Pieter van der Meer

Pieter van der Meer is werkzaam als redacteur voor diverse (vak)media van Arko Sports Media. Als Hoofdredacteur van Sport & Strategie Online schrijft hij onder andere veel over sportbeleid, sportonderzoek en innovatie en alle ontwikkelingen in de sport- en beweegsector.

Door Pieter van der Meer

"Urban Sports heeft nu echt landelijk momentum"

Op het gebied van Urban Sports is de laatste jaren veel beweging ontstaan. Maxi Sellering ziet niet alleen in Arnhem, waar zij als Urban City Manager actief is, maar ook door het hele land een grote verandering. “Wij hebben nu echt landelijk momentum. Je merkt nu dat gemeenten zeggen: wij geloven hierin en we begrijpen dat dit een manier is om de jeugd te boeien voor sport en bewegen en heel veel andere aspecten.” Gemeenten kloppen daarom steeds vaker bij haar en de Urban Sports Coalition aan voor advies over de volgende stap: hoe pak je Urban Sports aan in jouw gemeente? Die vraag staat ook centraal in het Online Urban Sports Event op 1 juli en het praktische handboek wat Sellering schreef.

Urgentie sport en bewegen verdwijnt naar de achtergrond

Tijdens het begin van de coronacrisis vorig jaar kwam het probleem van sport en bewegen in Nederland hoog op de agenda. De COVID-19-pandemie zorgde dat de, om met Erik Scherder te spreken, de andere pandemie van inactiviteit volop in de belangstelling kwam te staan. Beweging zorgt immers voor het versterken van het immuunsysteem dat ons beschermt tegen virussen. Die urgentie lijkt nu naar de achtergrond te verdwijnen, want op dit gebied is net zoveel beweging te zien als in de formatie voor een nieuw kabinet. Tekenend hierbij is dat het Ministerie van VWS verwijst naar de brief 'Nederland vitaal in beweging' om 75% van de bevolking in beweging te krijgen in 2040. Dat is te laat, naar het oordeel van de NLsportraad: "Het kabinet moet mórgen al een nieuwe weg inslaan."

"Met een sportwet kunnen we het recht op sport voor iedereen vastleggen"

Met het uitgewerkte advies voor de toekomst van de sport heeft de Nederlandse Sportraad hoog ingezet. Een nieuw kabinet moet niet alleen fors meer in sport investeren (komende regeerperiode al 600 miljoen euro), maar de raad adviseerde ook een start met een sportwet te maken. Tweede Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks) begrijpt die hoge inzet. "Het heeft een reden, want de NLsportraad ziet ook dat sport en bewegen niet voor iedereen toegankelijk is. Er moet dus echt wat gebeuren om de sport toekomstbestendig te maken."

Vincent Egbers wordt nieuwe voorzitter Dopingautoriteit

Vincent Egbers wordt vanaf 1 september de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Dopingautoriteit. Hij volgt Herman Ram op die dan na vijftien jaar bij de Nederlandse anti-dopingorganisatie met pensioen gaat. Met Egbers krijgt de Dopingautoriteit een ervaren bestuurder met een duidelijke militaire achtergrond en volgens ingewijden een groot voor de sport.

Nederlandse sport kan weer volledig open

Met het naar voren halen van de derde stap van het openingsplan stelt het kabinet de Nederlandse sport per 5 juni verder open. Demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge maakten dit afgelopen vrijdag bekend in een persconferentie. Met deze versoepelingen worden teamsporten voor volwassenen binnen en buiten mogelijk. Ook kunnen de sportkantines weer open. Aan dit openingsplan zit nog een kleine mits: de dalende trend van de coronacijfers moet wel doorzetten.

"In de sportsector moet je het vizier op de toekomst hebben"

Wie in de sport- en beweegsector werkt, zal merken dat de laatste jaren steeds meer kansen op sportorganisaties af komen. Denk alleen al aan de mogelijkheden die de lokale sportakkoorden hebben opengebroken. Maar hoe bepaal je of een kans past binnen een langetermijnvisie? Met de cursus ‘Toekomstvisie in Sport en Bewegen' van Fontys Pro worden beleidsmakers voorbereid om weloverwogen keuzes te maken voor toekomstig sportbeleid. Bij die cursus werkt docent Arno Bendermacher met de LEGO® SERIOUS PLAY® methode.

Praktijk centraal bij toekomstig sportonderzoek

Woensdag 12 mei was de kick-off van het programma ‘missie gedreven onderzoek en innovatie sport en bewegen’. Ruim 200 experts uit het sport- en beweegveld gingen bij deze virtuele bijeenkomst al aan de slag om te bepalen waar sportonderzoek en sportinnovatie de komende jaren gericht op moet zijn. De manier waarop deze missies voor sport en bewegen voor 2040 worden geformuleerd laten wat Erik Lenselink, Manager Corporate Affairs NOC*NSF, de grootste verandering van dit nieuwe onderzoeksprogramma van het ministerie van VWS en NOC*NSF al zien. De praktijk, dus sportbonden, verenigingen en andere sportaanbieders, krijgt hierbij namelijk de kans om naar oplossingen voor de uitdagingen van morgen te zoeken.

"Esporters bewegen meer dan gedacht"

Bij esports wordt nog vaak gedacht aan gamers die vooral achter de computer zitten en niet in beweging komen. Uit recent onderzoek van het Amsterdam Collaboration on Health and Safety in Sports (ACHSS) in samenwerking met de Portugese voetbalbond komt een heel ander beeld naar voren. Onder de 433 deelnemers aan de Portugese virtuele voetballeague blijkt dat 84% voldoet aan de WHO-beweegnorm. Professor Evert Verhagen (Amsterdam UMC) ziet dit onderzoek als een eerste stap en vooral een manier om esports van een stigma af te helpen. “Het zijn geen luie donders.”

Fitter uit de crisis met innovatieve oplossingen

COVID-19 wordt wereldwijd als een wake-upcall gezien voor het belang van sport en vitaliteit. Een gezonde en actieve leefstijl blijkt een belangrijke bijdrage te kunnen leveren in de bestrijding van de impact van het coronavirus. Het werk van verschillende innovatiecentra in Europa die zich de afgelopen jaren al bezighielden met sport en vitaliteit, kreeg daarmee een keiharde noodzaak. Dat zag ook René Wijlens van het Cluster Sports & Technology, dat met het Vitality Living Lab Project vanuit de Brainport-regio opereert. “In al die jaren dat we met dit thema bezig zijn, is er niet eerder een moment geweest waarop het belang van sport en vitaliteit synchroon in de wereld zo veel aandacht kreeg.”

"Een sportwet moet geen doel op zich worden"

Begin april ontvouwde de Nederlandse Sportraad de uitwerking van het eerdere advies voor de toekomst van de sport. De raad gaf een nieuw kabinet het advies om fors meer in sport te investeren, in een eerste regeerperiode al bijna een miljard euro, en een start te maken met een sportwet. De NLsportraad legt hiermee ambitieuze plannen op tafel voor de formatie. "Ambitieus is nog eufemistisch uitgedrukt", reageert Tweede Kamerlid Rudmer Heerema (VVD) op het adviesrapport. "Ik ben blij dat dit er ligt, maar ik denk er op onderdelen anders over."

Samen met multinationals op zoek naar innovaties voor sport en maatschappij

Bij sportinnovatie is de samenwerking tussen wetenschap, bedrijven en overheid cruciaal. TU Delft en Sportinnovator gaan de komende jaren richting de Olympische Spelen van Parijs 2024 een stap verder met een ambitieus programma gericht op grootschalige innovatieprojecten. Opvallend verschil in deze aanpak is dat het doel niet een kant-en-klare businesscase is. Daan Bregman, Business Director TU Delft Sports Engineering Institute, zegt dat zichtbaarheid het sleutelwoord is. "We willen de marketing- en onderzoeksambities van de grote bedrijven samenbrengen om daarmee zowel impact voor de sport als de maatschappij te creëren."

'Betaald voetbal speelt grote verbindende rol in de regio'

Het betaalde voetbal is “meer dan een spelletje”. Dit is niet alleen een vaak gehoorde uitspraak van hartstochtelijke fans. Ook de clubs, de KNVB en de competities verkondigen al langer dat het voetbal een grote maatschappelijke betekenis heeft. Maar wat is die meerwaarde precies? Om dat in kaart te brengen heeft PwC in opdracht van de KNVB, de Eredivisie CV en de Coöperatie Eerste Divisie onderzoek gedaan naar de maatschappelijke impact van het betaalde voetbal. Uit het rapport blijkt dat het betaald voetbal 2 miljard euro bijdraagt aan de economie en dat clubs een belangrijke verbindende rol in de regio spelen.

NLsportraad: nieuw kabinet moet fors meer in sport investeren

Hoewel het formatieproces op het moment allesbehalve soepel verloopt, sorteert de Nederlandse Sportraad vandaag alvast voor op een nieuwe regering met de wettelijke en financiële uitwerking van het eerdere advies voor de toekomst van de sport. "Het aantreden van een nieuwe regering is hét moment om Nederlanders weer – en vervolgens méér – in beweging te krijgen en daarvoor een toekomstbestendig sportstelsel op te bouwen", stelt voorzitter Michael van Praag in het voorwoord van het vandaag verschenen addendum. De NLsportraad adviseert een nieuw kabinet om fors meer, de komende regeerperiode al 600 miljoen euro, in sport te investeren om zo in 2030 75% van de bevolking voldoende te laten bewegen.

Sportcluster Veenendaal: al 15 jaar uniek in Nederland

Sportcluster Veenendaal bestaat dit jaar vijftien jaar. Binnen dit samenwerkingsverband werken de Nederlandse Toerfiets Unie (NTFU), de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB), de Nederlandse Bowling Federatie (NBF) en de Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB) samen binnen één kantoor in Veenendaal. Uniek aan dit sportcluster is vooral dat deze vier bonden één directeur hebben: Arjan de Vries. "Het is een formule waarvan nog steeds wordt gedacht: hoe kan dat nou?"

Nederland stevent door corona af op een beweegcrisis

Door de coronacrisis zijn veel Nederlanders minder gaan sporten en bewegen. Daar klinken al langer allerlei alarmbellen en noodklokken voor, maar hoe groot is dit probleem echt? En vooral: wat zijn de effecten van deze beweegafname op de lange termijn? Sporteconomen Jelle Schoemaker en Willem de Boer van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) deden in opdracht van Kenniscentrum Sport & Bewegen onderzoek naar de impact van corona op het beweeggedrag. Zij kwamen met zorgwekkende resultaten waarbij het woord ‘beweegcrisis’ al is gevallen: in totaal zijn er afgelopen jaar 750.000 mensen van 25 jaar en ouder bijgekomen die niet aan de beweegrichtlijnen voldeden.