Amsterdam wilde Ajax niet meer huldigen

Ajax hunkert al jaren naar succes, zowel in Nederland als internationaal. Het is daarom amper voor te stellen dat de gemeente Amsterdam er in 1973 geen zin in had om de club te huldigen na het winnen van de Europa Cup 1. "We kunnen niet aan de gang blijven."

Ajax en Juventus spelen om een plaats in de halve finale van de Champions League. De Amsterdammers hunkeren al jaren naar een prijs, waarbij het helpt dat ze ook nog in de race zijn voor de landstitel en de beker. In de hoofdstad wordt daardoor al uitgekeken naar een huldiging van de Ajacieden.

Nederlandse heerschappij

De wedstrijden tussen Ajax en Juventus hebben een lange geschiedenis, want in 1996 stonden ze ook in de finale van de Champions Leaugue – toen door de Italianen gewonnen. En ook in 1973 speelden deze twee in de finale, toen nog van de Europa Cup 1 – toen door de Nederlanders gewonnen.

Deze zege was de derde opeenvolgende Europa Cup 1 voor Ajax, waarmee die symbool staat voor het tijdperk dat het Nederlandse clubvoetbal op zijn absolute hoogtepunt stond. Het is nu niet meer voor te stellen, maar vanaf 1969 speelden clubs uit ons land maar liefst zeven Europese finales op rij.

De lijst is adembenemend:

  1. 28 mei 1969, finale Europa Cup 1: AC Milan – Ajax (4-1)
  2. 6 mei 1970, finale Europa Cup 1: Feyenoord – Celtic (2-1, n.v.)
  3. 2 juni 1971, finale Europa Cup 1: Ajax – Panathinaikos (2-0)
  4. 31 mei 1972, finale Europa Cup 1: Ajax – Internazionale (2-0)
  5. 30 mei 1973, finale Europa Cup 1: Ajax – Juventus (1-0)
  6. 22 en 29 mei 1974, finale UEFA Cup: Feyenoord – Tottenham Hotspur (2-2 en 2-0)
  7. 7 en 21 mei 1975, finale UEFA Cup: FC Twente – Borussia Mönchengladbach (0-0 en 1-5)

Gezichtsverlies

Tegen Juventus won Ajax in 1973 dus zijn derde Europa Cup. De wedstrijd zelf was vreselijk, vond onder meer de legendarische scheidsrechter Leo Horn: "Van de achttien finales moet dit de aller-, aller-slechtste zijn geweest. Vergeleken met eerdere afleveringen was dit een B-wedstrijdje. Kinderlijk voetbal was het voor mij. Wat nu gebeurde betekende een enorm stuk gezichtsverlies voor Ajax."

Waar Ajax nu al jarenlang snakt naar succes, werd de Europa Cup 1 van 1973 beschouwd als gezichtsverlies. Maar het kon nóg gekker. Na al die gewonnen finales had de gemeente Amsterdam er namelijk wel genoeg van en daarom kwam burgemeester Samkalden met de verklaring dat Ajax niet opnieuw op een huldiging hoefde te rekenen. "Wij zien de noodzaak er niet van in. En bovendien: we kunnen toch niet aan de gang blijven..."

De enige mogelijkheid om met de spelers een feestje te vieren was op Schiphol. "Het publiek wordt in de gelegenheid gesteld vanaf de balustrade het elftal toe te juichen", beloofde de burgemeester. Ook mochten de kroegen zelf bepalen wanneer ze zouden sluiten indien Ajax de finale zou winnen, waarbij de binnenstad werd afgesloten voor verkeer en openbaar vervoer.

Vechtpartijen

Van die gelegenheid werd uitbundig gebruik gemaakt. "Enkele duizenden Ajax-supporters hebben in de nacht van woensdag op donderdag ondanks de slechte finale uitbundig en rumoerig feest gevierd in de Amsterdamse binnenstad", schreef Het Parool. De toeterende auto’s cirkelden om de binnenstad heen, omdat de burgemeester ze tenslotte de toegang had ontzegd. Op en rond de Dam werd stevig gevochten tussen politie en supporters. "Pas tegen vier uur werd het rustiger in de binnenstad."

We zijn nu bijna een halve eeuw verder en Ajax snakt naar een huldiging aan het einde van het seizoen, indien mogelijk zelfs drie. Burgemeester Halsema zal dan vast niet de verantwoordelijkheid willen nemen om die dan net als haar voorganger af te blazen.

Foto: Rob Mieremet, Anefo/ Nationaal Archief

Elke sport heeft rugnummers, maar zonder een naam zijn het slechts cijfers. In de rubriek Rugnummers duiken sporthistorici Jurryt van de Vooren en Micha Peters daarom wekelijks in bijzondere verhalen, prestaties en gebeurtenissen uit de sportgeschiedenis.