Jongeren vragen kabinet om meer ruimte voor sport: 'investeer in onze toekomst'

Minister Mona Keijzer en staatsecretaris Vincent Karremans kregen manifest 'Ruimte voor sport' aangeboden

Sport- en speelmogelijkheden staan onder druk, zowel in de woonomgeving als voor sportverenigingen. Ruim 3000 clubs hanteren al wachtlijsten vanwege ruimtegebrek. Met het manifest 'Ruimte voor sport - energie voor jongeren' doen 44 (jongeren)organisaties daarom een dringende oproep aan het kabinet om meer meer ruimte voor sport en spelen te creëren bij de inrichting van de publieke ruimte. Dit manifest werd maandag aangeboden aan minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd, Preventie en Sport).

De bewindslieden kregen het manifest aangeboden tijdens een lesje basketbal van 3x3 basketballer Worthy de Jong op bij het Utrechtse Younite. Deze locatie was niet voor niets gekozen, want dit sportcomplex is voor en door jongeren opgezet. In het manifest vragen jongeren namens onder andere sportbonden, politieke jongerenorganisaties en diverse maatschappelijke organisaties om een beweegvriendelijk ingerichte omgeving en meer sportplekken. Concreet gaat het om locaties die lopend of per fiets veilig bereikbaar zijn. De jongeren richten hun oproep aan zowel het kabinet als gemeenten, onder het motto: 'Investeer in onze toekomst'.

Bekijk deze video over overhandiging van het manifest:

'Onze mening telt!'

In het manifest vragen de jongeren om drie oplossingen. Om te beginnen roepen ze op om voor voldoende sportmogelijkheden in alle gemeenten en dorpen te zorgen op loop- en fietsafstand voor alle jongeren in Nederland. Het tweede punt is het zorgen voor voldoende stimulerende activiteiten: 'Zorg voor genoeg activiteiten die jongeren van de bank af krijgen en aan het sporten zetten en stimuleer vrijwilligerswerk'. Met het derde punt laten de jongeren zien ook betrokken willen worden bij de toekomstige inrichting van Nederland. "Vraag jongeren, jongerenwerkers en buurtsportcoaches wat de wijk nodig heeft en betrek ons bij de plannen die worden gemaakt', zo stellen ze in het manifest. "Wij jongeren willen graag meepraten en beslissen over hoe onze wijken worden ingericht. Betrek ons bij de plannen voor de sportfaciliteiten en -programma’s in onze buurt. Onze mening telt!"

Wachtlijsten

Bij het manifest voegde NOC*NSF cijfers toe over de wachtlijsten bij sportverenigingen. Uit de Verenigingsmonitor 2022 blijkt dat ruim 3000 verenigingen een wachtlijst hanteren, met ruimtegebrek als voornaamste reden. Guido Davio, directeur breedtesport bij NOC*NSF vindt dat die druk op de ruimte voor sport en de bereikbaarheid daarvan meer aandacht verdienen. "We kunnen nu al zien welke behoefte aan ruimte voor sport er ontstaat in de verschillende regio’s en daar moeten we op inspelen. Kinderen willen sporten, maar staan nu soms een jaar op de wachtlijst omdat de club niet genoeg velden heeft. Dat is te gek. Bovendien is samen sporten, veel meer dan alleen bewegen; sociale verbinding, ontmoeting. De verenigingsaccommodatie biedt al jaren aantoonbaar kansen voor meerdere functies, van kinderopvang tot gezamenlijke beweegplek en moestuin. Dat is essentieel voor het bouwen en behouden van gemeenschappen."

Het manifest is te vinden bij NOC*NSF.

Lees ook dit interview met Vincent Luyendijk, die stelt dat het creëren van een gezonde leefomgeving per definitie een domeinoverstijgend vraagstuk is: