Parijs bereidt zich voor op de eerste Olympische Spelen in precies honderd jaar. Ook in 1924 was de Franse hoofdstad gastheer, tot nu toe voor de laatste keer. De Notre Dame was destijds het decor van een ceremoniële zegening.
Het ging allemaal nog wel heel anders dan nu met een begin in de ochtend van 5 juli 1924 in de beroemdste kerk ter wereld. De Maasbode: ‘Hedenmorgen werd ter eere van de achtste Olympiade een dienst gehouden in de Notre Dame, waar alle afgevaardigden en vele athleten aanwezig waren. De ministers van oorlog en marine hadden vertegenwoordigers gezonden, alsmede de gezanten van de deelnemende naties.
De aartsbisschop van Parijs, monseigneur Dubois, hield een toespraak. Daarin herinnerde hij zijn toehoorders dat ‘Paulus reeds de Corinthiërs aanspoorde om in de renbaan te loopen en daar te zegevieren’. Hij herdacht vervolgens die deelnemers aan de Spelen van Stockholm, die tijdens de Eerste Wereldoorlog ‘op het veld van eer waren gevallen’. Het Te Deum – bij ons nu bekend als de hymne van het Eurovisie Songfestival – werd ten gehore gebracht, waarna aartsbisschop Dubois de Spelen zijn zegen gaf.
Later die middag was de officiële opening van de Spelen in het Stade Colombes. Gelukkig was het voor de duizenden toeschouwers heerlijk weer. Er namen 44 landen deel aan het défilé. J.H. van Dijk, masseur van de Nederlandse atletiekploeg en trainer van voetbalclub Hercules uit Utrecht, was vaandeldrager namens Nederland. Dat was hij in 1920 ook al geweest bij de Spelen in Antwerpen.
Van Dijk was, net als de rest van de Nederlandse ploeg, gekleed in een blauw jasje met daaronder een witte pantalon. Dat hadden de sporters niet zelf bedacht, het was namelijk voor het eerst dat zij een officieel kledingvoorschrift moesten nakomen tijdens de Spelen. Helaas is van die outfits niets meer fysiek terug te vinden.
Bij Olympisch Erfgoed van NOC*NSF ligt wel een historische kledingcollectie, die een mooi beeld geeft van de ontwikkelingen in de afgelopen eeuw bij de Nederlandse ploeg. Het oudste object is van Klaas Boot op de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam.
Er is dus niets bewaard gebleven van 1924, het jaar waarin het Nederlands Olympisch Comité voor de eerste keer de opdracht gaf om een tenue te ontwikkelen. Gelukkig zijn er nog wel filmbeelden en beschrijvingen voorhanden om toch te weten hoe de kleding eruit heeft gezien.
Om precies te weten wat we zien op de zwartwit-beelden, pakken we het Algemeen Handelsblad van 7 juli 1924 erbij: ‘Spontaan zeggen wij, Hollanders, dat onze menschen niet teleurstellen. In hun eenvoudige, keurige blauwe colberts met oranjebies en witte pantalon, zien de Nederlanders er onopvallend maar keurig uit.’
Na deze sportieve modeshow verklaarde de Franse president Gaston Doumergue de Olympische Spelen voor geopend. Daarna stelden de vaandels zich op en legde de Franse atleet George André namens alle deelnemers de olympische eed af. De plechtigheden waren voorbij en de sportiviteiten konden beginnen.
Precies honderd jaar later gebeurt dat dus opnieuw.
Fotobijschrift: de officiële openingsceremonie van de Olympische Zomerspelen van 1924 in het Stade Olympique de Colombes, voorstad van Parijs. Foto: https://www.bnf.fr/fr