56 organisaties uit de sport bundelen krachten voor sport met een beperking

Tijdens de landelijke Uniek Sporten Dag op de KNVB Campus in Zeist hebben 56 organisaties uit de (gehandicapten)sport zich verbonden aan de strategie ‘Sporten voor mensen met een handicap vanzelfsprekend in 2030!’. Deze strategie is afgelopen jaar met de betrokken organisaties opgesteld en uitgewerkt. Met de ondertekening zeggen de partijen toe mee te werken aan een of meerdere thema’s die een voorwaarde zijn voor een sport die voor mensen met een handicap vrij en toegankelijk is.

Staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd, Preventie en Sport) benadrukte bij de ondertekening het belang van de toegankelijkheid van de sport. "Sport maakt het leven leuker. Door te sporten zit je lekkerder in je vel, in je hoofd en het geeft je zelfvertrouwen. Iedereen moet kunnen profiteren van de kracht van sport. Daarom moeten we de drempels wegnemen. Van toegankelijke accommodaties tot aan de financiële ondersteuning voor sporthulpmiddelen. Ongeacht waar je woont moeten mensen met een handicap een sport kunnen kiezen die zij leuk vinden. Wij moeten ervoor zorgen dat dat niet de uitzondering, maar de normale standaard is in Nederland."

8 doelen

Met de ondertekening hebben de 56 organisaties (zie de complete lijst onder dit artikel) zichzelf verplicht om een bijdrage te leveren aan de doelen van een of meer thema’s van de strategie. Het gaat daarbij om de volgende acht thema’s en de bijbehorende concrete acties:

  • Jeugdsport: Sport voor jeugd (5-18 jaar) met een handicap is in 2030 vanzelfsprekend. Kinderen en jongeren met een handicap die willen sporten, kunnen sporten in 2030.
  • Volwassensport: Sport voor mensen vanaf 18 tot 80 jaar met een handicap is in 2030 vanzelfsprekend. Dit houdt in dat volwassenen met een handicap die willen sporten, kunnen sporten in 2030.
  • Talentvolle sporters: In 2030 is het vanzelfsprekend dat talentvolle sporters met een handicap (12-35 jaar) optimaal worden ondersteund in hun sportieve ontwikkeling binnen paralympische sportdisciplines.
  • Innovatie: In 2030 is het vanzelfsprekend dat we innovaties voor mensen met een beperking realiseren vanuit, een per Paralympische cyclus landelijk vastgesteld, prestatie bevorderende thematiek.
  • Classificaties: In 2030 is het classificatieproces voor sporters met een handicap volledig gestroomlijnd, waardoor zij gemakkelijk in de juiste sport en klasse terechtkomen.
  • Randvoorwaarden: Sporten voor mensen met een handicap is in 2030 toegankelijk. Iedereen met een handicap die wil sporten kan sporten. Hiervoor worden de randvoorwaarden om te kunnen sporten op het gebied van sporthulpmiddelen, vervoer, accommodaties en financiën geoptimaliseerd.
  • Versterken van het netwerk: Alle partijen werken samen om de missie ‘Sporten voor mensen met een handicap is vanzelfsprekend in 2030’ te realiseren.
  • Internationaal: In 2030 is Nederland een toonaangevende speler in de internationale sport voor mensen met een handicap.

Maatschappelijke waarde

De partijen gaan de uitdaging aan dit komende vijf jaar te realiseren. Guido Davio, directeur breedtesport NOC*NSF, laat op de website van NOC*NSF weten dat die stappen hard nodig zijn. "Als we niets veranderen, dan blijven mensen met een handicap langs de lijn staan en neemt het sportplezier en de sportdeelname hoogstwaarschijnlijk af in plaats van toe. Met deze ambitie en aanpak gaan alle partners structureel samenwerken om sporten voor alle mensen met een handicap vanzelfsprekend te maken in 2030. Hiermee realiseren we niet alleen dat meer mensen met plezier sporten, maar dragen we gezamenlijk ook bij aan de grote maatschappelijke waarde die dat levert."

De strategie ‘Sporten voor mensen met een handicap vanzelfsprekend in 2030!’ is ondertekend door:

Achterhoek in beweging, AISS, Atletiekunie, Bartiméus Fonds, Basalt, Cruyff Foundation, CURLING, Vereniging Dansondernemers Nederland, Dirk Kuyt Foundation, Esther Vergeer Foundation, FNRS, Fonds Gehandicaptensport en Uniek Sporten, Gehandicaptensport Nederland, JBN, Jeugdfonds Sport & Cultuur, Kenniscentrum Sport & Bewegen, Kenniscentrum Health Innovation | De Haagse Hogeschool, KHSN, KNBB, KNDSB, KNHB, KNHS, KNKV, KNLTB, KNSB, KNVB, KNWU, KNZB, KVLO, MOS, Nationaal Ouderenfonds, NDBDarts, Nederlandse Ski Vereniging, Nevobo, NGF, NL Actief, NOC*NSF, NTB, NTTB, Oogvereniging, Paralympic Science Support NL, POS, Rugby Nederland, Special Olympics, Sport Data Valley, Sportinnovator, Sportpunt Gouda, Sport Science & Innovation Groningen, Stichting het Gehandicapte Kind, Stichting Special Heroes Nederland, Sportkracht 12, Rijksoverheid, TU Delft – Sports Engineering Institute, Volwassenenfonds, VSG, Vereniging Werkgevers in Zwembaden en Zwemscholen.