Over sport zijn boekenkasten vol geschreven: biografieën van topsporters, romans, reconstructies van historische wedstrijden en journalistiek graafwerk naar misstanden. In de rubriek De Sportboekenplank vragen we mensen uit de sport een sportboek uit hun boekenkast te halen en te bespreken wat zij daaruit hebben geleerd. Dat kan een klassieker zijn die ze als een bijbel met zich meedragen of juist een onlangs verschenen boek vol nieuwe inzichten. In aflevering 4 neemt sportmarketeer Bob van Oosterhout ons mee langs zijn sportbibliotheek met ruim achtduizend sportboeken.
"Ik ben mijn hele leven al gek van sport en dus verzamel ik ook al heel lang sportboeken. Toen ik met Triple Double begon ben ik wat intensiever gaan verzamelen. Dat waren biografieën, maar ook boeken over sport en sponsoring. Het werd steeds meer en steeds groter. Toen kreeg ik de gelegenheid om een collectie van iemand over te nemen. Daarna kreeg ik een hele doos boeken van Erica Terpstra en later van Henk Kesler. Op een zeker moment kon ik een collectie van drieduizend boeken van oud-sportbestuurder Micky Huibregtsen overnemen, ja toen was het hek van de dam en sloeg de verzamelwoede toe.
Toen we in 2014 SX in Eindhoven openden heb ik in de uitnodiging voor het openingsfeest laten zetten: kijk eens op zolder naar oude sportboeken die je nog hebt liggen. In plaats van flessen wijn en bloemen nam iedereen boeken voor de bibliotheek mee. Dat was zo fantastisch! Tot op de dag vandaag krijg ik mensen aan de lijn die zeggen: 'Ik heb nog een stapel boeken liggen, wanneer kom je ze ophalen?'
Ik heb toch iets met boeken. We leven in een digitale wereld, maar met een boek kun je iets wat in je handen kunt houden en even naast je neer kunt leggen. Met foto’s of sportverhalen over de heroïek van de sport, daar word ik heel erg vrolijk van."
"Ik weet dat niet precies eerlijk gezegd. Ze staan nu niet meer in SX, maar ingepakt in een groot beveiligd magazijn. Dick Holstein, de voormalig uitgever van Voetbal International, heeft een paar jaar terug nog een inventarisatie gemaakt. Ik denk dat ik zeker op achtduizend boeken zit. Dat is toch de grootste Nederlandstalige sportboekencollectie. Ik ben de laatste tijd bezig met plannen voor een sportsbar, niet een kroeg maar een plek liefst centraal in Nederland voor evenementen en vergaderingen in een totale sportomgeving. Deze sportbibliotheek moet daar het stralende middelpunt van worden. Ik denk dan aan tafels waar je een boek of sporttijdschrift kunt lezen. Daar kun je als bedrijf vergaderen of een teammeeting houden of boekpresentaties organiseren."
"Ik ga er ongetwijfeld een paar vergeten, maar waar ik direct aan denk: ik heb alleen al 250 olympische boeken. Tussen die boeken over de Spelen zitten parels zoals die van de van München 1936. Pure propaganda natuurlijk, dat stralen die boeken ook in alles uit. Ik heb ook een boekje over worstelen uit 1792, dat zou je eigenlijk met handschoentjes moeten vastpakken. Een van mijn absolute favorieten is ‘Ali rap’, een dikke pil van een boek met veel illustraties over de meest bijzondere uitspraken die Muhammed Ali heeft gedaan. Wat hij zei was ook af en toe net rap, het zijn uitspraken om je bij je vingers bij af te likken. Dat vind ik een prachtboek. Een ander fascinerend boek vind ik 'Return of the King', over de terugkeer van Lebron James van Miami naar de Cleveland Cavaliers. In dat boek werd duidelijk wat voor winner hij is en wat hij heeft gedaan om die Cleveland NBA-organisatie naar zijn hand te zetten en kampioenswaardig te maken. In dat boek word je meegenomen in wat in het hoofd van Lebron James omgaat en ieder detail wat door hem wordt bekeken.
Ik heb ook de sportboekencollectie van Hennie Kuiper overgenomen. Daar zitten heel veel wielerpareltjes bij. En als je eerlijk bent: als je gaat naar kijken naar sport en heroïek en de manier hoe dat aan het papier wordt toevertrouwd dan spant de wielersport natuurlijk de kroon."
"Ik begeleid Louis van Gaal al ruim tien jaar, ik heb dus ook het voorrecht om af en toe een kijkje in het hoofd van Louis te krijgen. Via biografieën krijg je ook een kijkje in het hoofd van ontzettend briljante mensen uit de sport die toch een mentaliteit en drive hebben die voor ons normale stervelingen niet zijn weggelegd. Sporthelden zijn mensen met een ongelofelijk talent die in de buitencategorie opereren, zij kunnen zoveel inspiratie geven. Ik heb van al die boeken veel opgestoken. Ik ben wel iemand die een biografie leest en daarover nadenkt en de lessen daaruit wil toepassen. Je kunt in mijn ogen niet genoeg sportbiografiën lezen. Ik maak ook zeker aantekeningen bij een boek. Ik heb tijdens mijn vakantie een aantal managementboeken gelezen waarbij ik in het boek zelf dingen omcirkel. Dat doe ik in sportboeken meestal niet. Dat vind ik zonde! Als ik een sportboek gelezen heb dan kun je het niet zien. Zo secuur ben ik op mijn boeken."
"De mooiste boeken die ik krijg zijn de boeken waarvan ik niet wist dat ze bestonden. Zo kreeg ik laatst acht hele kleine boekjes die in de jaren vijftig zijn uitgegeven bij pakjes Blue Band. Dan krijg ik een stapeltje met boekjes over turnen, wielrennen tennis en voetbal. Die zijn oud en doorgelezen, maar dat is wel geweldig om te hebben."
Luister ook de korte podcast 'De Sportbibliotheek' waarin Dick Holstein in vijf afleveringen een aantal boeken uit de collectie van Bob van Oosterhout bespreekt.