Topsportevenementen in Rotterdam hebben tussen 2010 en 2023 een sterke impuls gegeven aan de trots en activiteit van haar inwoners. Dit blijkt uit een recente analyse van de sociale en economische impact van bijna 500 evenementen. Terwijl de sportzomer op volle toeren draait, benadrukken Rotterdam Topsport en de gemeente Rotterdam hoe deze evenementen bijdragen aan een actieve en trotse stad. Van de Marathon tot roeiwedstrijden en evenementen in Ahoy; Rotterdam inspireert en motiveert.
Goed georganiseerde topsportevenementen maken Rotterdammers trots op hun stad. Dit blijkt uit de analyse van bijna 500 evenementen die de afgelopen 13 jaar in de Maasstad plaatsvonden. Per jaar worden in de stad gemiddeld 40 topsportevenementen georganiseerd. Een groot gedeelte hiervan vindt plaats in het Topsportcentrum (30%) en in Ahoy (15%). Maar denk bijvoorbeeld ook aan de NN Marathon Rotterdam en de diverse roeiwedstrijden aan de Willem Alexander Baan.
Bezoekers waarderen de evenementen met gemiddeld een 8, een cijfer dat sinds 2010 een stijgende lijn laat zien. Dit enthousiasme komt mede door het organiseren van diverse side-events in de stad, het internationale karakter, het aantal dagen dat een evenement duurt en het succes van het Nederlandse team.
Faouzi Achbar, wethouder van o.a. Sport & Welzijn: "Deze waardering bevestigt dat Rotterdam haar rol als sportstad met verve vervult. Het maakt ons enorm trots dat we niet alleen topsporters, maar ook onze eigen inwoners weten te inspireren met deze evenementen."
Een van de meest opvallende resultaten is de impact op niet-actieve bezoekers. Zo blijkt uit de analyse dat 41% van deze groep vaker wil gaan sporten; 35% overweegt de betreffende sport te gaan beoefenen en 22% wil zich aansluiten bij een sportvereniging. "Deze cijfers tonen aan dat topsportevenementen niet alleen entertainment bieden, maar ook een cruciale rol spelen in het stimuleren van een actievere levensstijl onder onze inwoners", aldus de wethouder.
Fotobijschrift: een cruiseschip vaart voorbij als op de Kop van Zuid de finale van het handboogschieten tijdens de European Para Championships 2023 bezig is. Foto: EPC
De Rotterdamse topsportevenementen kenmerken zich door hun diversiteit en deze inclusieve aanpak versterkt het imago van Rotterdam als een stad voor iedereen. 70% verwelkomde zowel mannelijke als vrouwelijke atleten. 33 evenementen richtten zich (mede) op sporters met een beperking.
Aan verschillende topsportevenementen hebben ook sporters met een beperking deelgenomen. Soms als onderdeel van het programma, zoals bijvoorbeeld rolstoeltennis tijdens het jaarlijks terugkerende ABN AMRO Open en de drie hippische EK’s in 2019. Of als alleenstaand evenement. Het European Para Championships (EPC) is daar een mooi voorbeeld van. De sporters waren niet alleen in Rotterdam Ahoy te volgen maar er waren in 2023 bijvoorbeeld ook wedstrijden midden in de stad, gratis voor iedereen te bezoeken en goed zichtbaar voor langslopend publiek.
Naast de sociale impact, leveren de evenementen ook een significante economische bijdrage. Uit de analyse komt naar voren dat de evenementen een economische impact van €50-60 miljoen hebben. Daarnaast wordt vastgesteld dat elke door de gemeente of Rotterdam Topsport bijgedragen euro €5,10 oplevert voor de lokale economie.
Peter Blangé, directeur Rotterdam Topsport: “Al bijna 35 jaar werkt Rotterdam Topsport aan het imago van topsportstad Rotterdam. Een stad waar Rotterdammers trainen naast topsporters. In het Topsportcentrum traint het TeamNL turnteam en in het vechtsportcentrum draaien diverse teamNl programma’s waaronder boksen op het hoogste niveau. Met de topsportevenementen geven we onze topsporters een podium om te excelleren. Uit onderzoek blijkt dat deze evenementen qua aanbod voor iedere Rotterdammer wat wils biedt en zowel maatschappelijk als economisch impact genereerd. Iets waar we al 34 jaar trots op zijn, maar waar ook steeds weer nieuwe kansen voorbij komen, we gaan dus gewoon door om het succes verder uit te breiden.”
De evenementen trekken niet alleen sporters, maar ook nieuwe bezoekers aan. Zo gaf in het onderzoek 13% van de ondervraagden aan Rotterdam voor het eerst te hebben bezocht dankzij het topsportevenement. Sinds 2010 zijn ruim 100.000 mensen daardoor geïnteresseerd geraakt in een herhalingsbezoek.
Topsportevenementen dragen volgens de analyse ook bij aan de merkwaarden van Rotterdam. Bezoekers herkennen vooral de stellingen:
“Rotterdam is een stad die sporttalent omarmt”
“Rotterdam is een stad waar wordt samengewerkt en waar nieuwe initiatieven ontstaan”
Opvallend is dat bezoekers van buiten Rotterdam deze imago-stellingen sterker herkennen dan Rotterdammers zelf. "Met deze resultaten bewijst Rotterdam dat topsportevenementen veel meer zijn dan competitie alleen", concludeert de wethouder. "Ze versterken onze stedelijke trots, inspireren tot een actievere levensstijl en dragen bij aan een bloeiende lokale economie. We kijken uit naar nog vele jaren vol sportieve hoogtepunten in onze stad."
Foto boven artikel: Abdi Nageeye wint de NN Marathon Rotterdam 2024. Foto: Golazo.
Het complete onderzoeksrapport is hier te vinden. Bekijk ook deze infographic: