Op de Nationale Sport Vakbeurs in Gorinchem maakte Frank van der Vloed, lid van het Topteam Sportinnovator, de winnaars bekend van de Sportinnovator Challenge ‘Circulaire sportmaterialen’. Met het ontwikkelbudget van Sportinnovator krijgen deze ondernemers de kans om hun ideeën op kleine schaal te gaan testen en ontwikkelen. Uiteindelijk doel is dat er binnen een jaar een concreet circulair product in de markt gezet wordt en zo een bijdrage wordt geleverd aan een duurzamere (sport)wereld.
Sportinnovator vindt het belangrijk om circulaire sport te stimuleren. Ieder seizoen worden hockeysticks, tennisrackets en trainingsballen weggegooid door honderdduizenden sporters. Of denk aan de clubkleding van de 60.000 voetbalteams die vaak niet meer bruikbaar is bij het aantreden van een nieuwe (hoofd)sponsor. Kortom, er belanden jaarlijks miljoenen kilo's aan sportmaterialen op de afvalberg. Als we steeds nieuwe producten aanschaffen, gebruiken en weggooien, heeft dat negatieve gevolgen voor de aarde. Daarom is Sportinnovator op zoek gegaan naar ondernemers die hun ideeën of nieuwe businessmodellen voor circulaire sportmaterialen willen ontwikkelen.
Met haar Innovatiechallenges daagt Sportinnovator organisaties uit met innovatieve oplossingen te komen voor uitdagingen binnen de sport. Bijzonder aan deze Challenge Circulaire sportmaterialen is dat deze is gekoppeld aan een training in circulair design van CIRCO. CIRCO activeert ondernemers en bedrijven om concreet aan de slag te gaan met circulair ontwerpen door producten, diensten en businessmodellen te (her)ontwerpen. Ruim 20 geïnteresseerde partijen hadden zich ingeschreven met een eerste idee en hebben een 3-daagse training gevolgd. Zij hebben nu een concreet plan om hun sportproduct meer circulair te maken. Een jury van experts heeft daarna de vijf meest kansrijke projecten geselecteerd en deze hebben een ontwikkelbudget van EUR 25.000,- gewonnen voor de uitvoering van hun plan.
Frank van der Vloed, lid van het Topteam Sport, over het belang van de challenge: "Op dit moment wordt slechts beperkt gebruikgemaakt van circulair sportmateriaal. Daar is nog een slag te maken. Sport heeft een belangrijke voorbeeldfunctie voor een gezonde levensstijl en kan ook voor duurzaamheid eenzelfde voorbeeld zijn. De sport kan een belangrijke bijdrage leveren aan het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen en kan inspireren om meer aandacht te hebben voor circulariteit (sport als launching customer). Op het gebied van circulariteit liggen ook mooie kansen voor ondernemers."
Schietecat Design – ontwikkeling van een circulair padelracket.
Zo willen zij onbruikbaar afval van 100.000 rackets per jaar voorkomen. Het racket wordt modulair gemaakt, wat het eenvoudig maakt om materialen te scheiden maar ook om delen te vervangen voor een beter spel. Ook doen zij onderzoek naar geluiddempend materiaal.
Ten Kate Racing – ontwikkeling en implementatie van een 100% biovlas (natuurproduct) kuip voor de motorsport in het raceseizoen 2023.
Deze kuip wordt nu al gebruikt door Ten Kate Racing in officiële wedstrijden.
ESSX Europe – veilig hergebruik van polsstokken.
Zij gaan ervoor zorgen dat hun klanten (atleten, coaches, clubs en federaties) op een verantwoorde en veilige manier polsstokken kunnen hergebruiken.
Iron Roots en Fabulous Fungi - Sportkleding gemaakt van textiel van 100% Tencel lyocell en geverfd met natuurlijke textielverf gebaseerd op schimmelpigmenten.
Deze partijen werken samen aan een wereld met betere sportkleding door hun kleding van én met de natuur te maken. Daarnaast wordt onderzocht op welke wijze klanten hun shirt zelf (opnieuw) kunnen verven met deze techniek.
SAAR (Sports equipment As A Resource).
Zet bidons in als grondstof voor nieuwe producten in de sportwereld. Van een iconisch sportproduct maken zij iconische circulaire sport-producten. Zij starten ook samenwerking met partijen (in de sport) op om bidons structureel in te zamelen.
Ga voor meer informatie over deze oplossingen naar Sportinnovator.nl