Ook Enschede heeft nu haar ASM-gymzaal: "Het is niet erg als de leraar te laat is"

Een primeur in Enschede. Donderdag 7 maart werd hier de eerste ASM-gymzaal van de regio Twente geopend. De opening werd opgeluisterd door presentaties van René Wormhoudt, oprichter van het Athletic Skills Model (ASM), en Gregory Sedoc, voormalig topatleet. Gymdocent Mannes Verwer over de nieuw gymzaal: "De eerste les die ik hier gaf, was écht een geluksmoment."

Het is donderdagmiddag ongewoon druk bij buurtcentrum De Boei in Enschede. Een parkeerplaats is nauwelijks te vinden in deze buurt. De slingers bij de ingang van het centrum en de versiering die even verder aan het plafond hangen verraden dat aan de Spinnerstraat iets te vieren valt.

Dat is ook zo. Vandaag wordt de eerste ASM-gymzaal in de regio geopend: een PLAYCE. Sportprofessionals, buurtbewoners en een afvaardiging van de gemeenten rondom Enschede zijn aanwezig om hier bij stil te staan. Ook oud-topatleet en presentator Gregory Sedoc en René Wormhoudt, conditietrainer van het Nederlands Elftal en mede-grondlegger van het Athletic Skills Model, zijn in Enschede. Zij nemen de aanwezigen later deze middag mee in het belang van veelzijdig bewegen met het ASM, de visie waarop de nieuwe gymzaal gebaseerd is.

Speeltuin

De gemeenschappelijke ruimte in het buurthuis geeft een mooi zicht op de gymzaal. De zaal, een voormalig badhuis, is voor kinderen een ware speeltuin. Het nodigt direct uit om te bewegen. De wanden zijn kleurrijk vormgegeven, onder andere met cijfers en cirkels in verschillende grootten en kleuren. De vloer heeft allerlei vormen en kleuren. Aan beide zijdes bevindt zich ook een klimrek. Kortom, met de ‘look and feel’ van deze gymzaal, die ook gebruikt gaat worden door onder andere het ROC, verenigingen en naschoolse activiteiten, zit het wel goed.

Op een van de wanden staan de tien grondvormen van bewegen: de Schijf van 10!. De gymzaal is zo ingericht dat die grondvormen op een makkelijke, toegankelijk manier toegepast kunnen worden. De visie van het Athletic Skills Model is dat op die manier de coördinatieve ontwikkeling wordt gestimuleerd, kinderen meer plezier hebben in bewegen en blessures voorkomen worden.

Duwtje in de rug

Het publiek verplaatst zich naar de gymzaal. De vakleerkrachten van Sportaal laten in hun fel oranje outfit en op harde muziek zien wat allemaal mogelijk is in de zaal. Daarna neemt Ricardo Boerkamp het woord. Hij is directeur van Sportaal, het sportbedrijf dat sport en bewegen in Enschede stimuleert. Boerkamp vertelt waarom juist voor deze locatie is gekozen. "We monitoren alle basisscholen. Daaruit concludeerden we dat deze wijk een duwtje in de rug kan gebruiken. Ik hoop dat we dat met deze ASM-zaal bewerkstelligen. Ik ben er in ieder geval bijzonder trots op."

De Enschedese Wethouder Harmjan Vedder verklaart de hal even later officieel voor geopend. In zijn speech benadrukt hij het belang van beweging voor jongeren. "Het gaat in Enschede niet goed genoeg met jongeren op het gebied van beweging. Dit is een bijzondere, hoopvolle plek waar prachtige activiteiten georganiseerd kunnen worden. Daarnaast moet het een uitstraling geven naar de wijk. Dit is niet zomaar een zaal, maar een zaal waar jeugd samen kan komen."

Europees kampioen stilzitten

Als het publiek teruggekeerd is in de gemeenschappelijke ruimte en iedereen voorzien is van gebak, neemt Gregory Sedoc het woord. Sedoc is voormalig Europees kampioen op de 60 meter horden. Hij neemt de aanwezigen mee in het belang van (veelzijdig) bewegen. "We halen de beweegnormen van het RIVM niet. En weten jullie wat voor record we onlangs binnenhaalden?", vraagt hij aan de zaal. Na enige geroezemoes komt het antwoord. "We zijn Europees Kampioen stilzitten, we zitten gemiddeld zo’n 9 uur per dag", zegt Sedoc. "Een gymzaal zoals deze is daarom superbelangrijk. Mensen kunnen hier veelzijdig bewegen in een veilige omgeving. Dat heeft een grote, diepe impact voor de mensen in de wijk."

"Het gaat in Enschede niet goed genoeg met jongeren op het gebied van beweging. Dit is een bijzondere, hoopvolle plek waar prachtige activiteiten georganiseerd kunnen worden"

Harmjan Vedder - Wethouder Gemeente Enschede

Sedoc, tegenwoordig presentator en analist bij de NOS, laat een video zien van zijn gouden race op het Europees Kampioenschap indoor in 2007. Een paar jaar daarvoor veranderde hij van trainingsomgeving. De sprinter met Surinaamse roots ging in Duitsland trainen. "Daar focusten de coaches op de dingen die ik wel kon. Daarnaast ging ik veelzijdiger trainen, waardoor het plezier omhoog ging. Dat laatste moet eigenlijk altijd voorop staan. Achteraf kan ik zeggen dat die veelzijdige aanpak ertoe leidde dat ik fitter werd, mijn niveau omhoog ging en ik minder blessures opliep. Sterker nog: als ik eerder volgens het Athletic Skills Model had getraind, dan had ik een hoger niveau bereikt en langer op topniveau kunnen presteren. Daar ben ik van overtuigd."

Veelzijdig opleiden

Sedoc geeft de microfoon over aan René Wormhoudt. Die haakt direct in op het 'stilzitprobleem' in Nederland. "We zitten al weer veel te lang. Hij vraagt het publiek te gaan staan. De aanwezigen doen een klapspelletje. Daarbij proberen ze elkaar uit balans te brengen. Het zorgt hier en daar voor hilariteit en het duurt even voordat hij de aandacht weer terug heeft. "Maar dat neem ik voor lief", lacht hij.

De voorbeelden zijn eindeloos. Van Novak Djokovic tot Johan Cruijff en van Ruud van Nistelrooy tot Zlatan Ibrahimovic. Zij gaven allemaal aan dat een veelzijdige opleiding hen enorm hielp om op topniveau te presteren. Wormhoudt legt uit dat veelzijdig bewegen leidt tot meer creativiteit, meer plezier en minder blessures. "Een goede algehele coördinatie leidt tot betere specifieke vaardigheden. Dat geldt ook bij sporten zoals wielrennen en hardlopen."

Die voordelen gelden niet alleen voor de topsport. Juist niet. Het geldt voor jong tot oud en voor ieder niveau. Het is daarom dat Wormhoudt dagelijks bezig is om de filosofie van het ASM te verspreiden. "Laatst sprak ik een docent die lesgaf in een ASM-zaal. Een leerling zei tegen hem: 'Het is in deze gymzaal niet erg als de leraar iets later is, want we kunnen altijd zelf beginnen'. Dat is misschien wel het mooiste compliment dat we ooit kregen."

Geluksmoment

Als vrijwel iedereen vertrokken is, staat Mannes Verwer nog iets op te ruimen in de gloednieuwe zaal. Hoewel de officiële opening vandaag plaatsvindt, geeft hij al twee maanden les in de gymzaal. Verwer begon zestien jaar leraar Lichamelijke Opvoeding. "Het is geweldig wat je hier allemaal kunt. De kinderen kijken hun ogen uit. Omdat de wanden ook ingericht zijn, heb je veel meer opties om dingen te combineren. Kinderen zijn meer aan het ontdekken en worden veel creatiever. En voor mij als leraar is het echt gaaf om van deze hal gebruik te maken. De eerste les die ik hier gaf was écht een geluksmoment."

Lees ook: