In Boedapest is deze week het WK Tafeltennis. Acht jaar geleden was dit evenement in Rotterdam. De NOS bracht het evenement toen met gloednieuwe technieken in beeld. Ruim een half miljard mensen zagen vervolgens hoe een winnende tafeltennisser zijn shirt aan flarden trok, een unicum in deze keurige sport.
Het WK Tafeltennis is bijna honderd jaar oud; de eerste editie was in 1926 in Londen. In al die tijd is dit drie keer in Nederland georganiseerd: in 1955 in Utrecht, in 1999 in Eindhoven en in 2011 in Rotterdam.
Echt vanzelfsprekend is het niet dat Nederland een internationaal tafeltennisevenement organiseert, want zo groot is die sport hier niet. Het is niet te verwachten dat het thuispubliek met tienduizenden tegelijk zijn landgenoten naar een medaille schreeuwt, want de kans op een Nederlandse wereldkampioen tafeltennis is kleiner dan dat China het WK voetbal wint.
Toch vond Rotterdam het belangrijk om dit wereldkampioenschap binnen te halen vanwege de economische banden met Azië – het continent waar honderden miljoenen mensen naar tafeltennis kijken. Daarnaast woedde in Nederland toen nog het debat over de kandidatuur voor de Olympische Spelen van 2028, waarvoor een track record moest worden opgebouwd om de wereld te laten zien dat ons land succesvolle sportevenementen kan houden.
Het WK tafeltennis van 2011 bleek een gigantisch media-evenement. Vanuit de hele wereld kwamen er zo’n 350 tot 400 sportjournalisten naar Rotterdam. In vijftig landen was er media-aandacht, met alleen al in China meer dan 200 uur op tv. Er werd rekening gehouden met 250 tot 500 miljoen tv-kijkers wereldwijd en daarvoor was meer nodig dan vijf extra stoelen langs de lijn als persruimte.
"Via de Chinese tafeltennisbond hoorden we tijdens de voorbereidingen dat ze heel veel journalisten wilden sturen", zo blikt Frank Berteling terug, de toenmalige directeur van de Tafeltennisbond. "Wij gingen daarom in gesprek met de NOS om de hele productie te doen."
De omroep stemde hiermee in en zorgde voor een fantastische weergave, waarvoor veel complimenten uit de internationale tafeltenniswereld kwamen. "De professionaliteit van de mensen van de NOS was mooi om te zien", aldus Berteling. "Want zo zijn ze daar dan ook wel weer: als ze het verslag doen, willen ze de beste van de wereld zijn." Daarvoor werden nieuwe technieken gebruikt, zoals highspeed-camera’s. "Het ging over de details en die werden heel goed in beeld gebracht."
Het hoogtepunt was de Chinese tafeltennisser Zhang Jike, die van pure vreugde het shirt van zijn lijf rukte nadat hij de finale had gewonnen – ongekend in het tafeltennis. Berteling: "Die beelden gingen de hele wereld over, live vanuit Rotterdam. Beter kon het niet voor de citymarketing."
Foto: via Youtube
Elke sport heeft rugnummers, maar zonder een naam zijn het slechts cijfers. In de rubriek Rugnummers duiken sporthistorici Jurryt van de Vooren en Micha Peters daarom wekelijks in bijzondere verhalen, prestaties en gebeurtenissen uit de sportgeschiedenis.