Aan het begin van deze week besprak de vaste commissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de begroting voor het komend jaar met minister Bruins voor Medisch Zorg en Sport. Naast vele felicitaties voor de OranjeLeeuwinnen vanwege de kwalificatie voor het WK komende zomer in Frankrijk en de interesse van diverse commissieleden in een mogelijke Grand Prix Formule 1 in Nederland vroeg GroenLinks-kamerlid Lisa Westerveld om te kijken naar duurzame alternatieven voor de kunstgrasvelden.
"Iedere voetballer zal het namelijk herkennen: je schoenen, sokken en tas zitten onder de rubberen korrels als je weggaat van een wedstrijd. En eigenlijk is het heel gek dat op deze manier verpulverde autobanden in het milieu belanden. Ze komen in de sloot en in de wasmachine terecht, en verontreinigen het water. Wij willen af van die milieuvervuilende rubberen korrels die op al onze velden liggen", meent Westerveld.
Daarnaast maakt de fractie zich zorgen over de recycling van de matten, waar in Nederland slechts twee bedrijven op zijn ingesteld. ”Uit de media blijkt dat het ene bedrijf de matten opslaat en niet verwerkt, terwijl de ander heeft aangekondigd te stoppen”, aldus Westerveld. "GroenLinks heeft eerder een voorstel gedaan voor ketenverantwoordelijkheid bij de milieuminister. Als we de producent verantwoordelijk kunnen maken voor verwijdering en recycling, dan hebben we bij de aanleg van de velden ook meteen een recyclinggarantie. Je weet dan ook dat de fabrikant een recyclebare mat zal gaan produceren. Mijn fractie ziet ook graag dat deze voorwaarden gesteld kunnen worden bij de aanvraag van de Subsidieregeling Stimulering Bouw en Onderhoud Sportaccommodaties.”
In zijn antwoord wees minister Bruins ten eerste op de 'non-infillvoetbalvelden', die sinds deze zomer leverbaar zijn. Het Brabantse OSS ’20 had in juli de primeur met een zogenaamde 'GreenFields Slide Max Pro NF', dat volgens de fabrikant "ultraduurzaam" is omdat het gemakkelijker te recyclen is. "Met mijn collega van Infrastructuur en Waterstaat kijk ik samen met gemeenten en sport- en bedrijfsleven, hoe we ontwikkelingen rond kunstgras een stap verder kunnen brengen. En uw suggestie om voorwaarden te stellen in twee subsidieregelingen om te kijken of we daarmee het gebruik van het goede kunstgras kunnen helpen, stimuleren en bevorderen, ga ik graag na. Dat vind ik een interessante gedachte”, zegde de minister tijdens de commissievergadering toe. Die belofte was voor GroenLinks voldoende om af te zien van een motie over dit onderwerp.
Afgelopen zomer verklaarde het RIVM dat sporten op rubbergranulaat niet ongezond is, nadat eerder amateurclubs hun velden afkeurden vanwege vermeende risico’s. Tegelijkertijd kreeg kunstgras een slecht imago als één van de genoemde oorzaken van de neergang van het Nederlandse topvoetbal. Afgelopen week weerstond de ECV de lobby voor natuurgras in de Eredivisie. Vervolgens kwam dit najaar kunstgrasmatverwerker Vink in Zembla in opspraak omdat het bedrijf de matten langdurig op het bedrijfsterrein liet liggen, waardoor de brandveiligheid in het geding kwam. De slechte publiciteit heeft het Barneveldse afvalbedrijf vorige week doen besluiten om te stoppen met de recycling van kunstgrasmatten, nadat de provincie de opslag definitief verbood.