"Sport is een deel van de oplossing", verzekert Ronald Wouters, algemeen directeur van NL Actief, in welke organisatie de sportscholen zijn vertegenwoordigd. "Dat hebben we ook continu proberen te adresseren richting overheid. Zorg ervoor dat sport behoort tot de essentiële diensten, zodat het ook niet dichtgaat op het moment dat je maatregelen moet nemen." Tijdens de afgelopen lockdown moesten de sportscholen hun deuren weer sluiten. Dat gebeurde op 19 december, tot 15 januari. "Dat was alweer voor de derde keer", aldus de herinnering van Ronald Wouters. "De eerste weet ik nog, die was op 15 maart 2020 toen volgens mij zo’n beetje alles in lockdown is gegaan."
Een verplichte sluiting van deze branche gaat gepaard met de nodige opzeggingen onder de leden en kan uiteindelijk resulteren in het omvallen van een sportschool. "Over de afgelopen periode hebben we nog geen overzicht. Dat hebben we eerder wel gedaan." In mei 2021 berekende de brancheorganisatie dat sportscholen bij de heropening na de lockdown zo'n dertig procent minder leden hadden.
Tegenwoordig zijn er volgens Ronald Wouters sportscholen in tal van soorten en maten. "Er zijn veel verschillende aanbieders. Je hebt een studio, is vaak een kleine locatie. En die heeft vaak niet de titel van sportschool. Die heet dan een sportstudio, of een yogastudio. Als je alles bij elkaar optelt. Zijn er zo’n vierduizend locaties, met een grote diversiteit."
In het streven naar heropening van de sportscholen ondervond NL Actief ondersteuning van andermaal NOC*NSF en ditmaal ook van een derde organisatie met hetzelfde gezamenlijke belang: Platform Ondernemende Sportaanbieders, vorig jaar september opgericht. "En dan moet je denken aan golfbanen, maneges, locaties om te squashen tot klimhallen", aldus de toelichting van Ronald Wouters. "We hebben ook samen opgetrokken in het ontwikkelen van protocollen."
De voorbije lockdowns hebben overigens andermaal aangetoond hoe kwetsbaar sportscholen zijn qua business-model. "Tijdens de eerste twee lockdowns zijn er heel veel consumenten geweest, die hun contributie hebben doorbetaald, terwijl ze niet konden komen. En dat hebben ze gedaan, omdat ondernemers vaak afspraken hebben gemaakt: betaal nou door, want anders besta ik volgende maand niet meer. Simpel, omdat ik mijn rekeningen 'moet doorbetalen'."
"We hebben ook continu moeten uitleggen aan de overheid hoe het in onze sector werkt"
"Een heel praktisch voorbeeld: Stel dat je als consument veertig euro per maand aan contributie betaalt bij een sportschool. Op het moment dat je dan weer opengaat, betaal je geen veertig maar dertig euro per maand", vervolgt Ronald Wouters. "Je krijgt duidelijk 25 procent korting, omdat die ondernemer jou gaat terugbetalen voor de maanden dat je niet mocht komen."
"Het probleem dat dan ontstaat, is dat ondernemers omzet en middelen tekort komen om alsnog hun rekeningen te betalen. Als je dus na heropening korting gaat geven, die je helemaal niet kunt geven. Dat is eigenlijk aan hun klant een lening terugbetalen, die je tijdens de lockdown hebt gehad. Heel veel ondernemers hebben echt geworsteld met de vraag: hoe moet ik dat nu doen, want als ik ze niet laat betalen, dan komt er niets binnen en de overheadkosten van een fitnessbedrijf zijn enorm hoog. En dat zit hem voornamelijk in de huur en de afbetaling vaak van de equipment die je hebt staan. Er staat voor kapitalen aan apparatuur in een sportschool."
Het lijkt evident dat een sportschool zodoende heel snel in de financiële problemen komt. Ronald Wouters: "De vaste lasten liggen wel op tachtig procent. Een rekenvoorbeeld: als je als sportschool duizend vierkante meter hebt, en je hebt duizend leden. Dan ligt jouw break-even point bij 850 leden. Daarboven ga je pas wat verdienen. Door de lockdown gingen de ondernemers terug naar 700 of zelfs 600 leden en dan kom je gewoon aan het einde van de maand tekort om jouw rekeningen te betalen. Dat was heel nijpend voor veel ondernemers in die sector, omdat ze ook niet in aanmerking kwamen voor steun. Ze kwamen immers niet aan het verlies van dertig procent omzet. Het is best wat ingewikkeld. We hebben ook continu moeten uitleggen aan de overheid hoe dat in onze sector werkt."
Hoewel dat tijdens dit overleg niet als mogelijk argument werd aangevoerd, beschikt Ronald Wouters over het resultaat van een onderzoek in hoeverre sportscholen een bron van besmettingen zouden kunnen zijn. "Dat onderzoek hebben we laten doen in Europees verband. Van de 185 miljoen bezoeken in negen landen, was er nog geen één besmetting op de honderdduizend. Dat hebben we ook laten monitoren hoe zich dat heeft ontwikkeld."
"Wat nu onze verwachtingen zijn?", besluit de algemeen directeur van NL Actief. "We weten natuurlijk niet hoe het met het virus gaat. Wat we wel weten en ook aan de overheid hebben aangegeven, is dat mensen die vitaal en fit zijn door sport en bewegen qua leefstijl, op een natuurlijke manier hun immuunsysteem laten functioneren. En fitte en vitale mensen komen niet in het ziekenhuis en komen zeker niet op de IC’s terecht."
Fotobijschrift: Minister Conny Helder kreeg uit handen van Ronald Wouters in Den Haag de petitie overhandigd om de sport tot essentiële sector te benoemen. Foto via Twitter / @NLActief