Hoe krijg je vaart in het gemeentelijk beweegbeleid?

Beweegalliantie en Vereniging Sport en Gemeenten presenteren 'Handreiking Bewegen is vooruitgaan'

In iedere gemeente meer bewegen toevoegen. Met dat doel voor ogen hebben de Beweegalliantie en Vereniging Sport en Gemeenten op 10 december hun handreiking gepresenteerd. Het is een nieuwe stap naar nauwere samenwerking met beleidsbepalers en alliantiepartners om structureel meer bewegen toe te voegen en onderlinge kennisuitwisseling te stimuleren.

Hoewel er in veel gemeenten al energie en enthousiasme is, valt door domeinoverstijgend te werken overal nog winst te behalen om dagelijks bewegen te stimuleren. De handreiking laat zien dat in de domeinen ‘leefomgeving’, ‘actieve mobiliteit’, ‘onderwijs’ en ‘werk’ volop mogelijkheden liggen om meer beweging toe te voegen. Beleidsmedewerkers die op die terreinen al ervaring hebben opgedaan uit bijvoorbeeld Vught, Den Haag, Kaag en Braassem en Maastricht delen in de handreiking lokale voorbeelden met een praktische benadering. Zo legt Luciano Diacone, Beleidsadviseur Stad en Bestuur in Den Haag, uit dat meer bewegen op de werkvloer iets van de hele organisatie vraagt. "Het vraagt om een mentaliteitsverandering in de hele organisatie. Dat begint bij onze houding tegenover de collega die altijd voor iedereen koffie haalt. Dat is behulpzaam, maar eigenlijk is het gezonder als iedereen zelf even loopt naar de koffieautomaat."

Winst behalen in gemeenten

De aanpak van de Beweegalliantie wordt uitgebreid toegelicht in een interview met programmamanager Johan Annema. "Het doel is om bewegen in te zetten als katalysator voor een gezondere samenleving", aldus Johan Annema in het interview. "Met onze expertise, kennis, netwerk en communicatiekracht willen we meer bewegen toevoegen in domeinen en kijken hoe we bestaande initiatieven kunnen versterken."

De Beweegalliantie ziet nog volop kansen om meer beweegactiviteiten toe te voegen. "Er is in veel gemeenten nog winst te halen door meer aandacht te besteden aan dagelijks bewegen, door inwoners te stimuleren meer te gaan wandelen, fietsend de boodschappen te laten doen en kinderen op school minder te laten zitten. Samen met onze netwerkregisseurs en experts gaan we het gesprek aan met beleidsbepalers, maatschappelijke organisaties en inwoners."

Download de handreiking via de Beweegalliantie.