De verplichte sluiting van de kantines, voorlopig tot 19 oktober, kost sportclubs met een eigen accommodatie ruim veertig miljoen euro, aldus de berekening van Dick Zeegers, directeur van de Stichting Waarborgfonds Sport SWS). "Per week dat de sportcomplexen dicht zijn, zal de financiële schade verder oplopen."
De almaar stijgende besmettingen van covid-19 noopten de regering gedurende drie weken niet langer publiek toe te laten bij alle sportverenigingen in het land. Premier Mark Rutte kondigde dat op maandagavond 28 september op de televisie aan en de maatregel ging een dag later om 18.00 uur in. Wedstrijden op die maandagavond mochten nog doorgaan met een overigens beperkt publiek, maar daarna was dat tijdelijk niet meer toegestaan. "Een sluiting van de clubhuizen voor drie weken heeft absoluut impact", verzucht Dick Zeegers.
Nederland telt zo’n 10.000 sportverenigingen met een eigen accommodatie, naast de 15.000 zonder een dergelijk onderkomen. Volgens Dick Zeegers, insider in deze materie, bedraagt de jaarlijkse omzet van al deze clubs uit kantines ruwweg 360 miljoen. "Drie weken geen inkomsten komen dan neer op één-dertiende deel." Vandaar die voorlopige schadepost van veertig miljoen euro. Per week derhalve iets meer dat 13,3 miljoen.
Gedurende de eerste periode van de nog prille competitie ondervonden de clubs reeds het effect van minder toeschouwers. "We hadden al nauwelijks inkomsten", aldus een secretaris van een derdeklasser in een dorpse gemeenschap. Frank van den Bos, voorzitter van IJsselmeervogels: "Onze horeca-omzet bedraagt op jaarbasis tussen de vier en vijf ton. We hebben het dus wel over serieus geld. Bedenk dat we ook doordeweeks veel aanloop hebben. Het is in en in triest allemaal."
De populaire club uit het knusse Spakenburg mag al niet meer dan 95 gasten binnenlaten in de royale kantine. "We hebben er bewust nog een tent bij gehuurd. Kunnen we nog eens 125 mensen in kwijt. Die staat er nu ook doelloos. Kost ons wel tussen de 1000 en 1500 euro per week." Tot 19 oktober heeft IJsselmeervogels één thuisduel, tegen Excelsior Maassluis. "Om ons aan de regels te houden, was het aantal toeschouwers al beperkt tot een kleine duizend man. Dat levert ons sowieso geen inkomsten op, want het zijn allemaal leden of sponsors."
Na de uitbraak van de corona-crisis in maart worstelde de sport zich tot de zomer met de nodige inspanningen door zwaar weer. Het kabinet sprong bij met een steunpakket van 110 miljoen, waarvan 90 miljoen ter compensatie van opgeschorte huur. "Zo hielpen gemeenten met allerlei betalingsregelingen, konden clubs gebruikmaken van de TOGS-regeling van de overheid en ook NOC*NSF, Rabobank, Oranjefonds en ING hielpen sportclubs met hun eigen fondsen. Ook hebben veel verenigingen zelfs acties gehouden en zijn leden in grote getalen de club trouw gebleven. Er is ook coulant omgegaan met de contributie", brengt Dick Zeegers in herinnering.
"De overheid zal aanvullende en passende maatregelen moeten nemen, willen we faillissementen vermijden"
Op 1 juli was publiek weer welkom op de sportaccommodaties. "In al die maanden hebben wij van twee clubs het verzoek gekregen om een noodkrediet te verlenen van 250.000 euro", aldus de directeur van SWS. In het algemeen kon de sport de ellende naar behoren met veel improvisatie doorstaan. Dick Zeegers: "De verenigingen hebben de schade goed kunnen opvangen. Dat was het algemene beeld." Maar alom werd toen de vrees voor een tweede golf in het najaar geuit. "Dat overleven we niet", klonk het in de breedte. "Het gaat zo de verkeerde kant op", bekent ook Frank van den Bos bezorgd. "Ik ben nu zes jaar voorzitter, maar het is allemaal zo bizar!"
Tot op heden klopte nog geen club aan bij de stichting SWS. "Het is op dit moment nog allemaal te vers. De sluiting dateert van begin vorige week. Maar de schade moet nog komen. Zeker, als dit langer dan drie weken gaat duren. Wat gaan sponsors dan doen? Zijn ze weer zo coulant als er langere tijd geen toeschouwers mogen komen? De overheid zal aanvullende en passende maatregelen moeten nemen, willen we faillissementen vermijden", bepleit Dick Zeegers, waarbij hij tevens verwijst naar het mogelijke aanbod van Stichting Waarborgfonds Sport.
"We kunnen door een bijdrage van het Ministerie van VWS, kosteloos borgstellingen van maximaal 250.000 euro verstrekken, met een maximale looptijd van zeven jaar. We stellen wel een aantal voorwaarden", waarschuwt de directeur. "Het is een lening, geen gift. De vereniging moet aantonen dat er schade is door de coronacrisis en dat de club de lening in de komende jaren kan aflossen. We kunnen dus geen tekorten financieren, die er al voor deze crisis waren."