De politie legde onlangs een netwerk in illegale, internationale handel in anabole steroïden plat, aangeboden via een webshop. Na maanden onderzoek werden vorige maand zes aanhoudingen verricht. Bij die ingreep was ook de Dopingautoriteit betrokken. "De politie heeft zelfstandig een onderzoek gedaan en ze hebben onze expertise ingeroepen", vertelt Vincent Egbers, voorzitter van de Dopingautoriteit. "We kregen daartoe het verzoek en we hebben de politie dus geholpen."
Volgens de informatie van de politie was de handel in anabole steroïden uiterst lucratief. Over een periode van ruim vier jaar werden online minimaal zesduizend bestellingen gedaan door zo’n 11.000 klanten, wat een omzet genereerde van meer dan vier miljoen. "Wij zijn sinds 2019 een zelfstandig bestuursorgaan", vervolgt Vincent Egbers. "Wij zijn daarmee een gedeelte van de overheid geworden. Wij voeren namelijk de wet antidopingbeleid uit. We hebben ons kenbaar gemaakt als de specialist als het gaat om doping, ook in de richting van de politie. Zij hebben ons gevonden en zij hebben ons gevraagd om wat meer te vertellen over doping."
De voorzitter van de Dopingautoriteit blijkt niet geschrokken van de omvang en de aantallen in deze zaak. "Nee, als je kijkt naar het rapport Sterk Spul, dan zie je hoe het met de handel in doping is gesteld. Dat rapport kan je gewoon vinden via internet. Dat is door VWS (ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) geïnitieerd en is door bureau Beke uitgewerkt. Dat rapport geeft aan dat wij in Nederland goed zijn in het handelen in doping. Er is nog behoorlijk wat te doen…"
"Het is ook heel erg druk", aldus Vincent Egbers, die op 1 september vorig jaar begon als opvolger van Herman Ram, die na vijftien jaar de functie overdroeg. "Hoe het mij bevalt? Het is heel erg leuk. Ik kom van de Marechaussee vandaan. Ik was er generaal-majoor. Ik heb heel bewust deze overstap gemaakt. Ik wilde graag iets voor de sport en de maatschappij betekenen, op een andere manier dan bij defensie."
"We proberen vooral ook aan de voorkant te zitten", gaat hij in op zijn visie en werkwijze als voorzitter van de Dopingautoriteit. "Wij willen graag mensen opleiden, onderwijzen. Onze afdeling Educatie is belangrijk. Wij willen mensen vertellen over de gevaren van doping. Begin niet aan doping! Daarnaast hebben we ook de afdeling Handhaving en Opsporing, die heel veel controleurs het veld instuurt. Daarin heb ik actieve mensen aangesteld, zodat we meer dopingcontroleurs hebben, om maar liefst drieduizend bloed- en urine-controles om bloed en urine per jaar te kunnen uitvoeren. Dat gebeurt voornamelijk bij de georganiseerde sport."
Daarmee doelt Vincent Egbers op sportende mensen, die bij een bond zijn aangesloten en dat die bond op haar beurt weer deel uitmaakt van de sportkoepel NOC*NSF. "Dat is de topsport, daar focus je op, daar komt het vooral voor. En als het gaat om de fitnessbranche, dan hebben wij daar jammer genoeg geen bevoegdheden. Daar mogen en kunnen wij geen controles uitvoeren. De fitness-branche kunnen we alleen bereiken door te zeggen: pas op de gevaren van doping. Er bestaat ook een andere manier om een groot en sterk lichaam te krijgen, anders dan door anabole steroïden te gebruiken."
"De toename van het gebruik van doping zie ik niet in de georganiseerde sport, maar wel in de fitnessbranche"
Voorganger Herman Ram maakte zich zorgen dat het gebruik van stimulerende middelen nog steevast toenam. Ook zijn opvolger heeft die indruk. "Nou, het is nog steeds gigantisch. Vooral in de fitnessbranche. Dat zijn gewoon de jonge mannen, die een groot en sterk lichaam willen hebben en die dat willen versnellen door het gebruiken van anabole steroïden. Nogmaals, daar kunnen we geen controles doen. Deze sporters kunnen we alleen op de gevaren attent maken en alternatieven bieden. Dat doen we via het programma Eigen Kracht. Als het ware proberen we de vraag weg te nemen, maar we weten dat zoiets niet gemakkelijk is. Het verschil met de topsport is dat daarin de mensen gebonden zijn aan een dopingreglement. In dat reglement staat dat het om eerlijke sport moet gaan. Als fitnesser kan je geen lid worden van een bond. Fitnessers gaan naar de sportschool. Vele van hen gebruiken anabole steroïden of een ander soort doping."
Waarna Vincent Egbers, die overigens regelmatig contact heeft met Herman Ram en zijn ervaringen graag raadpleegt, besluit met de duidelijke conclusie: "De toename van het gebruik van doping zie ik niet in de georganiseerde sport, maar wel in de fitnessbranche. Daar hebben we nog heel veel te doen…."
Lees ook deze artikelen over doping in de sport: