Wat was 2019 voor jaar? In het afgelopen jaar kregen NOC*NSF en de KNVB een nieuwe voorzitter en kreeg het Nationaal Sportakkoord in veel gemeenten een lokaal vervolg. Scroll met ons nog een keer door 2019 met dit overzicht van de hoogtepunten van Sport & Strategie.
Terwijl gemeentes en de landelijke overheid in de eerste weken van januari van mening verschilden over de aanpak rond Oudjaar, trokken alle bvo's, de KNVB, de politie, het Ministerie van Justitie en Veiligheid één lijn ten aanzien van vuurwerk in de stadions en op de trainingscomplexen met hardere afspraken.
Gymdocenten luidden in februari de noodklok in een enquête van RTL Nieuws over het gebruik van afgekeurd materiaal in de gymles. FGHS, de branchevereniging voor sportleveranciers, vond dit een zorgelijke ontwikkeling. Directeur Dirk Vinken: "Elk geval waarbij gesport wordt op afgekeurde materialen en toestellen is er één te veel." Tweede Kamerlid Rudmer Heerema stelde kamervragen, maar met de antwoorden van Minister Arie Slob was hij allerminst tevreden.
In februari werd na lang speculeren bekend dat Anneke van Zanen de opvolger werd van André Bolhuis als voorzitter van NOC*NSF. In het Vakblad Sport & Strategie had ze het zelf al een "jaloersmakende functie" genoemd.
De KNGU presenteerde een nieuwe pedagogische visie met als titel ‘Sport als opvoedingsmilieu: denk vanuit het kind’. Het ging directeur Marieke van der Plas niet om een radicale omslag, gaf ze in een interview aan. “Ik wil een dialoog over hoe we de sport hebben georganiseerd."
Bij hoge uitzondering gaf Herman Ram als voorzitter van de Dopingautoriteit inzicht in de bijzondere ‘dopingzaak’ van zwemster Kira Toussaint. In een uitgebreide reconstructie gaf Ram voor Sport & Strategie uitleg hoe Toussaint vrij uit ging.
Op 11 april organiseerden we het Sport & Strategie meets Urban Sports & Culture event in Eindhoven. Tijdens de inspirerende dag in jongerencentrum Dynamo werd duidelijk hoe gemeenten Urban Sports succesvol kunnen inzetten om jongeren in beweging te krijgen. Daarnaast bleek ook dat sportbonden en Urban Sports nog veel van elkaar kunnen leren. Een goed voorbeeld daarvan is de Urban Sports Coalition, dat een brug slaat tussen de georganiseerde sport en Urban Sports.
In april kwamen de woorden 'doping' en 'kicksen' ook veelvuldig in het nieuws voorbij. Met name de beëindiging van de samenwerking tussen Glory en de Dopingautoriteit deed veel stof op waaien. Herman Ram gaf in een artikel inzicht in de worsteling die de Dopingautoriteit heeft gehad met het kickboksen.
In mei werd duidelijk dat Just Spee later in december de opvolger zou worden van Michael van Praag als voorzitter van de KNVB. We spraken met Arie van der Eijden over Spee en zijn opdracht om vooral zijn weg binnen de UEFA te gaan vinden.
Tijdens een persbijeenkomst op het ministerie van VWS gaf minister Bruno Bruins een update over de lokale sportakkoorden: 174 van de 355 Nederlandse gemeenten waren al bezig met de uitvoering van het Nationaal Sportakkoord op lokaal niveau.
In juni zorgden de OranjeLeeuwinnen voor een ware oranjegekte bij het WK voetbal voor vrouwen in Frankrijk. Voorafgaand aan dat toernooi presenteerde de KNVB een visie op vrouwenvoetbal met de ambitie om vrouwen in 2022 op alle fronten te laten integreren in het voetbal. Het Mulier Instituut beantwoordde op basis van onderzoek ook vijf vragen over de populariteit van het vrouwenvoetbal in Nederland.
Tijdens een bijeenkomst voor sportconsulenten van Uniek Sporten spraken we hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder over het belang van bewegen voor een gezond stel hersenen. Hij merkte op dat de wetenschappelijke inzichten die dat bewijzen, nog onvoldoende worden omarmd. Ook niet in het Nationaal Sportakkoord.
Afgelopen sportzomer werden in Minsk ook nog de Europese Spelen gehouden. Na dat multi-sportevenement vroeg journalist Lex Muller aan Gerard Dielessen hoe NOC*NSF de toekomst ziet van de Europese Spelen.
Frank van Eekeren en de Haagse Hogeschool maakten in juli bekend dat hij per 1 augustus aan de slag ging als de de lector van het nieuw te te vormen en ontwikkelen lectoraat ‘Impact of Sport’. Het doel van dat lectoraat is te onderzoeken hoe de maatschappelijke impact van sport kan worden vergroot, vooral in gemeenschappen met een hoge diversiteit.
Evgeniy Levchenko werd deze zomer benoemd tot de nieuwe voorzitter van spelersvakbond VVCS. In een interview gaf hij aan dat hij de functie als een ‘roeping’ ziet en dat hij voetballers beter wil waarschuwen voor de gevaren tijdens en na hun carrière.
De KNWU startte dit jaar een programma om grensoverschrijdend gedrag in de wielersport tegen te gaan met Olympisch kampioen Elis Ligtlee als boegbeeld. In een interview gaf ze aan dat ze het vooral belangrijk vindt om voorlichting te geven over waar wielrenners terecht kunnen met problemen. Voor Ligtlee was dat tijdens haar carrière ook een vraag.
Peter Blangé begon in september als de nieuwe directeur van Rotterdam Topsport. In een interview liet hij weten de samenwerking tussen steden een belangrijk streven vindt.
In het najaar ging het vaak over racisme en discriminatie in het voetbal. In september maakte de KNVB in het amateurvoetbal al scherper op deze problematiek te letten om zo gerichter op te kunnen treden tegen clubs.
Tijdens de Nationale Ouderendag kwamen meer dan veertig ouderen bij elkaar om met elkaar te bewegen, gebaseerd op het Athletic Skills Model van René Wormhoudt en Prof. Dr. Geert Savelsbergh.
Een onderzoek in Brabant en Zeeland heeft aangetoond dat het amateurvoetbal 'Ook criminelen houden van voetbal' accepteert. "Clubs zijn zich niet bewust van het risico", constateerde Jeroen van den Broek, projectmanager bij de Taskforce Aanpak Ondermijning in dit deel van Nederland.
In november presenteerde de Nederlandse Sportraad twee rapporten. Het eerste was het advies 'Regie op kennis' waarin de raad aanbevelingen doet om de kennis over de maatschappelijke impact van sportevenementen te verbeteren. Een week later werd het Brancherapport Sport gepresenteerd waarin KPMG een 'foto' van het Nederlandse sportlandschap had gemaakt. Dit rapport vormt de basis voor het advies over de organisatie en financiering van de sport dat in het voorjaar van 2020 wordt verwacht.
In november publiceerden wij ook over een unieke tienjarige studie onder profvoetballers. Het doel van deze Drake Football Study is om meer inzicht te krijgen in de effecten op de gezondheid van het relatief korte en intensieve bestaan van voetballers.
Begin december ging FC Den Bosch in gesprek met de KNVB om het imago te herstellen. Lex Muller sprak met voorzitter Jan-Hein Schouten: "We willen niet bekend staan als een club waar racisme kan voorkomen. Wij willen een ander type club zijn"
Goed nieuws dit jaar voor hoogleraar sport en recht Marjan Olfers: haar bijzondere leerstoel aan de Vrije Universiteit werd omgezet in een reguliere leerstoel. Olfers reageerde verheugd, omdat ze zo nog meer tijd krijgt voor onderzoek naar sport en recht.