De tweede bijeenkomst van de Masterclasses Toekomstig Leiderschap in de Sport van Wagner had een internationaal tintje. Professor Jim Weese was uit Canada ingevlogen en vertelde in Eindhoven over de vijf C’s voor goed leiderschap. Tjitze Postma (Philips) hield een reflectieve sessie met de groep, omdat in zijn ogen leiderschap en het werken met teams begint bij zelfkennis.
Programmamanager Sander Claassen keek na de tweede masterclass in de reeks van vier terug op een geslaagde bijeenkomst in SX Eindhoven. “Ik had natuurlijk vooraf een bepaald concept in mijn hoofd over het combineren van academische kennis en inspirerende praktijkverhalen. Met Jim Weese en Tjitze Postma vond ik dat echt goed uit de verf komen. Je zag echt in de groep iets gebeuren.”
Met de Canadees Jim Weese kregen de deelnemers een charismatische verteller die zijn academische kennis over leiderschap graag deelde. Weese is professor en decaan aan de Western University of Canada. Hij heeft veel onderzoek gedaan naar leiderschap en heeft zelf ook een grote interesse voor sport. Zo was hij betrokken bij het Canadese ijshockeyteam dat in 2010 goud behaalde op de Olympische Spelen in Vancouver.
Tijdens zijn sessie vertelde Weese over hoe hij tot het schrijven van zijn boek The Five "C’s" of Effective Leadership, dat hij als een levensdoel beschouwde, was gekomen. De deelnemers aan de masterclass nam hij mee langs de vijf C's die hij in zijn vorig jaar verschenen boek benoemt. Claassen: "Hij vertelde daarmee meer dan academische kennis. Hij deed dat in combinatie met zijn eigen ervaringen als leidinggevende binnen de Western University. De metafoor voor zijn visie omschreef hij als een huis, waarbij de eerste C (Credibility) het fundament is, de andere drie C’s (Compelling Vision, Charismatic Communicator, Contagious Enthusiasm) zijn het midden en de verschillende etages. De laatste C (Culture Builder) staat voor cultuur en vormt het dak van het huis. Dat zorgt ook dat alles bij elkaar blijft."
Vervolgens ging Weese ook aan de slag met de groep en kregen ze ruimte om vragen te stellen over hun eigen ervaring in de praktijk. De tweede spreker Tjitze Postma ging daar op verder met een reflectieve sessie. "Hij vertelde eerst anekdotisch en praktijkgericht over zichzelf en hoe hij bij Philips terecht was gekomen als Transformation Consultant", vertelt Claassen. Sport is in die lange weg een belangrijk onderdeel geweest. Als topsporter in het judo en later in meer ongeorganiseerde sporten als kitesurfen heeft hij veel geleerd in de sport. "Wij hebben het in deze masterclasses steeds over leiderschap in de sport, maar hij draaide het om: door sport kan ook leiderschap ontstaan."
Dat Postma uiteindelijk bij een grote organisatie als Philips zou gaan werken had hij zelf niet verwacht. "Hij vertelde dat zo’n systeem op het eerste gezicht zijn grootste nachtmerrie was, maar hij was toch heel erg nieuwsgierig. Tjitze zei dat mooi: 'Als ik in een rivier stap die op een bepaalde manier stroomt, kan ik er door er midden in te staan, invloed hebben op de richting?' Hij is dus echt uit nieuwsgierigheid aan die klus begonnen." Postma is vooral op strategisch niveau aan de slag gegaan bij Philips, waarbij hij meer op de zachtere kant van leiderschap probeert te sturen in plaats van op cijfers.
Postma liet de aanwezige deelnemers aan de masterclass vooral nadenken en reflecteren op hun eigen praktijk. Claassen: "Hij gaf heel duidelijk mee dat je je eigen pad moet bewandelen en beseffen in welke uitdagingen, hij noemde dat ‘games’, je zit. Dat overstijgt je werk en heeft ook te maken met hoe je als mens bent. Als je je zelf ten dienste kan stellen van anderen dan moet je jezelf leren kennen. Dat lukt alleen door reflectie toe te passen op jezelf. Kritische vragen laten stellen door anderen. Dat moet je wel organiseren en dat gaat niet van zelf en kun je zeker niet morgen veranderen. Je kunt wel nadenken: wat ga ik anders doen of wat doe ik anders bewust."
De volgende Masterclass is op 9 april, waarbij Nico van Yperen en Marit Bouwmeester de sprekers zijn. Meer info: Wagner.nl