Open dag Athletic Skills Model maakt sportprofessionals enthousiast

Voor elke accommodatie een uniek, veelzijdig ontwerp

Het Athletic Skills Model organiseerde donderdag 30 mei in Amersfoort in samenwerking met sport- en speeltoestellenproducten Janssen-Fritsen en sportvloerenproducent Sika-Pulastic een open dag. Geïnteresseerden uit het hele land woonden lezingen bij, bekeken oefenvormen en ervoeren de mogelijkheden van een ASM-gymzaal. "Mooi dat mensen 2,5 uur willen rijden om hierbij te zijn."

Stuiteren met een basketbal, onderweg met een voet de aangewezen kleur aantikken en zonder getikt te worden de overkant halen. Even later gooien ze vanuit een zittende positie een bal richting de basket en proberen ze bal met een stuit in diezelfde basket te krijgen. Het zijn slechts een paar van de talloze variaties die Jorick Hendriksen van het Athletic Skills Model (ASM) enkele deelnemers aan het einde van de ochtend laat doen.

Betere prestaties, meer plezier en minder blessures

Het enthousiasme over de creatieve, veelzijdige oefeningen is groot. De kern van de boodschap van Hendriksen is duidelijk. Door de zaal in te richten volgens het concept van het ASM, een praktisch en wetenschappelijk model waarbij veelzijdig bewegen centraal staat, gaan mensen meer en beter bewegen. En dat leidt, zo wordt ondersteund door de wetenschap, tot betere prestaties, meer plezier en minder blessures.

De open dag van het Athletic Skills Model vindt vandaag niet voor niets plaats in Amersfoort. Fit Academie Bokkeduinen heeft als grootste sportcomplex van Amersfoort sinds 2022 een ASM-gymzaal, een zogeheten PLAYCE. En daar zijn ze hier maar wat blij mee, vertelt Jeffrey Lindenboom, manager van onderwijsbedrijf dat hier actief is. "We kunnen veel meer dan voorheen. In een reguliere gymzaal gaan kinderen op de bank zitten als ze binnenkomen. Hier zien ze allerlei kleuren en vakken. Daardoor worden ze meer getriggerd en komen ze zelfstandig gelijk in beweging."

Jannick Sinner

Ruim honderd geïnteresseerden luisteren in de ASM-gymzaal als eerste naar een presentatie van René Wormhoudt. Hij is samen met Prof. dr. Geert Savelsbergh de grondlegger van het ASM. Daarnaast is Wormhoudt sinds 2012 de conditietrainer van het Nederlands elftal. In die hoedanigheid is hij inmiddels ook betrokken bij het nationale dameselftal.

Wormhoudt legt uit dat veel bekende topsporters andere sporten beoefenden dat hun carrière positief beïnvloedde. Hij noemt de namen van ex-voetballer Zlatan Ibrahimovic (deed aan taekwondo in zijn jeugd), voetbalster Jacky Groenen (was als 14-jarige Nederlands kampioen judo) en tennisser Jannick Sinner (was een talentvolle skiër in zijn jonge jaren).

Van die laatste, die na Roland Garros de nieuwe nummer 1 van de wereld is, laat hij de aanwezigen een video zien. Sinner vertelt dat de vaardigheden die hij als skiër leerde hem tot op de dag van vandaag helpen in zijn tenniscarrière. Hij zegt onder andere dat hij hierdoor beter kan glijden op de tennisbaan en dat hij door zijn ski-ervaring beter om kan gaan met spanning en angst.

Wormhoudt benadrukt dat het ASM niet alleen over topsport gaat. "Beter presteren moet je zien in de breedste zin van het woord. Dan heb ik het bijvoorbeeld ook over iemand die weer zelfstandig kan fietsen of traplopen. Als we het hebben over kinderen is de daling van de fitheid meer dan duidelijk. Door hen op een veelzijdige manier, volgens de zogeheten Schijf van 10!, te laten bewegen ontwikkelen ze zich coördinatief beter en krijgen ze meer plezier in bewegen."

Uniek ontwerp

Nadat Hendriksen de aanwezigen met een aantal oefeningen een korte energieboost geeft (‘ren zo snel mogelijk naar iets wat oranje is’), is het woord aan Martijn Postuma. Hij houdt zich namens het Athletic Skills Model bezig met de ‘hardware’. Oftewel, de vertaling van de ASM-filosofie naar accommodaties en materialen. "We kijken daarbij naar de specifieke accommodatie en hoe deze zo ingericht kan worden dat mensen veelzijdig kunnen bewegen. Dat doen we dus voor zowel bestaande als nieuwe accommodaties. Overigens wil ik benadrukken dat de accommodaties die we ontwerpen aanvullend kunnen zijn op de georganiseerde sport."

Postuma vertelt dat een accommodatie altijd een uniek ontwerp krijgt. "We houden rekening met specifieke eisen op een locatie. Daarom zie je in sommige zalen die we ontwierpen volleybalbelijning, handbalgoals of een onderscheid in drie vakken. Daarnaast kunnen we de kleuren in lijn te brengen met de rest van het gebouw."

Snelle stijging ASM-accommodaties

Veelzijdig ontwerpen is één. Veelzijdig gebruiken is twee. Worden de accommodaties die door het ASM zijn ingericht ook daadwerkelijk veelzijdig gebruikt? "Ja, zegt Postuma. "Onderzoek op een van onze locaties toont dit aan. We weten dat in deze zalen de variatie in bewegen wordt gestimuleerd. Ook worden docenten en trainer/coaches creatiever. Ten slotte zien we dat dit type accommodaties een bredere doelgroep aanspreekt."

Na afloop ontdekken de deelnemers de mogelijkheden van de zaal. De een test de balanscirkel in het midden van de zaal, terwijl een ander met een bal tegen de gekleurde vakken op de wand gooit. Het enthousiasme is groot. Dat blijkt ook uit de cijfers van de afgelopen jaren. Inmiddels volgden ruim 4.000 mensen de ASM-opleidingen en zijn bijna zestig accommodaties opgeleverd, waarvan de grote meerderheid in de laatste drie jaar.

Kortom, het ASM wint terrein. Dat merkt ook Hendriksen, die net nadat hij een demonstratie gaf terugblikt op de open dag. "Het is mooi dat hier zoveel verschillende mensen samen zijn gekomen. Voor sommigen is het de eerste kennismaking met het ASM, anderen werken al volledig volgens de ASM-filosofie. Een aantal reed zelfs 2,5 uur om hier te komen. Dat zegt voldoende."