Op de openingsdag van het WK Volleybal vrouwen in Arnhem Marjolijn Sonnema (ministerie VWS) en Frank van der Vloed (lid van het Topteam Sportinnovator) de winnaars bekend gemaakt van de Sportinnovator Challenge ‘Topsportevents die meer Nederlanders bereiken en inspireren’.
Met de Challenge daagt Sportinnovator organisaties uit met innovatieve oplossingen te komen voor uitdagingen binnen het Nationaal Sportakkoord. Winnaars worden beloond met een budget dat moet leiden tot een product of dienst dat in de markt kan worden gezet. De Challenge leverde 15 innovatievoorstellen op, die beoordeeld zijn door een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van Irene Eijs (o.a. voormalig toproeister en bestuurslid NOC*NSF). De winnaars konden maximaal 60.000 euro budget van Sportinnovator winnen om hun innovatie te ontwikkelen. Uiteindelijk zijn er drie winnaars geselecteerd. Zij ontvingen de felicitaties van Marjolijn Sonnema en Frank van der Vloed en gaan hun innovatieproject uitvoeren met het ontwikkelbudget en de support van Sportinnovator.
De centrale vraag van deze innovatiechallenge was: hoe zorgen we ervoor dat topsportevenementen meer Nederlanders bereiken en inspireren? Hoe zorgen we voor verbondenheid met de topsporters, met de betreffende sporten en met het evenement bij toeschouwers en inwoners in heel Nederland? Want hoewel Nederland succesvol is in het organiseren van topsportevenementen en de prestaties op EK’s en WK’s goed zijn, lukt het toch maar beperkt om die evenementen door te laten dringen in álle huiskamers van Nederland. Dit vraagt een gerichte aanpak van de organisatie van een evenement. Daarbij is er een extra uitdaging wat betreft de zichtbaarheid van topsporters met een beperking en van topsportevents met minder bekende sporten.
Frank van der Vloed: "Het bereik en de beleving vergroten van topsportevenementen is belangrijk. Want juist deze evenementen stellen een voorbeeld op het gebied van sportparticipatie, inclusie, doorzettingsvermogen en respect. Deze innovaties gaan daar aan bijdragen." Marjolijn Sonnema onderstreepte bij de prijsuitreiking hoe belangrijk het ministerie van VWS vindt dat de maatschappelijke waarde van topsportevenementen verder wordt vergroot en is blij dat de winnaars daaraan bijdragen.
Close BV: Close zet voor deze Challenge haar expertise op het gebied van fan engagement in. Het bedrijf ontwikkelt innovatieve functionaliteiten om de betrokkenheid van toeschouwers verder te vergroten: dichter bij het evenement, de sporters en hun waanzinnige prestaties. Met Close krijgen mensen bijvoorbeeld een inkijkje achter de schermen bij het Nederlands elftal en krijgen ze gerichte tips over andere evenementen. Ook hebben ze geen gedoe met kaartjes printen en in een oogopslag weten ze waar je kan parkeren. Close bedacht een efficiëntere en effectievere manier dan via mail om bezoekers te informeren én ze op meerdere fronten te enthousiasmeren.
TDE: creëert een digital twin van de European Para Championships in de Metaverse. Rotterdam Ahoy wordt in augustus 2023 niet alleen fysiek omgebouwd, maar TDE ontwikkelt ook een virtuele variant van de EPC’23. In ‘Paraverse’ worden fans welkom geheten in de virtuele wereld rond het EPC’23. Een wereld letterlijk zonder beperkingen en voor iedereen toegankelijk.
Basketball Experience NL (BEN): Om de sportbeleving bij parasportevenementen te vergroten willen BEN en partners, waaronder de Haagse Hogeschool, meer mensen betrekken bij de rolstoelsporten en het inzicht in de geleverde prestaties bij de toeschouwers vergroten. In dit project gebeurt dat door meer mensen via clinics de rolstoelsport te laten ervaren en door met sensoren live de rolstoelprestaties weer te geven. De technologie vergroot de beleving en is daarnaast als feedback tool bruikbaar tijdens trainingen van alle rolstoelsporters.
De drie innovaties worden ontwikkeld en in de praktijk ingezet bij de European Para Championships (EPC) in augustus 2023 te Rotterdam.
Ga voor meer informatie over deze en meer innovaties in de sport naar: sportinnovator.nl