Komend weekeind is in Luzern het EK roeien. De winnaars van dit evenement in 1932 kregen als extra prijs een avontuurlijke rondrit door Joegoslavië aangeboden, onder meer door de verwoeste stad van Cersei Lannister in Game of Thrones. We hebben de foto’s!
Joegoslavië organiseerde in 1932 voor de eerste keer het EK roeien, waarvoor kosten noch moeite werden gespaard. Ook Nederland deed mee met goud voor de twee-met-stuurman van Triton uit Utrecht.
Dat dit team zich had geplaatst voor het EK was voor iedereen een grote verrassing, ook al had het eerder de nationale titel gewonnen. De kampioenen gingen na die zege wat eten in een restaurant toen volkomen onverwacht het bestuur van de Nederlandse Roeibond aanschoof met de mededeling dat zij Nederland zouden vertegenwoordigen op het EK. Dat werd begin september in Belgrado gehouden en liep uit op één groot avontuur.
Nu vliegen we binnen drie uur naar Belgrado, maar in 1932 was er nog een treinreis van vijftig uur nodig om daar te komen. Het was een verre en onbekende wereld voor de roeiers uit Utrecht, maar gelukkig maakte Willem Oudegeest een fotoalbum voor het nageslacht. Roeihistoricus Johan ten Berg kwam dat album op het spoor, waarvan wij nu gebruik maken. Het is in bezit van de nazaten van Oudegeest en geeft een prachtige blik op het vooroorlogse Joegoslavië, een wereld die niet meer bestaat.
Belgrado maakte een enorme indruk op de Nederlanders. "De impressies bestormden me dermate", aldus een reisverslag in Revue der Sporten, "dat ze nauwelijks te boek zijn te stellen. Want hoe schitterend panorama ontvouwt zich van uit de oude, trotsche, ongenaakbare vesting, die eertijds zoo vaak dienst deed tegen de opdringende Turken. Hoe intens verloopt hier het leven. Hoe rommelig en vuil, en de schilderachtige kleeding met de gekromde puntige schoen en het weergalooze mooie borduursel."
Voor Nederland was het hoogtepunt dat de twee-met-stuurman de Europese titel won. Om het nog mooier te maken arriveerde de koning van Joegoslavië precies op het moment dat dit team de erebaan roeide (foto links). "Daardoor weerklonk het Wilhelmus toen hij de loge besteeg."
De prijsuitreiking daarna was in de Officieren Club, ‘die later door een bomaanslag volkomen verwoest is,’ aldus een onderschrift in het album.
Naast de gouden medaille was er een grote verrassing voor deze roeiers, want de Joegoslavische overheid gaf ze treinkaartjes voor een gratis rondreis door het land. Ze mochten zo op kosten van de staat naar Sarajevo, Split en Dubrovnik – een onwaarschijnlijk avontuur voor deze jonge roeiers. Stuurman C.L. van Woelderen was nog maar eerstejaars.
Het fotoboek van Oudegeest bevat zo niet alleen van waardevolle opnames van het roeikampioenschap zelf, maar ook van het dagelijks leven toentertijd in een stad als Sarajevo of Split.
De foto’s van Dubrovnik zal de liefhebbers van tv-serie Game of Thrones zeer interesseren, want die stad diende tenslotte als decor voor King’s Landing, de stad van koningin Cersei die in het slotseizoen ten onder gaat in een vuurzee. De roeiers van Triton liepen in 1932 door precies hetzelfde gebied en hadden zo hetzelfde uitzicht als Cersei vanaf haar kasteel.
De Utrechtse roeiers maakten uiteindelijk een reis van tien dagen voordat ze weer naar huis gingen om te worden opgewacht door een enorme menigte. De sporters toonden daar hun medailles vertelden over hun bijzondere rondreis door Joegoslavië. De winnende roeiers die volgende week vanuit Luzern terugkeren zullen het moeten doen met alleen medailles.
Foto's: Privécollectie erven W.J. Oudegeest
Elke sport heeft rugnummers, maar zonder een naam zijn het slechts cijfers. In de rubriek Rugnummers duiken sporthistorici Jurryt van de Vooren en Micha Peters daarom wekelijks in bijzondere verhalen, prestaties en gebeurtenissen uit de sportgeschiedenis. Ook dit soort verhalen op maat voor je eigen sportorganisatie? Neem dan contact met Arko Sports Media voor de mogelijkheden.