Niet alleen de fans van Roda JC bejubelden afgelopen week het nieuws van de overname door de Mexicaan Mauricio Garcia de la Vega. Ook in het Spaanse Murcia steeg gejuich op onder de supporters, die al ruim een jaar ruziën met de investeerder. De club uit Limburg kampte met een tekort van minimaal negen ton op de begroting voor volgend seizoen en koerste af op een faillissement. Tot na weken van geheim gebleven onderhandelingen in Kerkrade ineens de onbekende redder in nood opdook met de garantie zich voor meerdere jaren te verbinden aan de toekomst van Roda JC.
De opluchting bij de club uit de eerste divisie was begrijpelijk groot en ook burgemeester Jos Som van Kerkrade reageerde opgetogen dat hij onder de indruk was van de 51-jarige geldschieter en alle vertrouwen had in zijn plannen. Gelijktijdig regenden het waarschuwing vanuit Murcia, waar de in Spanje gevestigde Mexicaan bepaald geen vrienden heeft gemaakt.
Met de komst van Mauricio Garcia de la Vega zou Roda JC, na Vitesse en ADO Den Haag, als derde club in Nederland een buitenlandse eigenaar kennen. Gratis en voor niets schonk Frits Schrouff, die na 3,5 jaar niet langer wilde bijspringen, hem zijn aandelenpakket van bijna tachtig procent. Ofschoon niemand in Kerkrade zich daarover zorgen maakt, moet de licentiecommissie van de KNVB de overname nog wel goedkeuren. En dat kan wel eens maanden gaan duren, aldus de inschatting van Mark Boetekees, directeur juridische zaken van de voetbalbond.
Sinds de zomer van 2018 heeft de KNVB de eisen duidelijk aangescherpt. Wie meer dan 25 procent van de aandelen wil overnemen, moet daarvoor toestemming krijgen van de onderzoekscommissie in Zeist. Eerdere ervaringen met Vitesse, ADO en ook Roda JC, waar de Zwitserse Rus Aleksei Korotaev probeerde zijn invloed uit te breiden, resulteerden in een veel waakzamere houding en toezicht van de bond.
Bovendien gaf De Nederlandsche Bank (DNB), de centrale bank van Nederland, januari 2017 een dringend alarm af aan de voetbalwereld. "Banken en trustkantoren kunnen meer doen om integriteitsrisico’s bij transacties en cliënten uit de voetbalsport te beperken", aldus de waarschuwing, gebaseerd op het FBI-onderzoek naar de FIFA, de Panama Papers en Football Leaks. "De sector is kwetsbaar voor witwassen en andere integriteitsrisico’s. Ons is gebleken dat van de 19 banken en trustkantoren er 17 dit onvoldoende in hun risicoanalyse hebben meegenomen, omdat ze de voetbalsport niet als specifiek risico hebben benoemd."
"Banken en trustkantoren kunnen meer doen om integriteitsrisico’s bij transacties en cliënten uit de voetbalsport te beperken"
Kortom, de DNB signaleerde concrete risico’s als omkoping, corruptie en belastingfraude in de bedrijfstak voetbal, in alle geledingen, op de transfermarkt, bij de zaakwaarnemers, binnen de clubs, bij de bonden en bij de spelers. Met de nodige argwaan bestudeerde de KNVB dan ook het verzoek van FC Den Bosch, ingediend augustus vorig jaar, over de beoogde overname door Kakhi Jordania, investeerder van 24 jaar uit Georgië. Zoon van de bij Vitesse besmet geraakte Merab Jordania. Liefst acht maanden vergde de screening, met een onverbiddelijke afwijzing als antwoord uit Zeist. "De kandidaat-eigenaar heeft de bond onvoldoende kunnen overtuigen van zijn oprechte bedoelingen", aldus de motivering, waarbij onder meer de vraag werd gesteld of zijn Russisch bedrijf in de oliesector geen verdachte transacties in verdachte landen deed? Overigens heeft FC Den Bosch zich niet neergelegd bij deze beslissing en beroep aangetekend, waarna de beroepscommissie de zaak doorverwees naar twee gespecialiseerde advocaten.
Maurico Garcia de la Vega kan in elk geval rekenen op een diepgaand onderzoek naar zijn (financiële) achtergronden. Naar eigen zeggen bouwde hij zijn bedrijf Icon Star en vermogen op als zaakwaarnemers van sporters (ook voetballers) en als concertorganisator. Volgens een Spaanse bron heeft de Mexicaan zeker geld, maar minder dan hij beweert. Hij resideert in Spanje, waar hij pogingen waagde om Elche, Lorca en Osasuna in handen te krijgen. Telkenmale zonder succes.
Januari 2018 meldde de grijs gekuifde Mexicaan zich bij Real Murcia, dat na jaren van wanbeleid onder een zware schuldenlast gebukt ging. De eigenaar, Raul Moro kon en wilde de crisis bij de club uit de Spaanse derde divisie niet meer bezweren en toonde zich in zijn wanhoop ingenomen met het aanbod van de 'suikeroom'. In die eerste periode betaalde hij één maand de salarissen van de spelers, maar dat bleek éénmalig.
"Wij gunnen Roda JC niet alle problemen en ellende die wij met hem hebben meegemaakt"
Nadat de spelers drie maanden vergeefs om hun geld bedelden, dreigden zij met een staking. Het dreigement liet Maurico Garcia de la Vega volkomen onberoerd. Dat wekte weer woede op onder de supporters, die massaal tegen hem in opstand kwamen. Hij volhardde in zijn weigering het gestrande schip vlot te trekken en liet Murcia uiteindelijk met nog meer schulden achter dan bij zijn entree. Een aandelenuitgifte mobiliseerde tal van liefhebbers uit de hele wereld, onder wie meer dan honderd Nederlanders, tot een inzameling van 1,3 miljoen euro.
Vandaar de verbijstering en ongeloof vanuit Spanje over de berichtgeving dat hij met soortgelijke beloften nu Roda JC heeft gepaaid. Zoals zo snel mogelijk de aanstelling van een eredivisie waardige trainer en een terugkeer naar het hoogste niveau binnen drie jaar. Een stem uit het bestuur van Real Marcia ventileert openhartig de opluchting over het vertrek van de Mexicaan, al lopen er nog wel enkele juridische procedures tussen hem en de regio Murcia. "Wij gunnen Roda JC niet alle problemen en ellende die wij met hem hebben meegemaakt", luidt de veelzeggende boodschap uit Spanje.
Foto: Mauricio Garcia de la Vaga / Via Twitter Roda JC