Artikelen

KNVB Campus was het sportieve antwoord op de 'asfaltjeugd' van jaren zestig

Begin jaren zestig werd in de bossen bij Zeist een afgesloten voetbalwereld gebouwd, ver weg van de opstandige jeugd. Voor Rugnummers doken sporthistorici Jurryt van de Vooren en Micha Peters in deze geschiedenis van de KNVB Campus. Inmiddels past dit trainingscomplex niet meer bij de internationale ambities van de voetbalbond. Daarom is de KNVB een zoektocht gestart naar een nieuwe uitvalsbasis.

"Sport en cultuur kunnen jongeren gelukkiger maken"

Minder 12- tot 16-jarigen in Nederland zijn positief over hun eigen gezondheid dan in voorgaande jaren. Ook toont hun mentale gezondheid sinds de coronapandemie nog geen tekenen van herstel. Dat zijn enkele zorgwekkende conclusies uit de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 van de GGD en het RIVM. Met de pilot ‘Gratis Aktyf Waadhoeke’ wil de Friese gemeente Waadhoeke jongeren in beweging laten komen. Wethouder van sport René de Vries: “Sport en cultuur dragen bij aan sociale verbondenheid en talentontwikkeling en kunnen hen nu en in de toekomst veerkrachtiger en gelukkiger maken.”

Ook minder geld naar bewegingsonderwijs

Na het ministerie van VWS heeft ook het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap bekendgemaakt hoe het in subsidieregelingen gaat snijden. Deze bezuinigingen volgen uit de afspraak uit het Hoofdlijnenakkoord om totaal 1 miljard op subsidieregelingen te korten. Het ministerie van OCW gaat daarom ruim 360 miljoen euro bezuinigen op cultuursubsidies, onderzoek en de publieke omroep. Grote klappen vallen onder andere bij de NWO (21 miljoen) dat wetenschappelijk onderzoek financiert en het Regionaal investeringsfonds dat mbo-studenten voorbereid op een carrière in het bedrijfsleven (27 miljoen). In het basisonderwijs is de bezuiniging van 8 miljoen op een stimuleringsregeling voor bewegingsonderwijs een grote tegenvaller.

VWS zet het mes in subsidies voor sport: van BOSA tot sportonderzoek

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaat fors bezuinigen op allerlei subsidies. De sport wordt hierbij niet gespaard, zo blijkt uit de brief van minister Fleur Agema en de staatsecretarissen Vicky Maijer en Vincent Karremans. De VWS-bewindspersonen informeren met die brief de Tweede Kamer over de invulling van de aangekondigde bezuiniging van 250 miljoen op subsidieregelingen. Specifiek op sport worden daarbij een korting van de BOSA-regeling voor verduurzaming van sportaccommodaties, middelen voor lokale Sportakkoorden en het subsidiebudget Kennis en Innovatie genoemd. Deze maatregelen gaan de sport hoe dan ook hard raken.

56 organisaties uit de sport bundelen krachten voor sport met een beperking

Tijdens de landelijke Uniek Sporten Dag op de KNVB Campus in Zeist hebben 56 organisaties uit de (gehandicapten)sport zich verbonden aan de strategie ‘Sporten voor mensen met een handicap vanzelfsprekend in 2030!’. Deze strategie is afgelopen jaar met de betrokken organisaties opgesteld en uitgewerkt. Met de ondertekening zeggen de partijen toe mee te werken aan een of meerdere thema’s die een voorwaarde zijn voor een sport die voor mensen met een handicap vrij en toegankelijk is.

Golazo dingt mee naar prestigieuze Belgische titel 'Onderneming van het Jaar'

Bij de dertigste editie van de Onderneming van het Jaar-award, een prijs die jaarlijks in België wordt toegekend door accountancy- en consulting-gigant EY, staat een ook voor Nederlandse begrippen opvallende naam tussen de vier genomineerden. Golazo dingt mee naar de prestigieuze prijs, die op 10 december wordt uitgereikt. Drylock Technologies uit Zele, Montea uit Erembodegem en X-FAB uit Tessenderlo zijn de andere genomineerden.

Gratis sport voor iedereen!

Na een zomer vol fantastische prestaties, lijkt de toekomst Sport Nederland toe te lachen. Maar de Haagse plannen volgend, lijkt er van een olympische afterglow weinig sprake. Columnist Roxanna van Erp komt daarom met een opvallende oplossing: gratis sport voor iedereen.

"Als de sport afwacht, komt het niet goed"

We hebben een schitterende sportzomer achter de rug, met een recordaantal van vijftien Olympische gouden plakken. Daar was terechte erkenning voor, ook in politiek Den Haag, waar TeamNL daags na de Spelen in het bijzijn van onder andere premier Schoof en staatssecretaris van Jeugd, Preventie en Sport Karremans uitgebreid in het zonnetje werd gezet. Bij de KNLTB keken ze er met gemengde gevoelens naar. Mooi, die erkenning, maar toch met een wat wrange bijsmaak. Want de uitgangspunten in het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet, waaronder een voorgenomen btw-verhoging op sport, getuigen niet van veel steun voor sport in Nederland, vindt de tennisbond. Des te meer redenen voor de bond om haar intensieve werk op Public Affairs, het lobbyen, coalities smeden en gesprekken voeren in Den Haag, in volle kracht voort te zetten.

Rinus Michels dreigde in 1954 met de eerste spelersstaking in Nederland

Het voetbalprogramma is zo druk dat een spelersstaking niet is uitgesloten. Uit eerdere ervaringen blijkt dat een goede voorbereiding dan wel essentieel is. Sporthistorici Jurryt van de Vooren en Micha Peters kwamen in de Nederlandse voetbalgeschiedenis ook veel mislukte stakingen op het spoor.

Dordrecht is Sportgemeente van het Jaar 2023-2024

Gemeente Dordrecht heeft de eervolle titel ‘Sportgemeente van het Jaar 2023-2024’ in de wacht gesleept. Dit is tijdens het jubileumcongres van Vereniging Sport en Gemeenten in ’s-Hertogenbosch bekendgemaakt. Naast de felbegeerde titel ontving de Dordtse wethouder sport Marc Merx uit handen van juryvoorzitter Lucas Bolsius een bokaal. Ook kreeg de gemeente Dordrecht een cheque met een geldprijs om bekendheid te geven aan de titel. De prijs voor het ‘Beste Initiatief 2023/2024’ op sport- en beweegbeleid ging naar de gemeente Maastricht voor het initiatief ‘Het Beweeghuis’.

Massage als onderdeel van vitaliteit op de werkvloer? Bezoek een erkende masseur!

19 procent van de werknemers ervaart burn-outklachten. En het verzuim vanwege psychische klachten was nog nooit zo hoog als vorig jaar. Maar liefst 26 procent van alle gemiste werkdagen viel in de categorie psychisch verzuim, meldde de Arbo Unie. Tel daarbij op de talloze nieuwsartikelen over de hoge werkdruk in allerlei sectoren, de berichten over rugklachten bij pakketbezorgers en mensen die lange dagen achter de computer zitten en het lijkt wel of heel Nederland ziek wordt van het werk. "Het is niet voor niets dat preventie steeds meer op de radar komt bij werknemers en werkgevers", zegt Anja Bruinsma, directeur van het Nederlands Genootschap voor Sport- en Wellnessmassage (NGS).

Nieuwe Europese energie om sport voor iedereen mogelijk te maken met innovaties

Bewegingsarmoede is niet alleen een Nederlands vraagstuk. In heel Europa wordt als antwoord op dit probleem naar innovaties gezocht om mensen te verleiden tot een actiever leven. Dit zijn vaak nog lokale projecten, terwijl deze oplossingen heel goed in meer landen toepasbaar kunnen zijn. Daarom organiseerde Sportinnovator tijdens de Paralympische Spelen in Parijs de Sports4All Innovation Summit. Dit congres was gelijk het startschot voor een missie om de komende vier jaar in Europees verband voor een versnelling te zorgen bij innovaties die meer mensen op ieder niveau aan het sporten en bewegen brengen.

Kom als coach meer te weten over teambuilding, omgaan met spanning en herstel

In het najaar van 2024 organiseert branchevereniging NLcoach een aantal bijeenkomsten met relevantie voor coaches en begeleiders binnen de sport- en onderwijswereld. Op de agenda staan workshops over het creëren van zelfvertrouwen, teambuilding en het omgaan met spanning bij sporters. Het Jaarcongres Wetenschap voor de Sportpraktijk duikt op 28 november in het thema herstel.

"Mijn medaille is pas echt compleet als iedereen dezelfde kans krijgt"

Paralympisch kampioenen en gouden medaillewinnaars Jetze Plat en Kimberly Alkemade hebben een krachtige boodschap voor de sportwereld: "Mijn medaille is pas echt compleet als iedereen dezelfde kans krijgt”. Beide sporters zijn een symbool van doorzettingsvermogen en succes en zetten zich nu nadrukkelijk in voor gelijke kansen voor mensen met een beperking in de sport. Plat en Alkemade zijn al een aantal jaar ambassadeurs van Fonds Gehandicaptensport.

De Flevopolder lijkt speciaal bedacht voor de triatlon

De triatlon bestaat vijftig jaar. De oudste editie van ons land is de Holland Triatlon, tegenwoordig de Challenge Almere-Amsterdam. Die triatlon kwam in 1981 van de grond omdat een Nederlandse militair toevallig in Duitsland aan een vijfkamp meedeed.