Hoe ziet nieuw leiderschap in de sport eruit? Dat is een van de vragen die centraal staan bij de nieuwe reeks van vier Masterclasses van Wagner met als thema Toekomstig Leiderschap in de Sport. Zoals alle opleidingen van het hoog aangeschreven opleidingsinstituut worden bij deze vier masterclasses academische kennis gecombineerd met inspirerende praktijkverhalen. Dat is duidelijk terug te zien in het lijstje gastsprekers met onder andere Nico van Yperen en Marit Bouwmeester.
Wagner is een internationaal georiënteerde kennisonderneming. Het is een adviesbureau op het gebied van governance, leiderschap en ondernemerschap, maar staat ook hoog aangeschreven als opleidingsinstituut met geaccrediteerde Executive MBA-, Coaching en Mediationopleidingen.
Sport is ook al 29 jaar een thema binnen het portfolio van Wagner. De reden daarvoor zit volgens programmamanager Sander Claassen in het maatschappelijke karakter van sport. "De sport is eigenlijk de spiegel van de maatschappij: alle maatschappelijke ontwikkelingen zie je in de sport terugkomen: economische, sociale, politieke en technologische ontwikkelingen. Daarnaast is het ook mondiaal en uniek in zijn identiteit. Als je kijkt hoe de sportwereld georganiseerd is: dan is dat heel erg hiërarchisch. Daar kun je veel vragen bij stellen. Wij richten ons als organisatie op dat bestuurlijke en toezichthoudende niveau, waar die vragen natuurlijk relevant voor zijn.|"
Wagner heeft twee programma’s in de sport, waarbij de Executive MBA Sport Management de langst lopende opleiding is, legt Claassen uit. "Bij die opleiding zijn de competenties die bij een MBA’er horen vertaald naar de sportpraktijk. Dat maakt Wagner uniek en dat doen we al 29 jaar. We zijn de eerste en enige MBA die volledig is ingericht op sport."
Het andere programma is een reeks van masterclasses die in maart 2019 van start zal gaan, die compacter in elkaar zit dan de Executive MBA. "We hebben gezien dat er ook behoefte is aan een korte cyclus. We hebben daarom samen met onze partners het ministerie van VWS, Sport&Zaken, Vereniging Sport & Gemeenten en NOC*NSF besproken hoe we onze masterclasses zouden kunnen vullen", zegt Claassen. Het resultaat is een reeks van vier masterclasses waarbij academische kennis wordt gecombineerd met inspirerende praktijkverhalen. “Dat is de combinatie die je niet alleen in deze masterclasses ziet, maar wat wij binnen Wagner altijd doen."
Die combinatie is duidelijk terug te zien in de lijst met sprekers die de masterclasses verzorgen. Zo wordt de reeks op 26 maart afgetrapt door onderzoeker Hugo van der Poel van het Mulier Instituut in combinatie met prestatiemanager bij de KNHB Joost van Geel. Voor de tweede Masterclass op 2 april wordt een internationale gastspreker ingevlogen: de Canadees Jim Weese, die zijn kijk op nieuw leiderschap zal toelichten. Weese wordt die dag bijgestaan door Tjitze Postma, die een doelgroep in de sport vertegenwoordigd die anders of ongeorganiseerd is: denk aan kitesurfers en urban sporters. Hij komt zelf uit deze wereld van de sport en heeft na het afronden van zijn MBA een baan kreeg bij Philips. "Daar probeert hij de levenslessen die hij heeft opgedaan in zijn sport te gebruiken in verandermanagement."
Zeilkampioene Marit Bouwmeester is een van de sprekers tijdens de mastersclasses.
De derde Masterclass is het pareltje volgens Claassen: Nico van Yperen en Marit Bouwmeester. "Nico bekleedt sinds kort als hoogleraar een leerstoel gericht op sportpsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij kijkt vooral naar de mentale aspecten van leiderschap en presteren in de sport." In zijn publicaties heeft Van Yperen Olympisch zeilkampioen Marit Bouwmeester vaak opgevoerd. "Hij heeft haar veel gebruikt als een voorbeeld van een topsporter waarvan je kunt leren. Dat generaliseert hij ook naar andere branches zoals het bedrijfsleven."
Met de Masterclasses Toekomstig Leiderschap in de Sport richt Wagner zich op een brede doelgroep binnen de sport van sportonderzoekers tot sportprofessionals bij bonden of in het bedrijfsleven. De reeks is ook zo opgezet dat voor ieder iets valt te leren, volgens Claassen: "Je kunt vanuit verschillende hoeken geïnteresseerd raken. Het is een rijk programma."