Stapt Marco van Basten in de voetsporen van Frans de Munck?

Het leven van Marco van Basten wordt verfilmd, gebaseerd op zijn autobiografie 'Basta'. Als hij zelf ook een rol speelt, stapt hij in de voetsporen van de legendarische Frans de Munck. Rugnummers over voetballende filmsterren.

De eerste Nederlandse voetballer, die een uitstapje maakte naar het witte doek was Faas Wilkes in 1951. Hij kreeg een rol in Milano Milliardaria, volgens sportjournalist Edwin Winkels ‘één van de leukste films die met voetbal te maken hebben’. Dat is dan een uitzondering, want doorgaans worden voetballers niet vanwege hun acteertalent opgetrommeld. De enige met dit dubbeltalent was Hans Boskamp, die onder meer voor Ajax en Oranje speelde, maar na zijn sportieve loopbaan ook bekend werd als acteur in tv-series en filmproducties.

Frans de Munck

De legendarische doelman Frans de Munck had zijn gastrolletje in een Duitse film ook alleen maar te danken aan zijn bekendheid vanwege zijn lopende contract als profspeler bij FC Köln. En dan had hij ook nog zijn figuur mee, waarmee hij veel indruk maakte op zijn vrouwelijke supporters. Die waren vast bereid om ook naar de bioscoop te komen om hun held te zien.

In oktober 1953 kreeg hij daarom het aanbod om een van de hoofdrollen te vertolken in de film Das ideale Brautpaar. "Eerst dacht ik aan een grap", zei Munck zelf. "Die veronderstelling verdween al gauw toen zij mij een enorm draaiboek onder de neus duwden." Onder de filmnaam Jürgen Busse kreeg hij een kleine rol als keeper van een beroemde profclub, die verliefd werd op de dochter van een professor met een vreselijke hekel aan voetbal. Natuurlijk liep alles goed af en werd er op het laatst gewoon gezoend. "Een zeldzame ontwikkeling van ideale keeper tot ideale (film) bruidegom, mag men wel zeggen" grapte dagblad De Tijd.

Blessure

Tijdens de voorbereidingen en filmopnames moest De Munck gewoon zijn wedstrijden blijven spelen, want hij was tenslotte een profvoetballer. Daarvoor had hij helaas steeds minder tijd. “Voordat er een kleine scene ingestudeerd was, gingen er dagen en dagen voorbij. Ik vloog ettelijke keren naar Berlijn, naar de studio’s van de Allianz-Film.” Voor de camera verrichtte De Zwarte Panter de ene na de andere fantastische actie, maar daardoor raakte hij te vermoeid om dat ook nog eens te doen in een echte wedstrijd voor zijn echte club. “Mijn vorm ging achteruit en ik verzocht dan ook aan het bestuur van FC Köln om zo lang mogelijk in het reserve-elftal te mogen spelen. Dit werd niet toegestaan.”

In januari 1954 was de film gereed, maar op de dag van de première sloeg het noodlot toe. Tijdens een training viel De Munck op een stuk glas en liep daarbij een vleeswond op in zijn rechterkuit van maar liefst vijftien centimeter diep. “’s Avonds kwamen de film-mensen om mij op te halen voor de première, maar ik mocht niet mee. De dokter vond het niet verantwoord. Zo heb ik de première gemist.”

In Duitsland en Zwitserland was Das ideale Brautpaar een klein succes, maar in Nederland is dit werk met De Munck nooit vertoond. Het is bij dit ene optreden gebleven, want daarna concentreerde de voetballer zich weer op zijn sportieve loopbaan.

Op 24 december 2010 is deze voetballende filmster overleden.

Nederlandse voetballers in een film

1951 Faas Wilkes
1953 Frans de Munck
1964 Peet Petersen
1973 Barry Hulshoff
1973 Hans Boskamp
1982 Co Prins
2003 Ronald de Boer
2003 Ruud Gullit
2004 Michael Reiziger
2004 Edgar Davids
2004 Nigel de Jong
2004 John Heitinga
2005 Patrick Kluivert
2009 Jan Boskamp
2011 Barend Beltman
2012 John de Wolf
2018 Glenn Helder
2018 Björn van der Doelen
2020 Royston Drenthe

Deze lijst van voetbalfilmsterren is gebaseerd op het boekje 'Oranje Lukraak' van de familie Brester.

Fotobijschrift: Frans de Munck. Foto: J.D. Noske, Anefo. Nationaal Archief