Als algemeen directeur is Joop Alberda drukdoende met de professionalisering van de Groningse volleybalclub Lycurgus, die begin november werd overgenomen door het Nederlandse bedrijf Nova Technology en omgedoopt in Nova Tech Lycurgus. "Kijken hoe we de transitie kunnen maken van een verenigingsconstructie naar een bv, met alle consequenties die daarbij horen. Die slag moet op 1 mei zijn afgerond."
De inmiddels 72-jarige volleybal-expert blijkt gevraagd voor de functie. "Er zijn voorbereidende gesprekken geweest, waarbij ik niet ben betrokken geweest. Dat heeft de coach samen met de voorzitter gedaan. En die hebben in een laat stadium gezegd, zou jij ook een bijdrage kunnen leveren, want je woont nu in de buurt. En je komt bij ons vandaan. Ik heb het vak voor een groot gedeelte bij Lycurgus geleerd." De verbintenis geldt vooralsnog voor de duur van de huidige competitie.
Meerdere redenen speelden een rol bij zijn beslissing om de uitdaging van de baan te accepteren. Met voor hem als hoofdreden het programma ‘Embrace the Future’ van Nova Technology. "Dat heeft meer te maken met de basisfilosofie hoe zij naar de wereld kijken. Want zij zeggen: wij willen een topbedrijf zijn en dan hebben wij ook aandacht voor wat er in de wereld voor nodig is. Het wil zichtbaar zijn door de topsport te ondersteunen, maar zij willen ook een bijdrage leveren in het gevecht tegen bewegingsarmoede. Nou, die twee zaken spraken mij erg aan om erin te stappen."
Nova Tech Lycurgus verschilt met andere Nederlandse volleybalclubs in de omgeving, zoals Joop Alberda het benadrukt. "Waar wij ook business kunnen gaan doen met mensen. In Martiniplaza ziet de entourage en daardoor ook het spel er al een stuk beter uit. Je zit bij wijze van spreken in een bioscoop. En de entree om daar naar toe te gaan, is echt leuk. De spelers worden meer geïnspireerd om het beste van henzelf te laten zien. We breken ook een wedstrijd in twee delen. Tien minuten pauze al direct na de tweede set."
De onderbreking, opgevrolijkt met entertainment, stelt de bezoeker in staat om wat te gaan drinken. "Anders zit je bij volleybal, als het een beetje tegenzit, 2,5 of drie uur naast dezelfde man op de tribune. Dat is allemaal niet meer zo modern. Dat kan je niet bij alle wedstrijden doen. Maar dan pikken wij er wedstrijden uit om te laten zien dat het wel kan. Je hebt dan de gelegenheid om wat te gaan drinken. Of met iemand te spreken. Want in negen van de tien gevallen zit je op de tribune op dezelfde plek, zonder er vandaan te komen. En je spreekt alleen maar met jouw buurman."
In dat verband versterkte Nova Tech Lycurgus zich met een tweetal plaatselijk goed ingevoerde specialisten. "We hebben Edwin Froma aangetrokken’, aldus Joop Alberda. ‘En Elske Dijkstra. Edwin Froma komt als commercieel manager van FC Groningen, waar hij tien jaar heeft gewerkt. En Elske Dijkstra is de organisator van de vier mijl van Groningen en wil de marathon van Groningen in de toekomst gaan organiseren. Dat zijn twee mensen, die in het netwerk van Groningen heel veel kennis en kunde hebben. Terwijl mijn kennis en kunde van de mensen in Groningen behoorlijk beperkt is. Want ik ben in 1992 weggegaan. En de wereld is wel veranderd in die dertig jaar."
De investeerder van de vereniging, multinational Nova Technology maakt als voorbeeld gebruik van al die noviteiten in het huidige digitale tijdperk. "Het heeft drie componenten’, zo licht hij toe. "Een technische kant, wat meer met software heeft te maken. Een incassobureau en een juridisch bureau. Nou even voor de beeldvorming: als je bij wijze van spreken bekleding voor meubels bestelt in Azië en die komt aan in Rotterdam en blijkt dan beschimmeld te zijn, dan moet je een nieuwe container bestellen met meubelstof."
"Maar zij hebben sensoren, die al in het Suezkanaal aangeven: dit gaat fout met deze lading, dit gaat verschimmelen en dan kan je alvast een nieuwe container bestellen. Dan heb je maar vier dagen verlies, terwijl je in een ander geval misschien wel zes weken kwijt ben in levertijd. Het is een supply chain technisch bedrijf, dat bijvoorbeeld ook kan kijken naar een bestelling van twintigduizend meloenen. Daar zijn er tien van verrot. Die sensoren ruiken dat en melden dat. Na aankomst in Rotterdam of ergens anders, want ze werken met 140 landen, volgt er een juridisch spel over wat je nu wel of niet moet betalen. Zij zorgen er dan voor dat het bedrijf dat de rekening stuurt in elk geval het gros van zijn geld wel terugkrijgt."
Dankzij de financiële ondersteuning voor Nova Tech Lycurgus koestert Joop Alberda een aantal begrijpelijke idealen. "Wij hadden aan het einde van de tachtiger jaren vier clubs in Nederland, waaronder Martinus, Animo, Geldrop en Dynamo, die uiteindelijk leveranciers werden van het volleybalteam dat in 1996 (overigens onder zijn leiding) Olympisch kampioen werd in Atlanta. En nu lijkt het erop dat er opnieuw een viertal clubs zijn, Limax uit Limburg, Orion uit Doetinchem, Dynamo uit Apeldoorn en Lycurgus uit Groningen, die allemaal een professionaliseringsslag willen in een nieuw tijdsgewricht. Misschien levert dat op termijn iets op van een nieuw sterker nationaal team, een bredere acceptatie van volleybal en een vitalere samenleving. Dat zou ik zelf heel mooi vinden…."
Fotobijschrift: Links: Arie Wink (voorzitter). Midden: Ramón AB (grootaandeelhouder en eigenaar Nova Technology), rechts: Joop Alberda (algemeen directeur). Foto: Diepzeekonijn.