Op 29 december wordt in de Johan Cruijff Arena de documentaire 'Ajax verovert China' vertoond. Deze verovering begon in 2006 in Peking met een gesigneerd Ajax-shirt.
Ajax was in 1936 de eerste Nederlandse club die tegen een Chinees team speelde. Het Chinese nationale elftal was toch in de buurt vanwege deelname aan de Olympische Spelen in Berlijn, waarna het een rondreis door Europa maakte. In het Olympisch Stadion werd tegen Ajax gespeeld.
Zo’n 8.000 toeschouwers zagen dat de thuisploeg met 5-3 won. De verslaggever van De Revue der Sporten was aangenaam verrast door de Chinese voetballers: "Als ze physiek wat meer uit de kluiten schieten en wat meer routine en hardheid opdoen, dan worden het uitstekende voetballers. In snelheid en lichaamstechniek wonnen zij het glad van alle Ajaxieden en van alle continentale voetballers; ook hun baltechniek was niet kwaad, kortom, een weinig meer kracht en schot en ze zijn sterk, héél sterk."
De burgemeester van Amsterdam was in 1936 ook bij deze wedstrijd. Hij kon toen nog niet weten dat zijn latere opvolger Job Cohen precies zeventig jaar later met de mond vol tanden zou staan door een onverwachte actie van Ajax in China.
In 2006 bezocht een Amsterdamse handelsdelegatie namelijk Peking, onder leiding van Cohen. Namens de sport was Ajax mee, waar voorzitter John Jaakke zijn kans greep tijdens een ontmoeting met burgemeester Wang Qishan van Peking. Hij stapte brutaal naar voren toen Cohen namens Amsterdam een originele ets van Rembrandt aan zijn Chinese collega schonk – niet bepaald een gering geschenk. Jaakke onderbrak het gesprek tussen de burgemeesters echter en bood een gesigneerd Ajax-shirt aan. Meteen legde Wang Qishan de ets van Rembrandt aan de kant en negeerde Cohen volkomen. De Chinees bleek een groter fan van het Nederlandse voetbal dan van de Nederlandse kunst
De Amsterdamse burgemeester was verbluft: "Ik heb nog nooit meegemaakt hoe snel de belangstelling voor een Rembrandt verflauwde. Onmiddellijk ontstond een geanimeerd gesprek tussen de burgemeester en Jaakke, en het was volstrekt duidelijk waar de prioriteiten lagen."
Deze combinatie van Amsterdamse bluf en onbeschoftheid had wel resultaat, want drie jaar later maakte Ajax bekend dat het een samenwerkingsverband was aangegaan met de Chinese voetbalbond. Weer tien jaar later staat er een Edwin van der Sar Stadion in Guangzhou. Wat in 2006 begon met een gesigneerd shirt, is in 2019 een vernoemd stadion.
Elke sport heeft rugnummers, maar zonder een naam zijn het slechts cijfers. In de rubriek Rugnummers duiken sporthistorici Jurryt van de Vooren en Micha Peters daarom wekelijks in bijzondere verhalen, prestaties en gebeurtenissen uit de sportgeschiedenis. Ook dit soort verhalen op maat voor je eigen sportorganisatie? Neem dan contact met Arko Sports Media voor de mogelijkheden.