Tijdens de Nationale Ouderendag kwamen meer dan veertig ouderen bij elkaar om met elkaar te bewegen, gebaseerd op het Athletic Skills Model van René Wormhoudt en Prof. Dr. Geert Savelsbergh. "Hiermee kunnen we ouderen handvatten bieden die zij nodig hebben."
Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verrichtte om klokslag tien uur de aftrap van het bijzondere evenement. "Dit is een prachtig initiatief", zegt hij nadat hij de eerste bal onder applaus van de ouderen aan het rollen heeft gebracht. "Hierdoor blijven ouderen in beweging en houden we ze uit een sociaal isolement. Bewegen houdt je fysiek en sociaal fit."
Daar sluit Johan Annema als landelijk projectleider van OldStars zich bij aan. Volgens hem is sporten en bewegen een steeds belangrijker middel om te voorkomen dat ouderen in een isolement raken. "25 jaar geleden ging de generatie ouderen met hun pensioen binnen voor de televisie zitten. Tegenwoordig willen ze gezond oud worden."
"De ouderen moeten op een leuke en plezierige wijze in contact komen met sport", zegt Wormhoudt aan de rand van het voetbalveldje. "Het gaat namelijk niet alleen om het feit dat ze bewegen, maar ook om het leggen van sociale contacten en lol maken met anderen. Dat zit allemaal in de oefeningen verwerkt."
Bij het in beweging krijgen en houden van ouderen baseert het Ouderenfonds zich op het Athletic Skills Model van René Wormhoudt en Prof. Dr. Geert Savelsbergh. Het is een nieuwe manier van denken over bewegen, waarvan wetenschappelijk onderzoek de basis vormt. Gericht op elke doelgroep: van topsporters tot bewegingszorg. Niet de sport, maar de vaardigheden waaruit de sport bestaat staan centraal.
Charles Jungschläger (72) is een van de ouderen die vrijdagochtend naar Den Haag is gekomen. Zelf doet hij een keer per week aan walking football. Daarnaast zit hij in een groepje waarmee hij op maandagochtend kracht- en lenigheidoefeningen doet. Een kop koffie erna is vaste prik. "Door in beweging te blijven, kun je langer blijven meedoen in de maatschappij", weet hij. Op het voetbalveld is hij een van de fanatiekere. Maar op de tennisbaan en met hockey heeft hij meer moeite. En dat is precies de bedoeling van Wormhoudt, die als conditietrainer werkzaam is voor het Nederlands elftal.
In het Athletic Skills Model dat hij ontwikkelde, zitten alle tien de grondvormen van bewegen (balanceren, stoeien, lopen, springen, rollen, vangen, schieten, klimmen, zwaaien en werpen) verwerkt. Op de sportveldjes die vrijdagochtend het plein in Den Haag vulden, konden verschillende beweegvormen worden gedaan. Wormhoudt benadrukt dat de kwaliteit waarmee ouderen bewegen belangrijk is.
"Op het ene veldje gaat het om oog-voet-coördinatie. Terwijl op de andere veldjes de oog-hand-coördinatie of het werpen en vangen centraal staan", aldus Wormhoudt. "Als de ouderen op alle veldjes zijn geweest, hebben ze allerlei gevarieerde vormen van bewegen gedaan."
Het was voor het Ouderenfonds een van de redenen om de samenwerking met Wormhoudt aan te gaan. "Het geeft ons de mogelijkheid om ouderen op laagdrempelige en verantwoorde wijze te laten bewegen", zegt Annema. "Met het Athletic Skills Model kunnen we ouderen de handvatten bieden die zij nodig hebben. Of ze nu 55 of 85 jaar zijn."
Aan het eind van de ochtend legt Charles Jungschläger met een glimlach op zijn gezicht de hockeystick aan de kant. Hij heeft alle veldjes gehad. "Het was hartstikke leuk", zegt hij. Ook de aanhoudende regen kon daar geen verandering in brengen. "Ook dat hoort bij sporten in de buitenlucht", besluit hij.
Foto's: Björn Martens / Nationaal Ouderenfonds
Lees ook: