De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving en de Nederlandse Sportraad maken zich grote zorgen over het gezondheidsbeleid van het nieuwe kabinet. Zij geven in een gezamenlijke brief aan hoe het kabinet concreet kan bijdragen aan de eigen ambitie uit het hoofdlijnenakkoord om preventie meer centraal te stellen, inclusief sport en bewegen. Doel van het kabinet is om hiermee de gezondheid te verbeteren, gezondheidsverschillen te verkleinen en de zorgvraag te beheersen.
De gezondheid en het welzijn van veel Nederlanders staan onder druk. Inmiddels heeft 50% van de volwassen Nederlanders overgewicht, met afname van de fysieke gezondheid als gevolg. Ook zijn er grote zorgen over de mentale gezondheid, met name onder jongeren. De sociale samenhang in de maatschappij neemt bovendien af terwijl gevoelens van eenzaamheid toenemen. We zien dat Nederlanders steeds minder bewegen, dat verhoogt onder andere het risico op chronische ziekten en depressie bij volwassen en kinderen.
De adviesraden doen twee aanbevelingen aan het nieuwe kabinet om het tij te keren, gericht op voorwaarden om gezonder te kunnen leven door te ontmoeten, te sporten en te bewegen:
Allereerst roepen de raden op om werk te maken van een groene en beweegvriendelijke leefomgeving, die uitnodigend is voor mensen om naar buiten te gaan om te bewegen en anderen te ontmoeten. Dit kan worden bereikt door de aanwezigheid van voldoende groen te vergroten, gecombineerd met prettige en veilige wandel- en fietspaden en andere (sport)voorzieningen.
In de brief geven de raden ook een aantal inspirerende voorbeelden, zoals het plan voor de ontwikkeling van de Cartesiusdriehoek in Utrecht. Daar komt een stadswijk met een ontwerp waarin een gezond en gelukkig leven voor de bewoners centraal staat, inclusief veel ruimte voor groen en beweging. Een ander voorbeeld is de wijk Reeshof in Tilburg, waar volop is ingezet op een groene, toegankelijke en sociaal veilige openbare ruimte.
De raden geven aan dat de uitvoering van dit soort maatregelen voor een groene en beweegvriendelijke leefomgeving in de praktijk grotendeels op provinciaal en gemeentelijk niveau ligt. "Er is echter behoefte aan sturing door het Rijk en beleidsmatige en juridische borging op dit gebied."
Ten tweede zijn toegankelijke voorzieningen nodig zodat iedereen de mogelijkheid heeft om te sporten en te bewegen. Dit vraagt extra aandacht voor behoud van faciliteiten in de regio, het versterken van netwerken (tussen bijvoorbeeld scholen en verenigingen), en sociaal beleid gericht op mensen in kwetsbare posities. Deze laatste groep heeft namelijk vaak geen geld om te bewegen of geen mensen om dit mee te doen, en raakt bovendien nogal eens verstrikt in financiële regelingen.
De drie voorzitters Jet Bussemaker (RVS), Jan Jaap de Graeff (RLI) en Marjolein Bolhuis-Eijsvogel (NLsportraad) sluiten de brief af met de hoop dat deze aanbevelingen bijdragen aan de uitwerking van de ambitie uit het hoofdlijnenakkoord. "Stimulerend landelijk beleid is namelijk nodig om door middel van preventie, sport en bewegen de gezondheid van Nederlanders te verbeteren, gezondheidsverschillen te verkleinen en de zorgvraag te beheersen."
Lees de volledige brief hier.
Foto: Menno van der Haven / Shutterstock.com
Meer weten over de aanbeveling van groene beweegvriendelijke omgevingen? Lees dan ook het verslag van de Kennisdag Natuurinclusieve Sportlocaties: