Artikelen

Atletiekunie zet belangrijk vinkje: alle clubs 100% rookvrij

De Atletiekunie heeft als eerste buitensportbond in Nederland een belangrijk doel bereikt: alle atletiekclubs zijn volledig rookvrij. Dit is een mijlpaal uit het Nationaal Preventieakkoord, waar sportbonden en NOC*NSF samen met het Ministerie van VWS de ambitie hebben geformuleerd om uiterlijk in 2025 alle sportverenigingen en sportevenementen rookvrij te maken.

Woke in de sport: noodzakelijk bewustzijn of politieke bemoeienis?

Sport was ooit een toevluchtsoord. Een plek waar het ging om prestaties, doorzettingsvermogen en teamgeest. Maar de afgelopen jaren is de sportwereld steeds vaker het toneel van maatschappelijke en politieke discussies, waarbij het begrip ‘woke’ een sleutelrol speelt. Van regenboogbanden tot discussies over inclusie en genderidentiteit, de sport lijkt zich meer dan ooit te bewegen op het snijvlak van ethiek en politiek. Columnist Roxanna van Erp werpt daarom de vraag op: verrijkt dit de sport of doet het afbreuk aan de kern ervan?

"De grootste maatschappelijke waarde van een vereniging is de sport zelf"

Hij had er eigenlijk niet echt over nagedacht, het directeurschap van de KNLTB. Tot de functie via-via op het pad kwam van Edu Jansing. En meerdere mensen in zijn omgeving benadrukten dat het echt iets voor hem zou zijn. "Dan voel je je toch gevleid. Eerlijk, later heb ik ook getwijfeld. Een heel fanatieke tennisser was ik niet, terwijl heel veel mensen bij de bond helemaal gek zijn van tennis of padel." Gesprekken met verschillende mensen van de KNLTB wakkerden zijn enthousiasme echter aan. "Het professionalisme in deze organisatie maakte indruk op mij. En toen ik de grote uitdagingen hoorde waar ze hier elke dag aan werken, dacht ik: dit is echt heel gaaf."

Arnoud Strijbis nieuwe algemeen directeur KNZB

Arnoud Strijbis wordt per 15 april 2025 de nieuwe algemeen directeur van de KNZB. Het KNZB-bestuur heeft hem benoemd als de opvolger van interim-directeur Hans Gootjes. Met Arnoud Strijbis krijgt de KNZB een zeer ervaren sportbestuurder aan het roer.

Uitgaven aan sport door gemeenten met 15 procent gestegen

In 2023 gaven Nederlandse gemeenten 2 miljard euro uit aan sport. Dat is 15 procent meer dan een jaar eerder. Na verrekening van de inflatie is het verschil 11 procent. Dat blijkt uit de Monitor sportuitgaven gemeenten 2023 van het Mulier Instituut. Hoewel van grootschalige bezuinigen op sport nog geen sprake lijkt, spelen bij gemeenten al grote zorgen voor de toekomst.

"Wij willen graag het gidsland zijn in het verduurzamen van kunstgras"

Op initiatief van NOC*NSF heeft een werkgroep zich afgelopen jaar gebogen over een onafhankelijk duurzaamheidslabel voor kunstgras-sportvloeren. Begin dit jaar werd deze Europese noviteit opgeleverd. Een soortgelijk label moet er uiteindelijk ook komen voor andere producten en toepassingen op de sportproductenlijst. “Jarenlang hebben we de problemen met kunstgras onvoldoende opgelost”, zegt Bob Thomassen, namens NOC*NSF projectleider van de werkgroep. “Nu hebben we de kans om voorloper te zijn. Die kans grijpen we.”

Kom meer te weten over het organiseren van een veilig en gezond sportevenement

Op 10 april 2025 vindt de derde editie van het Rotterdam Marathon Sportmedisch Congres plaats. Dit jaar staat het congres in het teken van 'Een veilig en gezond sportevenement'' en komen zaken zoals weersvoorspellingen, hitte-index, praktijkervaringen en nazorg uitgebreid aan bod.

Host cities Nationale Sportweek zetten regio op de kaart als sportieve hotspot

Van 19 tot en met 28 september is het weer de Nationale Sportweek. Tijdens dit jaarlijkse sportfeest zetten meer dan honderd gemeenten in het hele land zich in om sport en bewegen op de kaart te zetten met inspirerende evenementen en activiteiten. NOC*NSF maakte vorige week bekend welke vijf steden tijdens die week als host city naar voren worden geschoven: Leeuwarden, Bunschoten, Zoetermeer, Westland en Helmond dragen dit jaar met trots deze titel.

Boetes rond megatransfer Antony blijken (veel) te hoog

Te laat komen, niet afmelden of een penalty missen: bij menig amateurvoetbalteam levert je dat een boete op voor de boetepot. Aan het eind van het seizoen is die pot behoorlijk gevuld en wordt het geld gebruikt voor een mooi teamuitje. Maar waar het in het amateurvoetbal om betrekkelijk kleine bedragen gaat, zijn het bij de profclubs vaak aanzienlijke sommen geld. Zo kreeg de voormalige Ajaxspeler Antony rondom zijn recordtransfer naar Manchester United verschillende boetes opgelegd van in totaal € 363.560,-. Net zoals bij de amateurteams is er ook bij de profs gesteggel over de vraag of de boete terecht is, maar waar de amateurs dit binnen kleedkamermuren oplossen, belandden Ajax en Antony bij de Arbitragecommissie van de KNVB. In dit artikel bespreekt Martin Bax (Vissers Legal) de regels voor boetes van voetballers en de uitspraak van de arbitragecommissie.

De spagaat van selecteren in de topsport

Met de Olympische Spelen van Parijs 2024 achter de rug, worden de selecties voor de nieuwe cyclus richting Los Angeles 2028 definitief bepaald. Waterpoloster Simone van de Kraats ziet dit proces van dichtbij bij TeamNL. Haar sport, waarin fysieke kracht, tactisch vernuft en mentale weerbaarheid samenkomen, kent wereldwijd uiteenlopende selectieprocedures. De wijze waarop landen hun teams samenstellen, zegt niet alleen iets over hun sportcultuur, maar heeft ook directe impact op de prestaties en duurzaamheid van hun programma’s. Maar nog belangrijker: zorgen de huidige selectiecriteria er niet voor dat we juist talent verliezen? En brengt het huidige model waterpolo als sport in gevaar?

Ine Klösters nieuwe directeur NJBB

Het bondsbestuur van de Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB) heeft op 11 februari jl. de nieuwe NJBB directeur aangesteld. Ine Klösters zal per 1 maart 2025 in dienst treden van de NJBB. Klösters heeft ruim 20 jaar ervaring in de sport. Ze is adviseur lokale sport, strategisch verenigingsadviseur, aanvoerder van de volleybaltrainers- academie van de Nevobo en trots lid van het Back2Basics-netwerk.

NLCOACH blikt met ezine terug op Nationaal Coach Congres

Op 20 december 2024 was het NLcoach Nationaal Coach Congres weer terug van lang weggeweest. De laatste editie van dit coachcongres werd in 2019 georganiseerd. Dankzij de samenwerking tussen NLcoach en NOC*NSF kon dit congres weer doorgang vinden. Een kleine 250 trainer-coaches en andere geïnteresseerden waren naar Papendal gekomen om meer te weten te komen over het thema ‘de prestatiegerichte coach van de toekomst’. Met een ezine blikt NLCOACH nu terug op het gevarieerde programma van die dag.

Eerste namen bekend van SponsorReport Jaarcongres

De kaartverkoop voor het SponsorReport Jaarcongres is gestart. De namen van de eerste sprekers zijn bekend. Onder meer bevestigd zijn Victor Goossens (Founder en Co-CEO van Team Liquid), Birger de Geyter (Head of Business Development van Shikenso), Robert van Overdijk (CEO Circuit Zandvoort and Executive managing director Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix), Marieke Visser (Founder & CEO van HERA United), Michael Petit (Marketing Manager & Client Consultant van Markteffect) en Pieter Kuijpers (Strategy Director van More2Win).

'Minder mensen in beweging door toegenomen regeldruk'

Vorig jaar introduceerden de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) en de Koninklijke Wandelbond Nederland al een gezamenlijke Vergunningenservice voor organisatoren van fiets- en wandeltochten. Deze week tekende de directeuren van beide bonden een convenant waarin zij vastlegden elkaar te blijven versterken op het vlak van toegankelijkheid en het verlagen van de regeldruk. Dat is volgens Gijs Janssen, directeur-bestuurder (KWbN) en Arjan de Vries, algemeen directeur Nederlandse (NTFU) hard nodig. “Zonder het toegankelijk houden van fiets- en wandeltochten loopt Nederland een groot risico.”

Amsterdam maakt sporterfgoed kwijt: plaquette van Jaap Eden verdwenen

Precies honderd jaar na de dood van Jaap Eden is een plaquette van deze sportlegende verdwenen. Het werd in 2015 bevestigd op het Museumplein in Amsterdam.