De gemeenteraadsverkiezingen zijn pas op 18 maart 2026, maar de sportsector is nu al begonnen met het agenderen van belangrijke thema’s. Omdat lokale verkiezingsprogramma’s in deze periode worden geschreven, is nu een AI-hulpmiddel ontwikkeld. Deze online ‘schrijfcoach’ verzamelt met behulp van AI relevante lokale informatie over sport, zoals informatie over accommodaties, onderzoeksresultaten over sportdeelname en beleidsstukken. De schrijftool zet dit vervolgens om in plannen voor de verkiezingen. In een begeleidende brochure roept het ‘Sportcampagne Team NL GR2026’ partijen op om de gemeente als "1 grote sporthub" te positioneren.
Het campagneteam richting de gemeenteraadsverkiezingen bestaat uit NOC*NSF, KNVB, POS, MOS, Sportkracht12 en Vereniging Sportbedrijven Nederland. Als onderdeel van de campagne ‘Sport gaat niet vanzelf’ hebben zij nu de ‘Lokale Schrijfcoach’ gelanceerd. Schrijvers van lokale verkiezingsprogramma’s kunnen met deze AI-tool op basis van politieke prioriteiten en lokale data een passend sporthoofdstuk opstellen. Daarbij worden tekstsuggesties gegeven voor de belangrijkste thema’s voor de sport: ruimte, toegankelijkheid en betaalbaarheid. De informatie achter de schrijfcoach is verzameld door mensen uit de sport, met kennis van de (lokale) sport en sluit daarom goed aan bij de praktijk.
De AI-schrijfcoach voor gemeentelijke politieke partijen is bedoeld om, tussen alle andere grote uitdagingen, ook effectief aandacht te vragen voor sport. In veel gemeenten is ruimte een probleem. Zeker in groeiregio’s geldt vaak een wachtlijst om te kunnen sporten. In krimpregio’s is het juist een uitdaging om sport bereikbaar te houden voor iedereen; accommodaties dreigen te verdwijnen als het dorp vergrijst. Dan kan het combineren van functies een oplossing zijn, denk aan (ouderen)zorg of onderwijs. Ook hierin kan de AI-schrijfcoach helpen met informatie en tekstadviezen bij het schrijven van lokale verkiezingsprogramma’s.
Ook biedt de AI-tool informatie over (subsidie)regelingen voor de lokale sport, het betrekken van groepen die achterblijven als het gaat om sportdeelname en specifieke aspecten en mogelijkheden binnen de gekozen gemeente.
In een begeleidende brochure wordt opgeroepen om de gemeente als 1 grote sporthub te positioneren. “Kom in beweging. Maak en houd sport voor iedereen toegankelijk, bied ruimte en verbind met andere beleidsdomeinen. Het werkt. Versterk het fundament voor de sport zodat de kracht van sport kan worden benut.” Daarbij worden al drie hoofdthema’s benoemd: ruimte voor sport (‘Laat iedereen in een groene beweegvriendelijke ruimte en nabij duurzame sportplekken wonen’), een sterk sportnetwerk (‘Stimuleer goede samenwerkingen tussen buurtsportcoaches, sportclubs, het onderwijs, de zorg en het sociaal domein’) en gelijke kansen (‘zorg dat alle inwoners om deel kunnen nemen aan sport door financiële regelingen en een sociaal vangnet te creëren’).
Ga voor meer informatie en de tool naar de campagnewebsite: sportgaatnietvanzelf.nl