Ernst Bouwes

Redacteur Sport & Strategie

Door Ernst Bouwes

GroenLinks stelt vragen over duurzaamheid kunstgras

Aan het begin van deze week besprak de vaste commissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de begroting voor het komend jaar met minister Bruins voor Medisch Zorg en Sport. Naast vele felicitaties voor de OranjeLeeuwinnen vanwege de kwalificatie voor het WK komende zomer in Frankrijk en de interesse van diverse commissieleden in een mogelijke Grand Prix Formule 1 in Nederland vroeg GroenLinks-kamerlid Lisa Westerveld om te kijken naar duurzame alternatieven voor de kunstgrasvelden.

Profclubs kunnen buiten het veld prima samenwerken

Afgelopen week presenteerde de Eredivisie CV de veranderagenda die moet leiden tot een betere voetbalcompetitie en een terugkeer bij de bovenste acht op de UEFA-ranglijst. "De clubs in de Eredivisie hebben daarbij laten blijken ook besluiten te kunnen nemen die goed zijn in het belang van de Eredivisie en het Nederlandse voetbal, terwijl dit niet altijd parallel loopt met het individue-le clubbelang", stelt het persbericht van de ECV.

Duurzaamheid zit in de vezels van de Zevenheuvelenloop

"Ik kreeg net een mailtje van de mensen van Nijmegen Green Capital, die zeggen dat we zelfs het duurzaamste hardloopevenement in Europa zijn", zegt Alexander Vandevelde, sinds kort directeur van de NN Zevenheuvelenloop. "Dat neem ik niet voor mijn rekening, maar in vergelijking met mijn vorige baan in het bedrijfsleven zie ik wel dat deze organisatie heel veel werk maakt van duurzaamheid. Bij ieder besluit stellen de medewerkers zich twee vragen: wat zijn de gevolgen voor de hardloper en wat doet het voor het milieu en de omgeving. En niet per se in die volgorde."

"Shirtsponsoring in de Eredivisie is een onderschat reclame-instrument"

De clubs uit de grootste vijf Europese competities slepen meer dan vier miljard euro binnen aan sponsorovereenkomsten, berekende CSM Sport & Entertainment vorige maand. De Premier Lea-gue haalt ruim een miljard euro uit het bedrijfsleven. Van de topcompetities is de Ligue Un de hekkensluiter met ruim 350 miljoen euro. Daarvan komt een derde voor rekening van Paris Saint-Germain. Omgerekend weten de overige negentien Franse clubs op het hoogste niveau rond de 225 miljoen aan sponsorgelden binnen te halen.

Europees forum over duurzame universiteitssport in Nijmegen

Komende week is de Radboud Universiteit in Nijmegen de gastheer van het 21ste ENAS Forum. Op dit jaarlijkse congres ontmoeten de leidinggevenden van de sportcentra uit het hoger onderwijs elkaar. Daarnaast organiseert ENAS (European Network of Academic Sportservices) internationale universitaire sportuitwisselingen en toernooien.

Onderzoek naar luchtkwaliteit in internationale atletiek

De Internationale atletiekbond IAAF wil binnen vijf jaar de luchtkwaliteit kunnen controleren op de ruim duizend wedstrijdbanen, die zij officieel erkend heeft. Tijdens de World Relay in Yokohama in mei komend jaar start de wereld atletiekfederatie met de eerste metingen, waarna zij onderzoek kan laten doen naar de impact van luchtvervuiling op de gezondheid van atleten tijdens wedstrijden. Dit jaar heeft de IAAF al een pilotproject opgezet met apparatuur op banen in Monaco, Addis Ababa, Buenos Aires, Mexico City en Sydney.

De balans zoeken tussen medailles en mentaal welzijn

Vorig jaar nam de Brit Michael Jamieson op 28-jarige leeftijd afscheid van de wedstrijdzwemsport. De zilveren medaillewinnaar op de vlinderslag van de Spelen in Londen verklaarde fysiek en mentaal gesloopt te zijn door de prestatiedruk van sportkoepel UK Sport. Geen medailles betekende geen inkomen voor topsporters bij de Britten. Jamieson kwam in een neerwaartse spiraal door overtraining en mindere prestaties, resulterend in een depressie. In een interview met The Sunday Times verklaarde Jamieson meer sporters met depressieverschijnselen te kennen en deed hij een oproep voor meer aandacht van het mentale welzijn van topsporters.

"Voetbal heeft de kracht om mensen samen te brengen"

"Iemand als Messi of Ron Vlaar zou iets inhoudelijks over homoacceptatie moeten zeggen”, meent René Rouwette van burgerrechtenorganisatie Kompass, terugkijkend op de bijeenkomst 'Football Unites, Discrimination Divides' vorige week vrijdag in het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag. Deze paneldiscussie in het kader van One Young World, de wereldconferentie in Den Haag, en de Football People Action Week van de UEFA trok ruim honderd jongeren van alle continenten.

Le Champion sluit zich aan bij Plastic Promise

Afgelopen week lanceerde staatssecretaris Stientje van Veldhoven tijdens het Amsterdam Dance Event de Plastic Promise. In deze landelijke beweging pakken festivals, sport- en zakelijke evenementen hun verantwoordelijkheid ten aanzien van wegwerpplastic op. Binnen drie jaar willen de organisatoren en toeleveranciers de helft van alle plastic artikelen vervangen of recyclen. Naast een aantal grote muziekevenementen, de gemeente Amsterdam en diverse drankenproducenten zoals Bar le Duc, Coca-Cola, Grolsch, Heineken, Lipton en Vrumona stond sportorganisator Le Champion, bekend van de TCS Amsterdam Marathon en de Dam tot Damloop, op het podium bij de start van de actie.

Nevobo niet verrast door succes volleybaldames

"De beste wedstrijd van het toernooi", roemde bondscoach Jamie Morisson de teamprestatie van Oranje op Ziggo Sport, maar niettemin veroordeelde Servië de Nederlandse ploeg tot de strijd om de derde en vierde plaats (zaterdag 10.20u). De hoop op een medaille blijft. Het succes in Japan komt voor Michel Everaert, directeur Sport van de Nevobo, niet als een grote verrassing.

Met De Groene Club wil KNVB 3000 clubs verduurzamen

"Ga voor een volle clubkas en lage broeikas", is het motto van De Groene Club, het project dat de KNVB heeft opgericht om binnen relatief korte tijd de amateurclubs te verduurzamen. De website Degroeneclub.nl rekent voor dat sportverenigingen met de voorgestelde energiebesparende maatregelen gemiddeld 7000 euro kunnen besparen.

De kritische burger wil geen Olympische Spelen in de stad

Tijdens het IOC-congres in Buenos Aires zijn de kandidaten voor de Winterspelen van 2026 bekend gemaakt: Milaan, Stockholm en Calgary. Eerder dit jaar toonden nog zeven steden interesse in de Spelen, maar vier daarvan trokken zich toch terug. In een onderzoek van Playthegame.org komt naar voren dat burgercampagnes tegen grootschalige sportevenementen steeds vaker succesvol blijken.

Flinke uitbreiding van 'Playing for Succes' bij NAC Breda

Tegenover de sportieve crisis bij NAC Breda staat deze maand een succesvolle uitbreiding van haar maatschappelijke rol in de regio. Het onderwijsproject 'Playing for Success' ziet dit najaar het aantal deelnemers van 200 naar 300 uitgroeien.

Klimaatcompensatie wordt groter thema in de sport

'We redden levens’, claimt een vijftal grote sportorganisaties tijdens de Sports and Climate Change Summit in september in New York. De Yankees, de Mets, voetbalbond MLS, NASCAR en de Amerikaanse tennisbond vertelden hoe ze allen de gebruikelijke vorm van klimaatcompensatie, het planten van bomen, recentelijk hadden omgezet in de levering van oventjes aan gebieden in Afrika.

"Het vrouwenvoetbal zit nog steeds in de lift"

Komende vrijdag spelen de OranjeLeeuwinnen in het Rat Verlegh Stadion in Breda de heenwedstrijd in de play-off met Denemarken op weg naar kwalificatie voor het WK in Frankrijk komende zomer. Dinsdag volgt de return in Viborg. De winnaar van deze tweestrijd ontmoet in november Zwitserland of België voor het laatst overgebleven Europese ticket. Het duel in Breda was binnen een uur uitverkocht. De Europese kampioenen van 2017 blijven 'hot'.