Na het WK van 1974 werd een bordesfoto gemaakt met het Nederlands elftal

Op 8 juli 1974 werd het Nederlands elftal gehuldigd voor de prestaties op het WK voetbal in West-Duitsland. Sporthistorici Jurryt van de Vooren en Micha Peters hebben in Den Haag de politiearchieven van die dag gevonden.

De publieke omroep had er vijftig jaar geleden zin in, zo stond in het Algemeen Dagblad: "Behalve de NOS-tv besteedt ook de NOS-radio aandacht aan de thuiskomst en huldiging van de Oranjeploeg. De NOS-tv zendt rechtstreekse reportageflitsen uit van de aankomst op Schiphol en de huldiging in Amsterdam en Den Haag."

Na de ontvangst op Schiphol vertrok Oranje naar Amsterdam. De finale was dan misschien wel verloren, maar vooraf waren er weinig mensen die hadden voorzien dat deze spelers met zulk goed voetbal überhaupt tot op het laatste moment kans maakten op de eindoverwinning. Ook een tweede plek was daarom voldoende reden voor een feestje.

Dansende premier

In Amsterdam deed het Nederlands elftal onder meer het Olympisch Stadion en het balkon van de Stadsschouwburg aan. Hierna ging de bonte stoet richting hofstad. Den Haag was al lang van tevoren begonnen met de voorbereiding van een volksfeest. Bij het winnen van de wereldtitel zou de boel van start gaan op Huis ten Bosch, waar koningin Juliana klaar zou staan voor een officiële ontvangst.

Vooraf was nog wel gezegd dat dit bezoek alleen mogelijk zou zijn na winst van de finale. "Er dient in dat geval rekening mee te worden gehouden dat het gehele programma dan met 45 minuten wordt vervroegd", aldus de samenstellers van het draaiboek bij de Haagse gemeentepolitie. Zo streng bleek Juliana toch niet, want ondanks de nederlaag mochten de spelers bij haar op bezoek voor een bordesfoto.

Drie kwartier later vertrok de stoet naar het Catshuis, waar premier Den Uyl gereed stond. "Den Uyl had er duidelijk plezier in", schreef Tubantia een dag later. ‘Met enkele spelers maakte hij een rondedans." De derde etappe van deze huldigingstoer ging naar het Congresgebouw voor een ontmoeting met de Haagse gemeentebestuur. Als afsluiting was er een rondrit, die eindigde in Wassenaar.

Politie op trompet en trommel

In het Haagse politiedossier bij het Gemeentearchief staat precies wat de taken waren van de deelnemende ordehandhavers. Met naam en toenaam vinden we zo terug welke mensen op welke plekken werden ingezet. De algemene leiding was in handen van politiecommissaris M. van de Berg, die de taken verder delegeerde.

In Den Haag deden de lokale agenten overigens méér dan de boel in goede banen leiden, want ze maakten volgens De Telegraaf ook muziek. "De huldiging werd opgeluisterd door de muziekkapel van de Haagse gemeentepolitie."

We lezen in de archiefstukken nog iets opmerkelijks, want naast gewone agenten waren er vriendelijke dienders. Op pagina 10 van het politierapport staat halverwege: ‘Het personeel van de Stafbrigade zal dienen als een reserve-eenheid, die tot taak heeft de vriendelijke politie bijstand te verlenen. Gezien het karakter van de manifestatie zal dit voornamelijk als vriendelijke politie geschieden. Het personeel zal dan ook gekleed zijn in het dagelijks tenue met pet.’ Blijkbaar gaf deze outfit de agenten een vriendelijke uitstraling.

De Rotterdamse Wimmen

Op het eind van de feesttoer ging Oranje ook nog naar Rotterdam. De Waarheid was erbij: "Vijftigduizend inwoners van de Maasstad waren naar de Coolsingel gekomen om de 'zilveren ploeg' toe te juichen voor de fantastische prestaties in het wereldkampioenschap."

Vooral de vele Wimmen kregen volgens Het Vrije Volk extra aandacht: "Speciale toejuichingen waren er voor de Feyenoorders Willem van Hanegem, Wim Jansen en Wim Rijsbergen, die op het balkon van het stadhuis door hun medespelers op de schouders werden genomen."

Het bleef nog lang onrustig in het land.

Fotobijschrift: Koningin Juliana ontving het Nederlands elftal na het WK voetbal van 1974. Foto: Anefo, Nationaal Archief (CC0)