Ontdek de kansen van Urban Sports voor gemeenten

11-12 april: Sport&Strategie meets Urban Sports & Culture

Urban Sports krijgen steeds meer aandacht in Nederland. Deze sporten sluiten precies aan bij de sportbehoefte van veel jongeren. Zij willen niet altijd meer lid zijn van een club en hebben vooral behoefte aan vrijheid. Gemeenten die sporten als freerunning, skateboarden en bmx faciliteren in plaats van verbieden, profiteren daar op meerdere vlakken van. Tijdens het tweedaagse event ‘Sport & Strategie meets Urban Sports & Culture’ op 11 en 12 april kom je alles te weten over de kansen die Urban Sports bieden voor gemeenten. Want dat die kansen voor het oprapen liggen, laten verschillende Nederlandse steden al zien.

Bij Urban Sports gaat het om sporten die gebruik maken van de stedelijke omgeving om trucs te vertonen. Freerunners springen bijvoorbeeld van gebouw naar gebouw of maken salto’s tegen muren op. Skateboarders en skaters vinden trappen, leuningen en bankjes interessant om over te springen met een handje aan hun board. Deze creatieve sporters zien de stad als hun speeltuin.

Van overlast naar activeren

Gemeenten die deze Urban Sporters niet langer als hangjongeren en overlastveroorzakers zien, profiteren daar nu van. In de Brabantse steden Eindhoven, ’s Hertogenbosch, Tilburg, Breda en Helmond is Urban Sports een integraal onderdeel van het jeugdwerk geworden. Met Urban Sports weet Dynamo Eindhoven jongeren te activeren die bij hen past, legt Dave van den Berg in een eerder interview uit. "We activeren jongeren om ze van de straat te houden en aan de andere kant zetten we ze ook juist op de straat met hun passie voor freerunnen."

Talentontwikkeling en innovatie

Van den Berg zal tijdens het tweedaagse event ‘Sport & Strategie meets Urban Sports & Culture’ nog meer ervaringen delen, waarbij hij vooral duidelijk zal maken dat Urban Sports verder reiken dan de straat. Zijn collega Mark de Weijer zal aan een thematafel verder in gaan op het thema talentontwikkeling binnen een Urban-omgeving. Jimmy Hermans van het Urban Sports Performance Center zal laten zien dat in Urban Sports-scene professionaliseert en innoveert. Net als andere topsporters willen Urban Sporters namelijk ook hun prestaties verbeteren met behulp van technologie.

Verder zal Ruth Giebels vanuit BrabantSport vertellen hoe je als lokale overheid een Urban Sports-scene opzet en ondersteunt. Andere thema’s die op de eerste dag aan bod komen zijn de rol van Urban Sports bij stedelijke ontwikkeling en Urban Sports als citymarketing.

Tour langs Urban Sports Locaties

Urban Sports moet je vooral zien. De tweede dag van het event staat daarom in het teken van het bezoeken van verschillende Urban Sports locaties in Eindhoven. Dave van den Berg is daarbij onze gids door de stad. Vertegenwoordigers van de locaties zullen hier een toelichting geven op de totstandkoming, kosten, regie en samenwerking. Tijdens die bezoeken staan we met onze neus op de trainingen van freerunners, skateboarders en BMX’ers en is volop ruimte voor het stellen van vragen aan professionals en sporters.