Exact 30 jaar geleden – op 16 oktober 1989 – ging het tot dan toe Engelstalige Eurosport van start met Nederlandstalige uitzendingen. Eurosport was een revolutionair concept, met een voor die tijd enorm breed sportaanbod. We blikken terug op die beginperiode met commentator Leo Driessen.
‘Eurosport, dat in ons land door vier miljoen huishoudens is te ontvangen, heeft ambitieuze plannen,’ aldus het Vrije Volk in de herfst van 1989. ‘De dagelijkse zendtijd wordt per 16 oktober uitgebreid van zeven tot vijftien uur. Bovendien zijn de reportages op de Nederlandse kabel vanaf begin november niet meer van Engels commentaar voorzien.’ Het commentaar is voortaan in het Nederlands.
Een van de nieuwe Nederlandse commentatoren is Leo Driessen. "Het was een leuke tijd hoor, die start van Eurosport", zo vertelt Driessen enthousiast. "Je kwam nog eens ergens." Hij werkte toen als freelancer bij Langs de lijn en kwam zo via zijn collega Jaap Hofman bij Eurosport terecht. Ook coryfeeën als Frans Henrichs, Hans Brian, Hans Eijsvogel, Jurriaan van Wessem, David Endt en de Belg Rik de Saedeleer gingen voor de zender aan de slag. Driessen: "Ik zat vaak in Londen in de studio, waar ik dan alle verschillende sportonderdelen aan elkaar moest praten. Dat vond ik geweldig om te doen."
Eurosport is aanvankelijk een samenwerkingsverband van de Europese publieke omroepen (EBU). De EBU concludeerde eind jaren tachtig dat de Europese publieke zenders, slechts 15% van alle sportwedstrijden die zij mochten uitzenden, daadwerkelijk aan de Europese kijker aanboden. Het restant van het aanbod kon op een pan-Europese sportzender worden uitgezonden: Eurosport dus.
Eurosport gebruikte in het begin zendtijd van Sky Channel. Later werd Eurosport geheel zelfstandig. De omroep wilde vooral veel verschillende sporten in de Europese huiskamers brengen. Driessen, vooral wieler- en voetbalspecialist, weet daar alles van. Toen Nederland in februari 1990 werd geteisterd door zware stormen, zat Driessen op de eerste maandag van die maand al vroeg op de redactie in Hilversum.
Plots kreeg hij een telefoontje van eindredacteur Hofman; door de storm was het veel te gevaarlijk op de weg, er kon niemand naar de studio komen. "Of ik ook andere sporten voor mijn rekening kon nemen. Zo was het EK kunstrijden in volle gang, dus ik moest daar commentaar bij gaan geven. Ik weet alleen niets van die sport. Gelukkig ging het om opgenomen wedstrijden, dus had ik wat bewegingsvrijheid. Als het publiek heel enthousiast reageerde op een oefening zei ik bijvoorbeeld 'Oi joi joi, ik ben benieuwd wat de jury hiervan vindt' en als er hoge cijfers werden gegeven was dat 'Geheel volgens verwachting'. Zo wist ik mij te redden." Sindsdien staat ook het geven van kunstrijdcommentaar op het cv van Driessen.
Tijdens het WK voetbal van 1990 in Italië gaf Driessen wel degelijk live commentaar. "Het was wat betreft Oranje, een draak van een WK. De laatste groepswedstrijd van het Nederlands elftal tegen Ierland, een laffe salonremise, was helemaal niet om aan te zien." Toch was de sfeer in het Stadio La Favorita in Palermo heel goed. "Het publiek was enorm enthousiast en iedereen deed vriendelijk tegen elkaar. Dat is me altijd bijgebleven, omdat de wedstrijd zelf zo afschuwelijk was."
Driessen moest hierna naar Frankrijk afreizen om de inmiddels gestarte Tour de France van commentaar te voorzien. Niet al veel later kwam Eurosport tijdelijk in zwaar weer terecht en moest collega Jaap Hofman het veld ruimen. Driessen mocht blijven, maar bedankte uit solidariteit met Hofman voor de eer.
In 2019 is Eurosport de grootste commerciële sportzender van het continent.
Elke sport heeft rugnummers, maar zonder een naam zijn het slechts cijfers. In de rubriek Rugnummers duiken sporthistorici Jurryt van de Vooren en Micha Peters daarom wekelijks in bijzondere verhalen, prestaties en gebeurtenissen uit de sportgeschiedenis. Ook dit soort verhalen op maat voor je eigen sportorganisatie? Neem dan contact met Arko Sports Media voor de mogelijkheden.