Er komt een eredivisie voor G-voetballers, de Bijzondere Eredivisie. Deze competitie is bedoeld voor gehandicapte jongeren tussen de 12 en 16 jaar. Onder andere Heracles Almelo heeft al aangegeven mee te doen met dit initiatief. “Wij vervullen graag een voortrekkersrol in onze regio, en dat kan nu eindelijk ook op het gebied van G-voetbal”, zegt Gerrald Albersen, Medewerker Marketing & MVO van Heracles Almelo.
Het idee was er al langer, maar nu gaat het er dan echt van komen: de Bijzondere Eredivisie voor G-voetballers. Mariël Verburg, woordvoerder van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK): "Omdat we zelf het geld niet hadden om het uit te voeren, hebben we het voorgelegd aan de Vriendenloterij. Zij waren er heel enthousiast over." Dat blijkt ook uit het bedrag dat de Vriendenloterij beschikbaar stelt: 938 duizend euro. "Daarmee kunnen we de komende drie jaar met de Bijzondere Eredivisie aan de slag", zegt Verburg.
Het bedrag van de sponsor is ook bedoeld voor het maken van een televisieprogramma omtrent het G-voetbal. Het begin van de competitie, waarschijnlijk rond de start van het reguliere voetbalseizoen, wordt gevolgd door een cameraploeg. De KRO-NCRV gaat er een zesdelige serie van maken. Verder zit er in het bedrag ook een bijdrage aan de deelnemende clubs.
FC Groningen en Heracles Almelo hebben al toegezegd mee te willen doen met de Bijzondere Eredivisie. Gerard Albersen (Heracles Almelo): "De meeste kosten voor ons zullen gaan zitten in het vervoer. En wij hoeven er als club geen geld aan te verdienen natuurlijk. Alleen als er dermate kosten bij komen die we nu nog niet in kaart hebben, zullen we daar iets op moeten vinden in de vorm van een sponsor of iets dergelijks."
Om ook na deze drie jaar door te kunnen gaan met de Bijzondere Eredivisie, gaat NSGK wel op zoek naar andere partners. "Ons doel is dat we deze competitie blijvend kunnen maken", zegt Verburg. "Kinderen met een handicap kunnen nu nog niet dromen om ooit voor een Eredivisieclub te spelen. Hiermee proberen wij ook hen die stimulans te geven het beste uit zichzelf te halen.” En volgens NSGK is een competitie voor G-voetbalteams zeker een toegevoegde waarde. "Wat wij horen is dat de kinderen er heel erg blij mee zijn. Ze spelen nu al wel eens op lokaal of regionaal niveau tegen elkaar en er is één keer per jaar een dag dat ze allemaal bij elkaar komen, maar een echte competitie op dit niveau was er nog niet. En dat maakt het wel helemaal echt natuurlijk."
Hoe de competitie exact ingevuld gaat worden, staat nog niet helemaal vast. Het idee is dat de clubs een bestaand G-team uit hun regio gaan selecteren en onder hun hoede nemen. Dus er worden geen individuele spelers geworven, maar één team dat zich onderscheidt doordat ze goed en talentvol zijn en omdat er een goede teamspirit is. Naast hun reguliere trainingen zullen ze één keer per week gaan trainen bij de eredivisieclub. En het plan is nu dat de competitie in vijf weekenden op vijf verschillende locaties gaat plaatsvinden, zodat de spelers niet elk weekend het hele land door hoeven te reizen.
"Ik vind, en gelukkig iedereen bij Heracles, dat iedereen zou moeten kunnen sporten. Dat moet je met elkaar proberen uit te stralen"
Gerrald Albersen werd er direct vrolijk van toen de Bijzondere Eredivisie voorbij kwam. "Wij willen graag een voortrekkersrol vervullen in de regio, ook op het gebied van G-voetbal. Wij vinden dat sporten voor iedereen toegankelijk moet zijn." Dat Heracles tot op heden geen G-team op de been heeft gebracht is geen onwil. "Qua faciliteiten zijn wij er niet de organisatie naar om zelf een team op de been te brengen. Wij hebben bijvoorbeeld ook geen eigen jeugdopleiding. Maar met dit initiatief van de Bijzondere Eredivisie, is het voor ons een relatief kleine moeite om de G-voetballers die onder onze vlag gaan spelen een prachtige competitie en leuke momenten te bezorgen."
In de regio van Almelo is het al heel goed georganiseerd met G-teams bij amateurclubs. "En wij zouden dat graag nog verder stimuleren", zegt Albersen. "We ervaren het wel als gemis dat we daar nog geen rol in hebben kunnen vervullen. Als je zelf geen team hebt, is het lastiger om het G-voetbal te stimuleren in de regio."
De reacties van de G-voetballers zijn louter positief, volgens Albersen. Er hebben al verschillende clubs uit de regio aangeklopt bij Heracles. De club krijgt reacties als: "mochten jullie een team willen afvaardigen, onze jongens staan te popelen! Ze zijn allemaal supporter van jullie." Albersen: "Een team op de been krijgen, zal dus geen probleem zijn voor ons."
Albersen vindt dat ook de andere Eredivisieclubs mee moeten doen met de Bijzondere Eredivisie. “Met alles wat een maatschappelijk raakvlak heeft, en dus ook met het G-voetbal, zit de kracht erin dat je het samen op kunt pakken.” Albersen kan zich niet indenken dat er een club is die G-voetbal niet belangrijk vindt. "Ik vind, en gelukkig iedereen bij Heracles, dat iedereen zou moeten kunnen sporten. Dat moet je met elkaar proberen uit te stralen."