Ondanks de coronamaatregelen vond op zondag 22 augustus het wereldkampioenschap BMX op Papendal plaats. De Provincie Gelderland heeft bij dit evenement de maatschappelijke nalatenschap steeds goed in de gaten gehouden. Met onder andere de aanleg van pumptracks in heel Gelderland, de introductie van de Good Food Kitchen en veel zichtbaarheid voor de sport kijken Laurens van Waardenburg (Sportcentrum Papendal) en Sander Gesthuizen (provincie Gelderland) terug op een geslaagd toernooi.
Papendal en TIG Sports hadden als organisatie van het WK BMX grootse plannen. Een camping, een muziekfestival en wedstrijden voor duizenden amateurs. Het evenement moest top- en breedtesport met elkaar verbinden in een festivalsfeer. Kort voor het WK kwam echter het bericht dat de coronamaatregelen weer werden aangescherpt. De directie van Sportcentrum Papendal en de Internationale Wielerunie UCI besloten daarop het WK BMX in sterk afgeslankte vorm te laten plaatsvinden. Het evenement werd teruggebracht naar één dag en alleen de elite en junioren kwamen in actie.
"Logischerwijs zorgde het coronavirus ook bij ons voor de nodige uitdagingen. Het was zelfs lastig om de internationale toprijders naar Nederland te halen. We moesten voldoen aan de richtlijnen van zowel de UCI als de Nederlandse regering", blikt Laurens van Waardenburg, manager events bij Papendal, terug. "Eigenlijk hebben we in twee weken tijd een vrijwel nieuw event neergezet. Er zijn sportbubbels gecreëerd en iedereen die betrokken was bij het evenement is veelvuldig getest. Publiek kon alleen naar binnen via de testen voor toegang-methode. En we gebruikten tweederde van onze capaciteit, wat neerkwam op zo’n 3.000 toeschouwers. Die zorgden wel voor een fantastische sfeer. Het was een uitdaging, maar ik denk dat we geslaagd zijn. We hebben het maximale uit het WK gehaald."
Veel van de oorspronkelijke plannen voor het WK konden dus geen doorgang vinden. Wel werd er - in afgeslankte vorm - een nieuw concept vanuit de provincie Gelderland en haar partners geïntroduceerd: de Gelderland Good Food Kitchen. Op een laagdrempelige manier liet Papendal chef-kok Erik te Velthuis bezoekers kennismaken met plantaardige eiwitten. "Gelderland wil koploper zijn in de omslag van dierlijke naar meer plantaardige voeding. De Gelderse sportevenementen fungeren hierbij als podium om bezoekers en consumenten te inspireren en stimuleren om anders te gaan eten", legt Sander Gesthuizen, projectleider WK BMX vanuit provincie Gelderland, uit.
"De Gelderse sportevenementen fungeren als podium om bezoekers en consumenten te inspireren en stimuleren om anders te gaan eten"
Samen met More2Win is de Gelderland Good Food Kitchen ontwikkeld, waar tijdens het WK BMX alternatieven werden geboden voor dierlijke eiwitten. "De gerechten vonden gretig aftrek en vielen in de smaak bij de bezoekers", vervolgt Gesthuizen. "We gaan samen met organisatoren van Gelderse sportevenementen aan de slag om het concept van de Good Food Kitchen verder uit te rollen, zoals bijvoorbeeld bij het WK Volleybal Vrouwen in 2022."
Duurzaamheid en voeding spelen ook een belangrijke rol op Papendal, zegt Van Waardenburg. "Wij denken ook na over manieren om nog meer energie te besparen. Er liggen al zonnepanelen op ons dak en er is veel aandacht voor gezonde voeding en voedselverspilling. Het thema duurzaamheid konden we tijdens het WK mooi terug laten komen door in samenwerking met onze partner Toyota alleen maar hybride en elektrische auto’s en een auto op waterstof in te zetten voor het vervoer van de atleten."
In het kader van het WK BMX hebben Sportcentrum Papendal, het Ministerie van VWS en de provincie Gelderland vorig jaar budget beschikbaar gesteld voor de aanleg van pumptracks. Dit zijn aaneengesloten circuits met bulten en kombochten, die elkaar ritmisch opvolgen. In totaal zijn er dertien van deze banen in Gelderland aangelegd of mobiel ter beschikking gekomen. Van Waardenburg: "Op de pumptracks zijn het afgelopen half jaar allerlei clinics voor kinderen georganiseerd. Uit onderzoek van de HAN blijkt ook dat de tracks goed gebruikt worden. In Wijchen, Arnhem en Rheden zijn in drie maanden tijd al meer dan een half miljoen rondjes verreden. Met de aanleg van de pumptracks leggen we ook de verbinding tussen de topsport en breedtesport, waarmee het WK echt een nalatenschap heeft."