Gemengde reacties op verdere versoepeling maatregelen voor sport

Buitensport vanaf 11 mei voor iedereen mogelijk; fitnessscholen en binnensport moeten tot 1 september wachten

Eerder dan verwacht gaat het kabinet de coronamaatregelen die voor sportclubs en sportaccommodaties gelden versoepelen. In een persconferentie maakte Premier Mark Rutte maakte woensdag bekend dat vanaf maandag 11 mei iedereen ouder dan 18 jaar buiten mag sporten op anderhalve meter afstand van elkaar. Binnenzwembaden mogen vanaf die datum ook weer open, maar fitnessscholen en binnensportlocaties mogen pas vanaf 1 september de deuren openen. Die tegenstelling zorgt voor gemengde reacties vanuit de sport op de nieuwe maatregelen.

Twee weken geleden kondigde Mark Rutte al een eerste versoepeling aan van de coronamaatregelen voor jeugdsport en topsport. Vanaf 29 april mocht de jongste jeugd tot 12 jaar zonder afstand sporten en de oudere jeugd tot 18 met anderhalve meter afstand buiten sporten. Vanaf volgende week mag iedereen boven de 18 jaar met die afstandsregel buiten sporten. Clubhuizen en gezamenlijke kleedkamers of douches blijven gesloten tot 1 september.

In de routekaart die het kabinet en het RIVM hebben uitgestippeld wordt vanaf 1 september een volgende stap gezet. Vanaf die datum zijn sportwedstrijden en daarmee ook het betaalde voetbal weer toegestaan, weliswaar zonder publiek. Alle binnensportlocaties zoals fitnessclubs en sporthallen mogen vanaf 1 september ook weer open. Rutte benadrukte bij de routekaart dat elke volgende stap alleen genomen kan worden als het virus onder controle blijft.

'Goed voor Nederland'

Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF, reageerde positief op de verdere versoepeling van de maatregelen. "Dit geeft Nederland en de sport hoop. Mooi dat de buitensportaccommodaties vanaf volgende week onder voorwaarden ook open mogen voor volwassenen. Voor de jeugd waren ze dat al. Ik weet dat veel sporters en ook vele sportverenigingen met smart op dit moment hebben gewacht. Deze opnieuw verruimde openstelling is goed voor Nederland. Sport houdt je fit en gezond en helpt je weerstand op peil te houden. Wij gaan in de komende dagen alle maatregelen nemen om de nu toegestane verruimde openstelling op een veilige manier mogelijk te maken."

Binnenzwembaden weer open

In het NPO Radio 1-programma Langs de Lijn En Omstreken liet Aschwin Lankwarden, algemeen directeur KNZB, weten blij te zijn met de mededeling dat zwembaden weer open mogen. "Fijn dat we stapsgewijs weer kunnen versoepelen, er werd niks expliciet over zwembaden genoemd maar we zagen daarna een mededeling van de Rijksoverheid dat ook de binnenbaden weer open mogen."

Twee weken geleden had de KNZB het initiatief genomen om alle partijen uit de zwembadbranche bijeen te brengen om een protocol op te stellen. "De zwembadbranche was nogal versnipperd elke keer, wij dachten als we dat nou eens bij elkaar brengen en we kunnen straks weer open dan is dat ook een kans om straks eenduidig met een protocol om te gaan. Dat hebben we aanstaande vrijdag helemaal gereed."

In dat protocol zal een breed scala aan richtlijnen en maatregelen worden opgenomen, bijvoorbeeld voor het omkleden. Lankwarden: "Als je gaat zwemmen zorg dan dat je thuis je zwemkleding aandoet, dat scheelt weer een keer omkleden. Verder maken we afspraken over hoeveel mensen tegelijk in een bassin kunnen zwemmen."

Teleurstelling bij KNGU en NL Actief

De persconferentie van Mark Rutte bracht niet voor iedere sportbond wat het had gehoopt. De KNGU liet bijvoorbeeld op haar website onomwonden weten dat het teleurgesteld is over de nieuwe maatregelen. De gymnastiekunie stelt dat “door deze maatregel worden ruim 200.000 gymsport-kinderen (letterlijk) in de kou gezet”. KNGU-directeur Marieke van der Plas geeft aan dat de inzet voor de herstart van binnensport samen met NOC*NSF en andere sportkoepels, onverminderd wordt voortgezet. “We hopen op andere, vernieuwde inzichten bij het kabinet waardoor deze maatregel alsnog op korte termijn kan worden versoepeld. Op de topsportlocaties wordt al gewerkt met een goedgekeurd protocol.”

Bij fitnessbrancheorganisatie NLActief klonk hardere taal na de persconferentie. NL Actief noemt het "onacceptabel" dat fitnessclubs tot 1 september gesloten blijven. Het kabinet geeft hiervoor als belangrijkste argument dat de anderhalve meter onvoldoende gehandhaafd kan worden. Volgens NL Actief kunnen fitnessscholen daar juist goed op inspelen. "We laten het niet over onze kant gaan dat onze branche tot 1 september gesloten moet blijven. We zullen als branchevereniging samen met het hele netwerk in onze sector dan ook alle registers opentrekken om dit besluit aan te vechten. Daarnaast eisen we dat er een nieuwe compensatieregeling komt voor de ondernemers en zzp'ers in onze sector."