Kick Wilstra is de held van Jan Mulder en Freek de Jonge

Precies 75 jaar geleden speelden Faas Wilkes, Abe Lenstra en Kick Smit hun enige gezamenlijke wedstrijd. Zo kwam Kick Wilstra voor één keer bij elkaar, de stripheld die is vernoemd naar deze drie spelers.

Kick Wilstra – de wondermidvoor – is een stripheld uit de jaren vijftig. Zijn naam is een samentrekking van drie grote Nederlandse voetbalhelden uit die tijd: Kick Smit, Faas Wilkes en Abe Lenstra. Deze drie zijn inmiddels overleden, maar in het stripfiguur leven hun namen nog altijd voort.

Kick Wilstra is een creatie van schrijver en tekenaar Henk Sprenger. De wondermidvoor schitterde vanaf november 1949 in jeugdbladen als de Ketelbinkiekrant en Kapitein Robs Vrienden. Later brak hij door in de Friese Koerier en Het Parool. Na achttien boekjes vond Sprenger het mooi geweest. Hij overleed in 2005.

Interlands

Feiten, fictie en wonderlijke verhalen zijn onlosmakelijk met de naam Wilstra verbonden. Zo heeft het trio Smit – Wilkes – Lenstra helaas nooit samengespeeld in een officiële wedstrijd, Smit speelde in Haarlem, Wilkes in Rotterdam en Lenstra in Heerenveen. De enige mogelijkheid, die overbleef voor een samenspel was in Oranje, maar vanwege de Tweede Wereldoorlog ging dat niet door. Het Nederlands elftal speelde tenslotte geen wedstrijden van 1940 tot en met 1946 – juist op het moment dat de loopbanen van deze drie voetballers elkaar kruisten.

Er is wel een officieuze wedstrijd geweest met dit drietal in één elftal: de oefenwedstrijd van 27 februari 1946 van het Bondseftal, een officieus Nederlands elftal. Dat is deze week dus precies 75 jaar geleden in een overigens nogal tegenvallende wedstrijd.

Smit, Wilkes en Lenstra werden daarna nog wel gezamenlijk geselecteerd voor een officiële interland tegen Luxemburg, maar Smit haakte af vanwege een blessure. Zo bleef het uiteindelijk bij die ene wedstrijd.

Babyboom-nostalgie

Dankzij voetbalnostalgicus Cees van Nijnatten werden in 2017 enkele delen uit de wondermidvoor reeks opnieuw succesvol uitgegeven. Er is blijkbaar nog altijd behoefte aan de avonturen van Wilstra.

Voor veel babyboomers is Wilstra zelfs ronduit een jeugdheld. Zo zei oud-voetballer Jan Mulder in 2016 in Voetbal International: "Wilstra was een ultieme held, een ideale schoonzoon. Een Dirk Kuijt avant la lettre. Hij deed geen vlieg kwaad, haalde alleen de overwinningen binnen, een minuut voor tijd. Eén hoeraatje voor de tegenstander. Altijd even keurig, ook bij de toss. Dat gebeurde nog voornaam in die tijd. Dan gaven ze elkaar een hand: ik wens u veel plezier."

Mulder las de boekjes zelf ook met veel plezier: "Ik heb zeker dertien deeltjes verslonden. Die las ik in één keer uit, ze slokten me op. Ik herinner me dat eerste deeltje nog. De geboorte van Kick, in zo’n Fries dorpje. Water, slootjes, scheve wilgen. Schitterend. Ik heb het altijd fijn gevonden, die gezelligheid van zo’n stripboek. Je voelde dat Kick Wilstra met liefde was gemaakt. Ik vond het heel mooie tekeningen."

Ruud van Bastaard

Cabaretier Freek de Jonge is ook idolaat van de voetballende stripheld: ‘Nergens in mijn leven ben ik zo diep ingegaan als in Kick Wilstra de wondermidvoor,’ zei hij in 2005 in een aflevering van de tv-serie Kortgehouden. Hij kon er uren mee doorbrengen.

De Jonge realiseerde zich wel dat de namen Smit, Wilkes en Lenstra door velen al lang en breed vergeten waren. Hij dacht daarom dat Kick Wilstra in onze tijd daarom beter Ruud van Bastaard kon heten: een samentrekking van Ruud van Nistelrooij, Marco van Basten en Ruud Gullit. En hij zou een wonderspits zijn, geen midvoor; helemaal een term uit lang vervlogen tijden.

De Jonge kampt overigens nog wel met één Wilstra-frustratie. Hij mocht tekenaar Sprenger ooit voor Vrij Nederland (VN) interviewen, waarbij Sprenger een tekening maakte van Freek Wilstra: Kick Wilstra met de kenmerkende bril en gelaatstrekken van De Jonge. Die tekening is daarna zoekgeraakt op de redactie van VN en daar is de cabaretier nog altijd verbolgen over. Dus mocht de vermeende dief dit lezen: stuur alstublieft de originele tekening toe naar De Jonge – desnoods anoniem.

Foto's: Cees van Nijnatten / Voetballegends