Deze nieuwe platforms verlagen drempels bij sport met een beperking

Uniek Sporten Thuis helpt sporters met workouts; Kennisplatform Sportondersteuning voorziet sportprofessionals van advies en informatie

In Parijs zetten de sporters van TeamNL bij de Paralympische Spelen de ene na de andere topprestatie neer. Zij zijn ook allemaal met een eerste stap begonnen. Vooral het besef dat ze met hun beperking meer kunnen dan zij zelf denken of anderen van hun verwachten is daarbij vaak doorslaggevend. Voor sporters met een beperking überhaupt kunnen dromen van paralympisch goud, moeten zij vaak eerst nog allerlei drempels over om mee te kunnen doen. Om de sport toegankelijker te maken voor mensen met een beperking worden de laatste jaren steeds meer stappen gezet. Het nieuwe Uniek Sporten Thuis voor sporters en het Kennisplatform Sportondersteuning zijn daar goede voorbeelden van.

Uniek Sporten Thuis is een nieuwe website met workouts, speciaal ontwikkeld voor mensen met een beperking. Dit programma werd officieel gelanceerd tijdens de themabijeenkomst ‘Onbeperkt Sporten, Onbeperkte Toegankelijkheid’ in het TeamNL Huis in Parijs. Het doel van Uniek Sporten Thuis is om de toegankelijkheid tot sport voor mensen met een beperking te vergroten.

Voor en door sporters met beperking

Fonds Gehandicaptensport heeft zich ten doel gesteld om sport voor iedereen vanzelfsprekend te maken, ook voor mensen met een beperking. Uniek Sporten Thuis is ontworpen om barrières te doorbreken en biedt ondersteuning om sportieve doelen te bereiken, ongeacht de beperking. Het programma biedt een breed scala aan workouts voor zowel beginners als gevorderden. Deze workouts zijn specifiek afgestemd op verschillende beperkingen en worden gegeven door trainers die zelf ook een beperking hebben. Zij delen hun kennis en ervaring om een optimale sportervaring te bieden. Uniek Sporten Thuis is daarmee echt voor en door sporters met een beperking.

De workouts zijn onderverdeeld in zeven verschillende categorieën, gebaseerd op specifieke beperkingen: blind/slechtziend, chronische klachten, verminderde armfunctie, rolstoelgebruik met verminderde of volledige armfunctie, verminderde beenfunctie en doof/slechthorend.

Arjo Wijnhorst, founding father van Uniek Sporten, gaf het startsein voor deze belangrijke stap om sport voor iedereen mogelijk te maken. Daarna werd het aanwezige publiek in beweging gebracht door Paralympisch atleet én bronzen medaillewinnaar verspringen Noah Mbuyamba. Tijdens de lancering gaf hij een voorproefje met een live workout. Mensen met een beperking kunnen zich eenvoudig registreren via www.unieksporten.nl/thuis

Kennisplatform voor professionals

Waar Uniek Sporten zich vooral richt op de sporters, heeft het Kennisplatform Sportondersteuning de focus op de professionals. Dit platform is een initiatief van Kenniscentrum Sport & Bewegen, Stichting Special Heroes Nederland en Gehandicaptensport Nederland - in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het kennisplatform Kennis over Sportondersteunin heeft als doel om professionals bij gemeenten, zorginstellingen, sportorganisaties en onderwijsinstellingen te voorzien van de juiste informatie over het verkrijgen van sportvervoer, sporthulpmiddelen en financiële regelingen. Dat zijn ook de thema’s waarop (potentiële) sporters nog altijd obstakel op vinden om deel te nemen. Dit draagt bij aan het feit dat mensen met een beperking aanzienlijk minder sporten. In 2023 sportte bijvoorbeeld 21 procent van de Nederlanders met een motorische beperking wekelijks, ten opzichte van 55 procent van de Nederlanders zonder beperking.

Ondersteuning bij wekelijks sportmoment

Dos Engelaar, directeur Gehandicaptensport Nederland: "De Paralympische Spelen zijn een schoolvoorbeeld van de positieve impact die sport heeft op het leven van iemand met een beperking. Voor sporters zelf zijn er meerdere platforms - zoals Uniek Sporten - met veel informatie. Op kennisoversportondersteuning.nl hebben we nu ook voor de beleidsmakers en uitvoerende professionals in de sport- en beweegsector alle relevante informatie en inspirerende artikelen gebundeld."

Biko Blommestein, specialist bij Kenniscentrum Sport & Bewegen: "Het platform biedt per thema (sportvervoer, sporthulpmiddelen, financiële regelingen) concrete informatie. Zo kunnen professionals in de sport hun sporters met een beperking ondersteunen, vanaf de eerste proefles tot aan hun wekelijkse sportmoment."

Het kennisplatform vind je hier: kennisoversportondersteuning.nl.