Zelfregulatie is tegenwoordig een veelgebruikte term op de werkvloer, in het onderwijs en in de sportpraktijk. Het kan voor iedereen ook nuttig zijn om na te denken over doelen en hoe die te bereiken. Door werknemers, leerlingen of sporters zelf na te laten denken over hun ontwikkeling raken ze meer gemotiveerd en krijgen ze meer verantwoordelijkheid over hun leerproces. Maar hoe pak je dat als coach, trainer, docent of leidinggevende? Tijdens de Sportpsychologie Inspiratiesessie: Zelfregulatie als basis voor plezier en prestatie op 13 november vertellen Laura Jonker en Nico van Yperen hoe de inzichten over zelfregulatie je kunnen helpen.
Bij zelfregulatie gaat het om een persoonlijk leerproces. Een coach of docent kan daar een belangrijke rol in spelen, want door een leerling of sporter op de juiste manier te motiveren over doelen en plannen na te denken is het effect vele malen groter. Door jongeren op deze manier ‘aan’ te zetten kunnen ze zichzelf motiveren om aan de slag te gaan met hun doelen. Sporters krijgen op deze manier ook meer grip op hun eigen sportprestaties en plezier.
Tijdens de Sportpsychologie Inspiratiesessie: zelfregulatie als basis voor plezier en prestatie zullen drie experts vanuit verschillende invalshoeken hun kennis en ervaring over zelfregulatie delen. Sessieleider Laura Jonker, oprichter van adviesbureau XOET, heeft zich de afgelopen jaren verdiept in de toepassing van zelfregulatie voor de sportpraktijk. Tijdens de sessie zal zij een eerste introductie geven op zelfregulatie. Hoogleraar sportpsychologie Nico van Yperen (Rijksuniversiteit Groningen) zal daar verder op doorgaan door de wetenschappelijke kennis over motivatie, concentratie en de trainbaarheid van deze en andere mentale factoren. Rocky Hehakaija zal met een inspirerend verhaal over haar werk met het straatvoetbalteam Street Legends laten zien hoe zelfregulatie in de praktijk werkt.
Deze sessie is bedoeld voor een brede doelgroep: trainers, coaches, docenten, buurtsportcoaches, vakdocenten LO, directeuren en managers in de sport en in het onderwijs. Ook is de sessie interessant voor sportzorgprofessionals, jeugdwerkers en leefstijldeskundigen en medewerkers van bedrijven voor wie sport als metafoor werkt. Bovendien hebben de Atletiekunie, KNWU, KNLTB, KNSB en KNZB accredidatie toegekend voor aangesloten trainers en coaches.