Verschillende clubs uit de Tweede en Derde divisie weigeren - wanneer ook - te voetballen zonder publiek. "Dat is geen optie", klinkt het beslist uit de mond van Frank van den Bos, voorzitter van IJsselmeervogels. "Voetballen doe je voor jouw supporters, leden en sponsors. Als dat niet kan, waarom zou je dan gaan voetballen?", deelt Mart Vergouwen, voorzitter van VV Katwijk, hetzelfde standpunt.
Via een interview met TV West opende Mart Vergouwen de discussie over de stelling: "Voetballen zonder publiek is een absolute no-go." Hij heeft inmiddels met zeker acht clubs uit de tweede en derde divisie contact gehad. "Zij hebben unaniem dezelfde mening." Daaronder onder meer IJsselmeervogels, maar ook Spakenburg. "Wij hebben dat statement volledig omarmd", bevestigt Frank van den Bos.
"Een amateurclub voetbalt voor de leden, supporters en sponsors", herhaalt de voorzitter van Katwijk (1500 leden, 6 velden) als één van de twee redenen voor de stellige weigering. "En ten tweede kunnen wij niet zonder de kantine-omzet." Ook IJsselmeervogels (1800 leden, van wie de helft niet speelt maar wel als donateur is aangesloten; 4 velden) draagt een gelijke motivering aan. "Wij werken met een begroting van anderhalf miljoen euro. Meer dan de helft komt uit sponsoring. Horeca en recettes leveren ongeveer 35 procent op, waarbij de entreegelden van betalende toeschouwers gemiddeld niet erg hoog zijn. De rest krijgen we uit contributie", aldus Frank van den Bos. "Als wij onze klanten niet kunnen ontvangen, wat heeft het dan voor zin om jouw product aan te bieden", doelt hij andermaal op sponsors, leden en supporters.
Het sportpark De Krom van Katwijk grenst ook nog eens aan een vuilstort. Mart Vergouwen: "Dat ligt hoger dan ons eerste veld. Daar heb je een prachtig uitzicht op dat veld. Hoe houden we daar mensen weg, want daar liggen ook nog hockeyvelden." Persoonlijk gruwt hij bovendien van voetbal zonder publiek. "In zo’n ambiance wil je toch niet spelen? Het is alsof je naar veredelde oefenwedstrijden kijkt. In de Bundesliga noemen ze het al spookwedstrijden."
Dat het betaalde voetbal straks in september wel zonder publiek het seizoen wil opstarten, begrijpt de voorzitter van IJsselmeervogels heel goed maar wijst hij gedecideerd af als vergelijking. "Voor die bedrijfstak is dat een heel andere afweging. Je mag dit ook nooit op een hoop gooien. De amateurs zijn niet afhankelijk van tv-gelden. Dat speelt bij ons niet als bron van inkomsten." Sinds afgelopen seizoen betaalt FOX wel voor de summiere samenvattingen van de tweede divisie. ‘Maar dan gaat het om een paar duizend euro over het hele seizoen’, verklaart Frank van den Bos.
De ingewikkelde problematiek van de coronacrisis laat zich niet simpel oplossen, onderkent uiteraard ook de voorzitter van IJsselmeervogels als een soort understatement. "Niemand heeft hier om gevraagd. Welke kant gaat het op bij het zoeken naar een passende oplossing? Als clubs waken we voor alles voor ondermijning van de continuïteit en zonder inkomsten komt die logischerwijs in gevaar. We zullen een modus moeten vinden, waarbij de gezondheid voorop staat. Helemaal niet voetballen zou een draconische maatregelen zijn. Maar misschien ook wel de minst slechte?"
Zowel IJsselmeervogels als Katwijk denkt na en is ook bezig met een herindeling van het sportpark. De accommodatie in Katwijk biedt maximaal plaats aan 6.000 toeschouwers, IJsselmeervogels kan zo’n duizend zitplaatsen vullen, en nog eens 7.000 staanplaatsen. "Als we ons sportpark aanpassen aan de regel van 1,5 meter afstand, dan kunnen we nog een kleine duizend man binnen hebben", heeft Mart Vergouwen al uitgerekend. "We willen sowieso niet zonder onze eigen aanhang voetballen. Het is dan wel de bedoeling dat de kantine weer open mag. Dan hebben we nog wat inkomsten", stelt de voorzitter van Katwijk als bijkomende voorwaarde. Qua publiek scoort de club, die bovenaan de tweede divisie de competitie moest afbreken, gemiddeld ongeveer 2.000 kijkers. Maar tijdens de derby’s in de Bollenstreek puilen de tribunes uit.
De beperkingen vanwege de anderhalve meter-restrictie noopt IJsselmeervogels de toegang eveneens te limiteren tot een keuze tussen 1000 a 1500 bevoorrechte fans. "Dat is al minder dan alle 1800 leden van ons", aldus Frank van den Bos. "Maar op ons terrein staat ook een sporthal en wij hebben een ruime business-home. Daarin kunnen we videoschermen ophangen, waarop binnen de wedstrijd zou zijn te volgen. Om dat te faciliteren, gaat ons natuurlijk wel extra geld kosten. Dan zal in elk geval ook onze horeca weer open moeten zijn."
Beide clubs hebben nog niet hun opvattingen gedeeld met de KNVB. "Nee, ik heb dat niet gemeld. Maar de belangenvereniging CVTD van de Tweede en Derde Divisie kent ons standpunt en heeft dat in behandeling", aldus Mart Vergouwen. En Frank van den Bos: "Jan Dirk van der Zee kent ons goed genoeg. En de CVTD is zich aan het beraden hoe we dit standpunt gezamenlijk zullen uitdragen." Officieel weet de KNVB nog van niets. "Maar uiteraard hebben wij wel uit de media hun standpunten vernomen", aldus een woordvoerder in Zeist. Volgens de bond zouden clubs uit beide divisies deze week over deze materie gezamenlijk overleggen. "Dinsdag (vandaag) heeft de Tweede Divisie een digitale meeting en woensdag de Derde Divisie", bevestigt Mart Vergouwen.