Tijdens het WK voetbal van 1986 sprak Diego Maradona in kleine kring voor de eerste keer over De Hand van God. Jurriaan van Wessem was daarbij als enige Nederlandse ooggetuige. Samen met hem kijken we terug.
In het Olympisch Stadion was maandagavond de première van de film Diego Maradona, gemaakt door Oscarwinnaar Asif Kapadia. De maker zelf was net zo onder de indruk van de bijzondere locatie als de duizend andere bezoekers, zo schreef hij op Twitter: ‘An absolutely incredible outdoor premiere screening at the Olympic Stadium in Amsterdam.’
De prachtige film duurt ruim twee uur en vertelt over de twee botsende karakters van de Argentijnse voetballer: Diego, geboren en opgegroeid in een sloppenwijk, en Maradona, de wereldster die bezwijkt onder de massahysterie. Diego is bescheiden en verlegen en draagt altijd de armoedige omstandigheden uit zijn jeugd met zich mee. Maradona is de mythe die je bemint of haat – een tussenweg is er niet.
Die mythe, zoals Kapadia laat zien, werd geboren tijdens de kwartfinale op het WK voetbal van 1986 tussen Engeland en Argentinië, een zwaarbeladen wedstrijd vanwege de Falkland-oorlog enkele jaren daarvoor tussen deze twee landen. Maradona scoorde twee keer: in de 51e minuut met zijn hand en vier minuten later na een fantastische solo. Het eerste doelpunt is één van de beruchtste voetbalacties uit de vorige eeuw; het tweede doelpunt is door de FIFA uitgeroepen als mooiste doelpunt van de vorige eeuw. Zo’n combinatie van ultiem bedrog en ultieme schoonheid binnen vijf minuten is alleen gegeven aan Maradona, de mythe dus. En de Nederlandse sportjournalist Jurriaan van Wessem was ooggetuige van dat beslissende moment.
Van Wessem was niet bij de première aanwezig, alhoewel hij als geen andere Nederlandse sportjournalist de Europese loopbaan van Maradona heeft meegemaakt. “Vanuit de buik van Camp Nou tot en met Napoli,” zoals hij toelicht in een Skype-gesprek. Van Wessem schiet daarom ook nog even voorbij in de film, omdat hij op de huid van Maradona zat als lid van een exclusief groepje van acht sportjournalisten dat de voetballer na elke wedstrijd altijd als eerste mocht spreken. Dat voorrecht had Van Wessem verworven via Rosario Pastore van La Gazzetta dello Sport. Zo maakte hij ook de geboorte van de mythe-Maradona mee op het WK voetbal van 1986, meteen na afloop van de wedstrijd.
Het groepje van acht, onder wie Van Wessem, ondervroeg Maradona, nog vol in de roes van de spectaculaire zege. Pastore begon: “Over welke goal zullen we het hebben, de eerste of de tweede?” Maradona gaf de voorkeur aan de tweede: “Fantastische goal, hè. Ik wil hem wel een keer terugzien, want ik zou niet weten wat ik allemaal heb gedaan. Het ging zo snel, maar opeens was ik bij het doel en moest ik wel scoren. Die goal lijkt wel op Raquel Welch.” Iedereen schoot in de lach om die vergelijking met de Amerikaanse actrice, waarna Rosario het vraaggesprek vervolgde: “En de eerste goal? Met de hand…” Waarop Maradona met de beroemdste quote uit zijn loopbaan kwam: “Hoezo met de hand? Met de hand van God zal je bedoelen. Schrijf maar op: Mano de Dios. Iedereen zal het snappen. Dit is toch wel voldoende, jullie moeten toch een deadline halen?”
Het vraaggesprek was voorbij en Van Wessem stapte in de perskamer, waar de rest van de wereld zat te wachten op het eerste commentaar van Maradona. Daar werd hij meteen opgevangen door zijn internationale collega’s: “Wat zei hij over de eerste goal?” Van Wessem: “Het was de hand van God, zei hij. Dat is exact wat hij zei.”
Ruim dertig jaar later is Van Wessem nog steeds verbaasd: “Zelfs na afloop erkende Maradona dus niet dat hij vals had gespeeld.” De mythe was geboren.
Elke sport heeft rugnummers, maar zonder een naam zijn het slechts cijfers. In de rubriek Rugnummers duiken sporthistorici Jurryt van de Vooren en Micha Peters daarom wekelijks in bijzondere verhalen, prestaties en gebeurtenissen uit de sportgeschiedenis. Ook dit soort verhalen op maat voor je eigen sportorganisatie? Neem dan contact (info@sportsmedia.nl) met Arko Sports Media voor de mogelijkheden.
Foto: Clarín, juni 1986
Elke sport heeft rugnummers, maar zonder een naam zijn het slechts cijfers. In de rubriek Rugnummers duiken sporthistorici Jurryt van de Vooren en Micha Peters daarom wekelijks in bijzondere verhalen, prestaties en gebeurtenissen uit de sportgeschiedenis. Ook dit soort verhalen op maat voor je eigen sportorganisatie? Neem dan contact met Arko Sports Media voor de mogelijkheden.