Iedereen moet kunnen genieten van sport in een gezonde en veilige omgeving. Het is dé hoofddoelstelling van het Sportakkoord. En het is misschien wel het beste bewijs dat de maatschappelijke betekenis van sport groter is dan ooit. Gezondheid, vitaliteit, ontspanning, sociale cohesie, het zijn zomaar een aantal terreinen waarop sport en beweging van essentiële betekenis kunnen zijn. Misschien een open deur, maar een randvoorwaarde voor goede sportbeoefening en beweging is een prettige plek, een goede accommodatie. Een plek die niet alleen sport faciliteert, maar de gezondheid, veiligheid en vitaliteit van mensen nadrukkelijk in acht neemt. Of zelfs op basis daarvan is gecreëerd. Dat laatste is voor Pulastic, specialist in sportvloeren, de normaalste zaak van de wereld.
Multifunctionaliteit. Ook zo’n toverwoord als het gaat om sportaccommodaties, zeker in het Nederlandse publieke domein. De meeste vloeren die Pulastic aanlegt in Nederland zijn toch nog altijd universele vloeren. "In Nederland zijn er niet veel vloeren die voor één sport worden gebruikt", zegt Wiljan Mossing, Target Market Manager sports flooring bij Pulastic. "Het gaat vaak om sportzalen met meerdere doeleinden. De vloer moet veilig zijn voor verschillende sporten en bovendien tegen een stootje kunnen als er een rommelmarkt of andere initiatieven plaatsvinden. Voor zo’n multisportvloer moet je een gulden middenweg ontwikkelen die aan alle normen voldoet."
Technische specialisten weten dat die gulden middenweg een samenstelling is van polyurethaan en elastaan, maar veel belangrijker; hoewel multifunctionaliteit vaak het uitgangspunt is, wordt al vanaf de start van het productieproces rekening gehouden met de uiteindelijke doeleinden van een vloer. Zo wordt bij elke vloer begonnen met een rubberen ondervloer die dient als 'schokkussen', maar de dikte ervan hangt nauw samen met waar de vloer voor dient. Daarbij wordt met name gelet op veiligheids- en blessurerisico’s en duurzaamheid.
Sport als middel voor een gezonde en vitale samenleving is onlosmakelijk verbonden met blessurepreventie, zeker in een maatschappij waarin een grote groep ouderen een belangrijke positie inneemt. Niet voor niks wordt een grote sport als tennis door de KNLTB gepromoot als een life-time sport die je, mits verantwoord, tot op hoge leeftijd kunt beoefenen. Ook dan komt de expertise van Pulastic goed van pas. En dus ontwikkelt Pulastic ook tennisbanen, voor indoor en outdoor.
Waar balstuit en balsnelheid vaak centraal staan bij de ontwikkeling van een tennisbaan, legt Pulastic al vanaf de start van de ontwikkeling ook de nadruk op andere aspecten. "Er wordt snel voorbijgegaan aan comfort en veiligheid voor spelers", zegt Peter Minnée, hoofd export en IC Business bij Pulastic. "De rubbermat van een Pulastic-baan is een dempende onderlaag die bescherming biedt aan de gewrichten. Hierdoor zijn spelers minder snel vermoeid en hebben ze over het algemeen minder snel last van gewrichten."
Juist deze grote kennis van materialen in combinatie met specifieke wensen van gebruikers, vormen ook dé basis voor echte maatwerkoplossingen. In de fitnessbranche zijn die maatwerkoplossingen heel gewild, vooral om de sport bestaat uit zoveel verschillende disciplines, van krachtoefeningen met zware gewichten tot lichte gymnastiek. Dat stelt heel specifieke eisen aan de vloer, weet Raimond Ubing, Area Manager Export en specialist fitness-vloeren. "Voor yoga moet een matje overbodig zijn en voor krachttraining met kettlebells is een taaie, elastische vloer nodig. Bovendien worden onze vloeren veelal op locatie gemaakt en hoe intensiever de samenwerking met een locatie, des te beter het uiteindelijke resultaat."
De maatschappelijke waarde van de kennis en kunde van een specialist als Pulastic is ten slotte terug te zien in een sterk duurzaam karakter van de producten. Zo heeft een goede sportvloer een lange levensduur. Ubing: "Iedere vijftien jaar kan er een onderhoudsbeurt plaatsvinden. Dan wordt de toplaag geschuurd en gerepareerd. En op dezelfde wijze kan een nieuwe kleur op de vloer worden aangebracht. Daarna wordt een nieuwe coating en belijning aangebracht waardoor de vloer opnieuw vijftien jaar mee gaat. Het is eigenlijk een facelift voor de vloer. Eenmaal aangebracht, blijft een vloer minimaal dertig jaar goed. Er zijn zelfs vloeren die zestig jaar oud zijn en het gebouw overleven. Een Pulastic-vloer is een grote investering, maar in vergelijking met andere vloersystemen, de afschrijving en de onderhoudskosten daarvan, is Pulastic over de jaren heen voordeliger. We realiseren echt 'lifetime flooring'."
"Als we onze bestaande sportvloeren verwijderen, worden deze vermalen en krijgen ze een tweede leven als rubbermat onder een nieuwe sportvloer"
En moet de vloer uiteindelijk worden verwijderd, dan is tegenwoordig hergebruik van materialen een goede optie. Sinds vijf jaar is Pulastic zelfs in staat volledig circulaire vloeren te produceren. Vloeren die na verwijdering volledig opnieuw gebruikt kunnen worden. "Als we onze bestaande sportvloeren verwijderen, worden deze vermalen en krijgen ze een tweede leven als rubbermat onder een nieuwe sportvloer. De aanschaf van zo’n vloer is dus een heel bewuste keuze."
De circulaire vloer is een heel tastbaar resultaat van de almaar voortrazende technologische ontwikkelingen. En zo zijn er meer noviteiten. Voor fitness-scholen zijn er bijvoorbeeld heel kleurrijke en verlichte vloeren. "Sportscholen zijn erg modern ingericht", legt Ubing uit. "Met een vloer kun je inspelen op die beleving. Dat doen wij met zeer kleurrijke vloeren en ledzones. Deze ledlijnen in de vloer passen zich aan naar de oefeningen en het ritme van de muziek."
Er zijn steeds meer ontwikkelingen waardoor sportvloeren niet alleen simpel een ondergrond zijn, maar ook een wezenlijk aandeel hebben in de beleving en het plezier van sporters en sportstimulering in het algemeen. Voor Pulastic is dat geen nieuwe ontwikkeling meer, maar de standaard.
Ga voor meer informatie naar: www.pulastic.com