Lisse is een sportief dorp in de Bollenstreek. Toch is het aanbod voor 65-plussers matig, blijkt uit een enquête onder de inwoners. Daar komt na de zomer verandering in. Voetbalclub FC Lisse heeft samen met collega-sportverenigingen, de gemeente, huisartsen, fysiotherapeuten, de lokale ouderenpartij en de welzijnsorganisatie een plan gemaakt om inactieve Lissenaren van ouder dan 65 aan het sporten te krijgen en te houden.
Onlangs werd bekend dat dit samenwerkingsverband in Lisse een van de 145 projecten is die subsidie krijgen in de laatste ronde van Sportimpuls. De komende tijd licht Sport & Strategie enkele nieuwe projecten eruit.
In het nieuwe Sportimpuls-project in Lisse worden de interventies walking football en GALM gecombineerd. "We speelden al langer met het idee om walking football op te zetten bij FC Lisse", vertelt Hubert Habers. Hij is bestuurslid bij de voetbalclub en bovendien werkt hij als verenigingsadviseur bij Team Sportservice Zuid-Holland. Team Sportservice heeft de vereniging begeleid bij het schrijven van de aanvraag voor de Sportimpuls. "We hebben als FC Lisse de missie om een maatschappelijk betrokken vereniging te zijn waar mensen van 0 tot 100 kunnen voetballen, bij wijze van spreken."
Met het ukkenvoetbal was de jongste categorie al ondervangen, en voor senioren was er al wel recreantenvoetbal en 7 tegen 7. Maar voor 65-plussers was het aanbod schraal. "Daar is walking football ideaal voor." FC Lisse heeft ongeveer 150 leden die ouder zijn dan 65. "Onze vutters. Die doen veel vrijwilligerswerk en een enkeling voetbalt. Maar een speciaal aanbod voor hen hebben we nog niet. Door de Sportimpuls hebben we een zetje in de rug gekregen."
FC Lisse en de andere partners hebben het plan breder getrokken dan alleen walking football. Dat was ook de wens van de gemeente Lisse. "De gemeente heeft als doel ouderensport te promoten. Een aantal jaar geleden was het idee van de GALM-interventie al eens geopperd, maar het kostenplaatje bleek een te hoge drempel. Met de Sportimpuls kan het nu wel."
Lisse heeft ongeveer 23.000 inwoners, waarvan 1500 tussen 65 en 75. Uit lokale en regionale cijfers blijkt dat 23 procent van de ouderen niet voldoet aan de NNGB-norm en 50 procent niet aan de fitheidsnorm. Ook keldert de sportparticipatie vanaf 65-jarige leeftijd. Het percentage 65-plussers in Lisse dat wekelijks sport ligt rond de 37 procent. In de leeftijd van 19 tot en met 64 jaar is dat nog rond de 59 procent.
Na de zomer worden 1500 Lissenaren tussen 65 en 75 persoonlijk benaderd met informatie over het GALM programma. De ambitie is om 150 inwoners daadwerkelijk te testen. "Daarna willen we drie groepen vormen die onder begeleiding verschillende sporten gaan uitproberen. Dat kan bij de diverse sportverenigingen op het sportpark Ter Specke. Daar is naast voetbal onder andere atletiek, hockey, golf, zwemmen, tennis en fitness’, zegt Habers.
Ook komen er één of twee walking football groepen voor mensen die al weten dat ze willen gaan voetballen. Habers: ‘Na de proefperiode van 12 lessen is er de mogelijkheid om nog een keer 30 GALM lessen bij BroSports (die organisatie verzorgt het GALM-programma, red.) te volgen. Daarna is het de bedoeling dat mensen doorstromen naar het reguliere aanbod van de verenigingen. Uiteindelijk willen we dat alle verenigingen in Lisse hiervan profiteren. En natuurlijk de deelnemers zelf, zodat ze daadwerkelijk een leven lang kunnen sporten en bewegen."