Verplicht testen drukt op de begroting in het betaalde voetbal

Alleen al het verplichte testen voor elke wedstrijd scheept de clubs in de Eerste Divisie (en straks ook in de Eredivisie) op met een forse, extra kostenpost. "Ruim 1500 euro", aldus Wilco van Schaik, directeur van NEC. "Reken maar mee: 40 maal 37,50. Kom ik op 1540 euro. Over een heel seizoen komt dat neer op bijna 60.000 euro."

In het protocol voor dit seizoen, onderdeel van het Deltaplan en al sinds begin juni bekend, eist de KNVB in beide afdelingen een test voor elk duel. "Dat is uniek, want in geen andere sector wordt zoveel getest als in het profvoetbal. Wij proberen een superveilige omgeving voor de spelers en de toeschouwers te creëren", benadrukt Marc Boele, directeur van CED (Coöperatie Eerste Divisie).

"Nee, het testen wordt niet vergoed. We hebben deze post dus moeten opnemen in de begroting", haakt Wilco van Schaik in. De bond heeft wel een regeling kunnen treffen met de private firma Eurofins, die een test aanbiedt voor 37,50 euro. Een vrij goedkope deal, waarmee tevens de toch al zo belaste GGD wordt ontzien. Er is voldoende voorraad gegarandeerd tot medio 2021. Clubs zijn overigens vrij of ze meedoen aan dit collectief. Er blijkt één uitzondering in deze klasse.

De bovenste helft in de Eerste Divisie neemt bij (circa) 40 man een test af. Clubs in de lagere regionen, zoals FC Dordrecht, trachten dat aantal te beperken om zodoende wat te kunnen bezuinigen. "Wij testen dertig personen", aldus Hans de Zeeuw, directeur van FC Dordrecht. Ruim twintig spelers, staf en de veiligheidsofficier. Niettemin 1.125 euro per keer, op een reeds verminderde begroting van 2,1 naar 1,7 miljoen euro.

Beperkt publiek

Het voorbije weekeinde startte FC Dordrecht thuis tegen Go Ahead, met een bescheiden opkomst aan de knusse Krommedijk. "We mogen maar 778 toeschouwers toelaten", meldt Hans de Zeeuw. Het stadion biedt in normale tijden onderdak aan maximaal 4.300 kijkers. "Maar in onze regio is het nog vakantie en mensen zijn toch wat voorzichtig."

Ook De Graafschap mocht in eigen omgeving openen, tegen FC Den Bosch als laatste in de eerste ronde. "We hebben speciaal een corona-coördinator aangenomen, om alles volgens de richtlijnen te regelen’, vertelt teammanager Marc Teloh. Ook de club uit Doetinchem diende de toegang te reduceren, op een totaal van 12.600 tot een kleine 3.000 fans. "We hebben hen allemaal moeten registreren. Ook dat moet!"

"Het zijn allemaal flinke investeringen, maar als we de competitie weer zouden moeten afbreken kost dat nog meer geld"

Woordvoerder KNVB

Op de Vijverberg was al even streng behoorlijk minder media welkom. "Op de perstribune hebben we 41 plekken moeten terugschroeven naar veertien. En de toegang tot de mediaruimte hebben we compleet moeten verbouwen", onthult Marc Teloh. Qua testen had De Graafschap al genoeg ervaring opgedaan in de voorbereiding, met niet minder dan vijf oefenpartijen. "Wij zijn daarmee al eind juni begonnen, toen we tegen De Treffers speelden."

Schadepost

Hoe hoog de schade vanwege Covid-19 zal oplopen, valt nu nog niet te bepalen. "Onmogelijk nog in te schatten. Maar dat de clubs in zwaar weer verkeren, zal duidelijk zijn", aldus Marc Boele. En Wilco van Schaik: "Buiten het testen scheelt het ons aan derving van allerlei inkomsten een bedrag tussen de 1,2 en 1,5 miljoen", aldus Wilco van Schaik. "Corona betekent simpel een grote kostenpost. Bedenk dat we allerlei aparte voorzieningen hebben moeten treffen." Waarbij NEC nog kan leunen op een budget van acht miljoen euro, tegen bijvoorbeeld 5,5 miljoen van De Graafschap. "Het is allemaal serieus geld", verzucht de directeur van de club uit Nijmegen. Pas na de interlands volgt het eerste duel in De Goffert (tegen Jong Ajax), waarvoor wat betreft het publiek een limiet geldt van pakweg 3.000 supporters. De tribunes kunnen 10.000 man herbergen.

De KNVB heeft begrip voor het geklaag van vooral clubs uit de Eerste Divisie. "Het zijn allemaal flinke investeringen, maar nu eenmaal noodzakelijk voor de gezondheid. Als we de competitie weer zouden moeten afbreken, kost dat nog meer geld", reageert een woordvoerder vanuit Zeist. De voetbalbond legde alle verplichtingen vast in 'Veilig opstarten van betaald voetbal', waarin onder meer staat dat alle clubs uiterlijk 24 uur voor een wedstrijd het testen dienen uit te voeren. "De resultaten moeten minimaal vier uur voor aanvang van een wedstrijd bekend zijn. De vierde official moet vervolgens kunnen zien dat iedereen negatief is getest", aldus Marc Boele.

In alle gevallen verliep het opstarten van de Eerste Divisie zonder problemen, zij het met een danig uitgedunde opkomst. Marc Boele: "Wij hopen dat wij na twee of drie speelronden wat meer mensen mogen toelaten op de tribunes. Beschouw het als een testcase, om te kijken wat het effect is. Het is onze ambitie om het publiek op te schalen."