichting is plek voor maximaal achttien deelnemers. De inschrijving is inmiddels officieel geopend en de eerste kandidaten hebben hun deelname al bekend gemaakt. Inschrijven doe je hier!